Počele prijave za besplatnu školu programiranja za djecu

Kompanija doMEn u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta Crne Gore organizovaće i ove godine, deveti put, besplatne pripreme za takmičenja iz programiranja i školu programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Šansa za dodatno obrazovanje van redovnih nastavnih planova i programa, dio je misije kompanije doMEn koja se ogleda u unapređivanju obrazovanja učenika u oblastima tehnologije, inžinjerstva i medicine (STEM education).  Programerska znanja veoma su poželjna na tržištu rada, i ova škola omogućava studentima, uz dalje usavršavanje, mogućnost bržeg zaposlenja u toku ili nakon završenih studija.

Kao i prethodnih godina, nastava će se odvijati u računarskim salama PMF-a i prostorijama doMEn-a, u , u 4 grupe: početnoj za učenike osnovnih škola, početnoj grupi za učenike srednjih škola, naprednoj grupi i olimpijskoj grupi.

Nastava se organizuje svake subote u 10 sati za polaznike početne grupe, a svake druge subote za napredne grupe. Nastavu izvode profesori i saradnici PMF-a i bivši učesnici međunarodnih olimpijada iz programiranja. Svi prijavljeni učenici školu će pohađati besplatno. Časovi počinju u subotu, 16. septembra, a sve informacije o školi i načinu prijavljivanja učenika mogu se dobiti na sajtu informatikacg.me.

“Međunarodna i nacionalna takmičenja iz programiranja svake godine postaju sve zahtjevnija i teža. Od učenika se zahtijeva poznavanje velikog broja algoritama, odlične matematičke sposobnosti, visok nivo upotrebe nekog programskog jezika i razvijene vještine pisanja programskog koda i otklanjanja potencijalnih grešaka u kodu. Ovakav nivo takmičenja  zahtijeva permanentan rad i posebne pripreme talentovanih učenika.Prateći trendove koji postoje u državama koje postižu odlične rezultate na informatičkim takmičenjima, odlučili smo da od ove godine organizujemo i naprednu grupu za učenike osnovnih škola u školu programiranja. Za sada će to biti učenici sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole koji su pohađali školu programiranja ili Ljetnju školu programiranja. U okviru Olimpijade znanja biće organizovano i takmičenja iz programiranja za učenike osnovnih škola, a pobjednici tog takmičenja bili bi i potencijalni učesnici Juniorske balkanske olimpijade iz programiranja”, kažu iz ove kompanije.

Kako objašnjavaju, početna grupa je zamišljena kao svojevrsna škola programiranja i algoritama i mogu je, potpuno besplatno, pohađati svi zainteresovani učenici posljednja tri razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola.

Prvi časovi su posvećeni kreiranju jednostavnijih algoritama i njihovoj implementaciji u programskim jezicima Java i C++. Polaznici usvajaju osnovne koncepte jezika i obučavaju se kako da na najefikasniji način riješe zadate probleme. Nastavu izvode profesori, saradnici i studenti Prirodno-matematičkog fakulteta, kao i neki od učenika koji su ranije prošli kroz proces priprema i sada pohađaju naprednu grupu. Bivši pobjednici državnih takmičenja iz programiranja i Olimpijade znanja i osvajači medalja sa Balkanske informatičke olimpijade sada su predavači svojim mlađim kolegama.

Naprednu grupu sačinjavaju oni učenici koji su učestvovali u radu neke od Ljetnjih škola programiranja ili već poznaju neki programski jezik koji je predviđen za upotrebu na informatičkim olimpijadama (C, C++, Pascal, Java). Kod ove grupe težište rada je stavljeno na različite tehnike rješavanja problema i pronalaženje najefikasnijeg algoritma.

Broj prijavljenih učenika u prošloj školskoj godini varirao je između 70 i 80 iz sljedećih opština: Podgorica, Budva, Kolašin, Tivat, Berane, Bijelo Polje, Bar, Pljevlja, Kotor i Nikšić. Organizatori se nadaju da će ove godine učestvovati i učenici iz drugih crnogorskih gradova.

Dio učenika nema mogućnosti da svake subote putuje do Podgorice, pa će se njima materijali proslijeđivati elektronskom poštom i putem Fejsbuka. Svi materijali se dostavljaju i nastavnicima informatike u gimnazijama i srednjim stručnim školama, koji ih mogu koristiti za organizovanje dodatne nastave i organizovanje lokalnih takmičenja iz programiranja. Na sajtu PMF-a otvorena je i posebna sekcija posvećena takmičenjima. Planirana je izrada većeg broja filmova o osnovama programiranja koji bi služili kao tutorijali učenicima i nastavnicima. Dio časova će biti sniman i ponuđen nastavnicima i učenicima

“Učenicima će biti ponuđen i onlajn sistem za rješavanje zadataka, pomoću kojeg mogu samostalno da rješavaju zadatke i provjeravaju koliko su bodova osvojili. U toku ove školske godine biće po prvi put održan i DoMEn kup, takmičenje iz programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola. Po uzoru na slična takmičenja u zemljama okruženja, učenici će u dva termina rješavati zadatke u onlajn-takmičenjima, da bi na finalnom takmičenju snage odmjerili najbolji iz prethodne dvije runde”, ističu iz kompanije doMEn.

Ovakav rad sa učenicima donio je i rezultate. Prve dvije medalje na Balkanskim informatičkim olimpijadama 2012. i 2013. godine osvojio je Luka Bulatović. Lukine uspjehe nastavio je Dejan Todorović, koji je na osvojio bronzu na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi održanoj u Ankari 2014. godine. Velibor Došljak, učenik gimnazije „Panto Mališić“ iz Berana donio je bronzanu medalju sa BOI 2016, koja je u julu održana na Kipru. Svi oni će, sada kao studenti-instruktori, učestvovati u radu Škole programiranja 2016 i pripremama za takmičenja.

Izvor: CDM

Comments

Leave a Reply