Šta kada vašem djetetu ne možete priuštiti obavezan školski pribor

priborPIŠE: Maja Horvat

Ne trebaju vam nikakve zanimljive, dugačke jednačine kako biste sabrali koliko vam novaca treba da premite svog školarca za školu. U svakom slučaju, ono što potrošači potroše prije početka školske godine, prodavači u knjižarama ne zarade tokom cijele godine. Ove godine roditelji su potrošiti u prosjeku 5 odsto više nego prošle godine. Ali, što učiniti kada nemate ni za onaj osnovni pribor ili sebi ne možete priuštiti sve što je na popisu koji ste dobili od učiteljice za likovno, fizičko, udžbenici, sveske?Pokušajte ove strategije.

Ako uopšte nemate novaca za školske potrepštine

Nije lako priznati da svom djetetu ne možete priuštiti sveske i olovke. Da je barem samo to u pitanju, onda ne biste ni imali veliki problem. Problem je u tome što vaše dijete, osim što mu trebaju olovke i sveske, takođe treba torbu/ ruksak, atlase, ljepilo, makaze, određene vrste kalkulatora, razni likovni pribor kao što su tempere, vodene boje, glinamol, tuš, itd. Ali, dokle kod ste spremni obaviti par telefonskih poziva, vjerovatno možete “nabaviti” sve što vam vaša djeca trebaju.

Danas postoji mnogo udruženja i ustanova koje rade s učiteljima širom zemlje kako bi se obezbijedio besplatan školski pribor svim učenicima čiji roditelji to ne mogu priuštiti. Ako vam nedostaje novac za kupovinu školskog pribora savjetujemo:

  • Škola koju vaše dijete pohađa – Razgovarajte s učiteljicom vašeg djeteta. U školi će se sigurno pronaći sveske koje nijesu ispisane i neiskorišteni školski pribor.
  • Crveni krst – Svake godine Crveni krst dobije razne donacije školskog pribora koje podijele onima koji imaju školarce, a ne mogu im priuštiti osnovni pribor (primjer akcije od prošle godine)
  • Razna udruženja kao što je udruženje Roditelji i humanitarna akcija Podijelimo, jer zajedno možemo više kojom prikupljajamo školski pribor i besplatno ih dijelimo djeci iz socijalno ugroženih porodica

Ako mislite da ste sami u ovome i osjećate neugodnost zbog obavljanja ovih par poziva, možda vam cijelu situaciju olakša činjenica da ima mnogo roditelja koji ne mogu priuštiti školski pribor svojoj djeci i da niste sami u ovome! Udruženja i ustanove koje smo naveli gore dobijaju i po par telefonskih poziva dnevno upravo zbog ove situacije i svi su oni ovdje da vam pomognu.

Ako imate novca za školski pribor, ali vam treba nešto mnogo jeftinije

Ako smatrate da ne trebate besplatne udžbenike i školski pribor, ali svakako vam je potrebno pronaći jeftiniji, postoji veliki broj prodavnica i knjižara koje možete uzeti u obzir.

  • školske biblioteke –  pokušajte provjeriti sa bibliotekom škole u koju ide vaše dijete da li imaju nešto od korištenih udžbenika.
  • učestvujte u razmjeni udžbenika – bilo da je u šoping centru Delta city ili u Hercegovačkoj ulici u centru Podgorice ili Sajam razmjene školskih knjiga u Tivtu mnogi roditelji su mogli naći odlične cijene za korištenje udžbenike i radne akcije.
  • Supermarketi – Nude značajne popusta na školski pribor neposredno pred i nakon početka školske godine.

Dodatni savjeti

Sav školski pribor koji je vaše dijete koristilo prošle godine, a još je upotrebljiv obrišite s popisa kupovine, imate ga i ne morate kupovati novi.

Sve što vam je ostalo od prošle godine, a ne možete iskoristiti (recimo sveske na uske i široke linije koje vaše dijete neće upotrebljavati ove godine) stavite na prodaju. S tim novcem moći ćete kupiti nešto što vašem djetetu ove godine treba.

Steći naviku traženja dobrih ponuda na školski pribor nije loša ideja jer kupovina školskog pribora nije samo u avgustu i septembru, već je trošak koji traje tokom cijele godine (osim ako ne pronađete veliki paket gumica po vrlo jeftinoj cijeni, gumice ćete, recimo, morati kupovati tokom cijele godine jer ih djeca stalno gube).

 

 

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply