Festival nauke u 6 crnogorskih gradova

bilbord-4-x-3-2

Festival nauke Otvoreni Dani nauke, koji sa partnerima šestu godinu za redom organizuje Ministarstvo nauke Crne Gore, biće održan od 26. do 30. septembra i to u Podgorici Cetinju, Nikšiću, Kolašinu, Mojkovcu i Kotoru.

U okviru festivala, a od 28. do 30. septembra u velikoj sali KIC-a ljubitelji nauke će imati priliku da vide pravu atrakciju – Laserski šou Lund Univerziteta iz Švedske, koji nakon Šangaja, Osla, Kopenhagena, Melburna stiže i u Podgoricu.

“Oni koriste svjetlost i dim u spoju sa muzikom da kreiraju spektakl koji do sada nijeste vidjeli. kažu u Ministarstvu nauke.

Pored Laserskog soua iz Lunda posjetioce očekuje veliki broj izložbi, među kojima Nikola Tesla – čovjek budućnosti, koja je rađena u saradnji sa Muzejem NikolaTesla iz Beograda specijalno za ovogodišnje Dane nauke. Izložba će biti dio Fabrike znanja, 27. i 28. septembra. Biće praćena inovativnom izložbenom postavkom “Doživi Teslu”, koja će omogućiti posjetiocima da uz pomoć virtuelne stvarnosti zakorače u Teslin svijet. Imaće mogućnost da Teslu sretu u hidrocentrali na Nijagarinim vodopadima, u njegovoj laboratoriji u Kolorado Springsu, pored njegovog čuvenog tornja na Long Ajlandu, ali i u sobi hotela Njujorker gde je poznati naučnik proveo svoje poslednje dane.

Najavljena je još jedna izložba – Kamen krije znanje,  Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, od 27. do 30. septembra koja će biti postavljena u prostoru Capital Plaza-e. Riječ je o rijetkoj i jedinstvenoj postavci stijena, minerala i fosila sa teritorije cijele Crne Gore. Ono što ovu izložbu čini izuzetno vrijednom jeste činjenica da su neki uzorci sakupljeni u toku faze istraživanja mineralnih sirovina ili eksploatacijom ležišta koja su iscrpljena, i da je danas  skoro nemoguće doći do sličnih uzoraka. Na primjer, uzorak nafte sa dubine od 3100 metara koji će biti izložen, izvađen je iz bušotine koja je urađena 1982. godine sa platforme locirane u moru ispred Bokokotorskog zaliva. Do primjeraka nafte sa ovog lokaliteta vjerovatno se više nikada neće doći.

veliki-bilbord-sa-informacijamaU toku izložbe biće moguće saznai i neke od nevjerovatnih priča iz naše davne prošlosti koje će ispričati upravo kamen nađen na našim prostorima, kao recimo to da je Crna Gora u doba mezozoika bila prekrivena praokeanom Tetisom.

Gosti festivala su i najznačajniji fizičari elementarnih čestica u Evropi, dr Rolf Landua i prof. dr Majkl Dozer, koji važe za najznačajnije popularizatore nauke u CERN-u, najvećoj laboratoriji za fiziku čestica u svijetu. Njihova predavanja najavljena su za 27. septembar. Posjetioci će imati priliku da čuju i uspješne biznis i inovativne priče ljudi koji su sa naših prostora, a sada svoje ideje i proizvode uspješno prodaju na globalnom tržištu.

Radionice su uvijek važan segment festivala i zato će i ove godine za mlađe biti realizovan veliki broj njih, od već poznatog Arheolab-a, gdje će djeca na prostoru lokaliteta Duklja od 28. do 30. septembra učiti o antičkoj Duklji – Doclea i suživotu starosjedioca dokleata i rimljana. Zatim će uslijediti Čudesni svijet biologije i hemije Studijskog programa za biologiju PMF-a, 29. septembra,  koje donose pregršt zanimljivosti poput priča o cvjetanju mora, meduzama, ptičijem svijetu ulcinjske Solane, sovama, beskičmenjacima, životu sa zmijama, genetici, ali i velikom broju najrazličitijih hemijskih eksperimenata. Takođe, djeca će biti upoznata i sa Novim metodama učenja kroz multimedijalne digitalne priče, muziku, igru svjetlosti i pozorište sjenki.

Detaljne informacije sa pojedinačnim segmentima programa dostupne su na portalu www.daninauke.me.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply