Aktivnosti

Godina 2012.

Udruženje Roditelji je u prvoj godini svog rada (2012.) realizovalo veliki broj aktivnosti među kojima su:

Humanitarna akcija Podijelimo, jer zajedno možemo više (februar), u toku koje smo dva dana u Mall of Montenegru prikupljali korištenu i očuvanu dječiju garderobu za porodice sa evidencije pojedinih centara za socijalni rad i opštinskih organizacija Crvenog krsta.

POdijelimo I
U martu smo inicirali sa Dnevnim novinama inicijativu Uvedimo podgoričko porodilište u 21. vijek u toku koje su objavljivane ispovijesti porodilja o njihovim negativnim iskustvima na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra  Crne Gore. Cilj te inicijative je bilo objavljivanje loših situacija i iskustava žena o kojima se samo „šaputalo“ u društvu i uticanje na nihovo suzbijanje. U okviru te inicijative je planirano i predviđeno prikupljanje donacija za GAK-u, na čemu će se raditi u toku 2013. godine, a što je i predviđeno i Memorandumom o razumijevanju koji smo potpisali sa Ministarstvom, zdravlja neposredno nakon pokretanja inicijative. Memorandum je obuhvatio i saradnju Ministarstva i Udruženja na unaprjeđivanju uslova u porodilištima onih koji se posebno odnose na dojenje i odnos u porodilištima prema majkama i bebama.

uvedimo porodiliste...
U aprilu smo počeli projekat Škola roditeljstva, koji je finansirala Fondacija za aktivno građanstvo, a koji je podrazumijevao realizaciju 10 radionica za roditelje djece predškolskog uzrasta sa psiholozima o nekoliko najčešćih „otvorenih pitanja“ u odnosima djece i roditelja. Projekat je predvidio i pripremu priručnika na osnovu sadržaja radionica.

SkolaRoditeljtva
U maju smo počeli i pripreme i realizaciju inicijative Zajedno, jer djeca zaslužuju najbolje, koja se odnosi na poboljšanje uslova u vrtićima širom Crne Gore, prevashodno problema prebukiranosti. Inicijativa je još u toku i podrazumijeva animiranje kompanija da pomognu vrtićima doniranjem potrebnih stvari javnim predškolskim ustanovama koje sami definišu, a vrijednost tih donacija do sada je oko pet hiljada eura.

 zajedno

Dio inicijative je bilo i pokretanje online peticije kojom smo od Vlade tražili da hitno izgradi nove vrtiće i/ili dogradi postojeće kako bi bile ispunjena zakonska norma koja se odnosi na broj djece u grupama, i zadovoljeni sanitarno-higijensko uslovi. Peticija je izglasana sa preko 6,6 hiljada potpisa građana, i Vlada se o njoj izjasnila u januaru najavom da će graditi novih šest vrtića u Crnoj Gori, ako joj od Banka za razvoj Savjeta Evrope bude odobrila kredit od 10 miliona eura. U udruženju verujemo da će Vlada i nadležno Ministarstvo pronaći i neka brža rješenja, kako bismo u toku 2013. Godine mogli dobiti barem jedan montažni objekat u Podgorici, u kojoj je problem prebukiranosti najizraženiji.

peticija.docx
U avgustu smo obilježili Međunarodnu sedmicu dojenja okupljanjem majki i beba sa ljekarima, pedijatrima, ginekolozima, onkolozima u Dječijem parku na Kruševcu.

Slika1
U oktobru smo na sličan način obiježili i Nacionalnu sedmicu promocije dojenja.

tribina sajt
U septembru smo počeli sa projektom Pravnog savjetovališta za roditelje o pravima iz radnog odnosa, u toku kojeg smo pomagali mnogobrojnim roditeljima koji su nam se javljali da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava ali i da se informišu o tome koja su njihova prava. Ovaj projekat biće aktuelan i u narednom periodu, i nakon okončanja perioda finansiranja od strane Američke ambasade, i to zahvaljujući volonterskom radu članice udruženja Milice Kadović  – zaposleni.roditelji.me  

Krajem prošle godine smo i partner kompaniji Telenor u projektu Osvoji Internet, surfuj pametno! čiji je cilj učiniti Internet sigurnijim mjestom i za roditelje i za djecu. Članovi udruženja učestvuju u radionicama vršnjačke edukacije u osnovnim školama širom Crne Gore.

Surfuj_Pametno
Krajem prošle godine smo organizovali i za naše članove i njhovu djecu novogodišnju proslavu uz dijeljenje poklona sa Djeda Mrazom i animatorom Žarkom Stanišićem. Ova aktivost će biti ponavljana svakog decembra.

Roditelji_100
Udruženje Roditelji se u toku 2012. godine „predstavilo“ i na nekoliko manifestacija za djecu i roditelje, i objedinjeno obilježilo u novembru Međunarodni dan prava djeteta, Međunarodni dan tolerancije i Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad djecom, pod sloganom „Imamo pravo“. U okviru ove manifestacije realizovali smo nekoliko vrsta aktivnosti, među kojima su interaktivno pričanje priča na temu tolerancije među djecom, crtanje i izbor najkreativnije maske i žurka pod maskama.

dan djeteta

Na događajima Dječiji proljećni vikend i Dan sunca smo pripremili kreativne radionice za djecu  i roditelje na kojima smo se igrali domaćim tijestom za igru, balonima, ukrasima od tjestenine, bojali….

radionica

RoditeljskiKutak_DanSunca
Učestvovali smo i u obilježavanu Međunarodnog dana hrane sa radionicom Roditeljska zdrava zabavljaonica, u toku koje su djeca i roditelji zajedno pravili zdrave sendviče, „oživljavali“ voće i povrće …

DSC05886

Sa Upravom policije smo posjetili Školu “Radojica Perović” u Podgorici i sa osnovcima razgovarali na temu bjezbjednost u saobraćaju, nakon početka primjene novog Zakona o saobraćaju.

Radojica Perovic

Godina 2013.

U februaru organizovana 2. donatorska akcija Podijelimo jer zajedno možemo više u toku koje je oko 200 porodica i osam kompanija i organizacija doniralo izuzetno veliku količinu korištene i očuvane garderobe i obuće, kao i igračaka. Prikupljena pomoć je i uručena dijelu od ukupno 75 porodica sa 220 djece koje su se same prijavile udruženju Roditelji. Crveni krst, je sa šoping centrom Delta City bio partner udruženju Roditelji u ovoj akciji.

podijelimo_2013_jesen_poster

U februaru završen projekat Pravnog savjetovališta za roditelje u ostvarivanju prava iz radnog odnosa, koji je počeo u septembru prošle godine i trajao je šest mjeseci. Projekat je finansirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, a zbog važnosti i neophodnost ovakve vrste podrške, u šta se udruženje uvjerilo u toku projekta, odlučili smo da ga nastavimo, prevashodno na osnovu odluke članice, pravnice i advokatice Milice Kadović, na volonterskoj osnovi.

zaposleni

U martu smo počeli sa javnom pozivima na neusvajanje novog zakona o socijalnoj dječijoj zaštiti zbog mnogobrojnih nedostataka, medju kojim je jedan od najvažnijih bio taj da se poslodavcima ograniči refundirani iznos zarade za zaposlene roditelje koji koriste porodiljsko odnosno roditeljsko odsustvo. Pridružilo nam se još preko 50 nevladinih organizaciji sa kojima smo prikupili za par dana putem portala Roditelji.me skoro 8 hiljada potpisa podrške građana koji su na taj način željeli da poruče Vladi da se takav zakon ne smije usvojiti. U skupštinskoj proceduri je tekst Zakona nešto pobošan, ali i ostao veliki broj loših odredbi.

protest

U periodu od marta do jula je realizovan projekat Pripovjedaonica, čiji je cilj  razvijanje programa podrške kojim će se podsticati toleranciju, njegovanje različitosti i vrjednovanje prijateljstva kod djece predškolskog uzrasta.U okviru projekta je organizovano ukupno 13 radionica, od kojih 4 u Biblioteci ”Radosav Ljumović” i 9 u vrtićkoj jedinici ”Jelena Ćetković”,  koji pripada sistemu javne predškolske ustanove ”Đina Vrbica”.

piknik pripovjedaonica

Udruženje Roditelji, u saradnji sa JP „Zelenilo“ iz Podgorice pokrenulo je akciju sanacije i opremanja dječijih igrališta pod nazivom „Vratimo djeci igrališta!“. Inicijativa Vratimo djeci igrališta!  je započeta u Podgorici, ali je plan udruženja Roditelji da je proširi na što veći broj gradova u Crnoj Gori, gdje god bude postojalo interesovanje lokalnog stanovništva i predstavnika privrede.

https://www.roditelji.me/blog/2013/06/04/u-subotu-obnova-igralista-na-zabjelu/

Poster 8.jun2013

I 2012. godine je nastavljena akcija Zajedno, jer djeca zaslužuju najbolje, u toku koje je kompanija Telekom podijeliti 15 televizora i televizijskih pretplata za 15 javnih predškolskih ustanova u Crnoj Gori.

telekom

U avgustu smo obilježavajući Svjetsku nedjelju dojenja u saradnji sa Mall of Montenegrom u Podgorici otvorili prvi Kutku za dojenje u Crnoj Gori. Organizovano je i centralno okupljanje na kojem su naše gošće – licencirana savjetnica za dojenje iz Srbije, Tereza Kiš Miljković i glumica Žana Gardašević Bulatović govorle o dojenju i njegovoj važnosti.

kutak

U septembru je organizovana vanredna humanitarna akcija Podijelimo, jer zajedno možemo više, kaačin odrške roditeljima da lakše pripreme djecu za školu, u toku koju je oko 250 porodica i nekoliko organizacija, doniralo je novu, korištenu i očuvanu garderobu, obuću, knjige i školski pribor za preko 500 djece iz porodica lošije materijalne situacije.  Dio prikupljenog je preuzeo Crveni krst Crne Gore, partner udruženju Roditelji u ovoj akciji zajedno sa mallom Delta City.

IMG_1579
Od avgusta organizujemo još jedno besplatno savjetovalište za roditelje i one koji to planiraju da postanu, tako da pored savjeta i pomoći u vezi sa pravima iz radnog odnosa imaju priliku da dobiju besplatnu psihološku pomoć i podršku, zahvaljujući uspostavljanju saradnje sa nevladinom organizacijom Narativ i njihovih pet psihologa.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply