Nekoliko važnih istina o oporavku nakon porođaja

Putovanje koje se završava dolaskom bebe na svijet je čudo prirode i (bukvalno) rođenje ljubavi. A onda započinje novo putovanje – oporavak. Od ključne je važnosti da se osnažite znanjem o tome kroz kakve promjene prolazi vaše tijelo tokom šest sedmica nakon porođaja, jer one mogu odložiti vaš oporavak.

Dobra vijest je da rano identifikovanje nekih od ovih stanja i pronalaženje pravih informacija, može pomoći svakoj novopečenoj mami.

Različiti problemi sa karličnim dnom su prilično česti

Dno karlice se sastoji od mišića, ligamenata i vezivnog tkiva koji podržavaju funkciju karličnih organa poput materice, bešike i crijeva. Nije neuobičajeno da žene imaju problema sa slabim mišićima nakon napornog porođaja.

Mogući simptomi uključuju:

 • Uporan bol u karlici ili genitalnim organima
 • Zatvor
 • Često mokrenje
 • Neobjašnjivi bolovi u leđima
 • Nelagodnost tokom odnosa

Ako imate neki od navedenih simptoma obratite se lekaru ili ginekologu. Oni mogu odmah preporučiti liječenje, zakazati dalje pretrage i preporučiti korišćenje nekih vježbi kao što je joga, za smirenje bolova u karlici i ponovno jačanje mišića.

Opadanje kose je sasvim normalno

Potpuno normalna pojava kod mnogih novopečenih majki je gubitak kose nakon porođaja – rezultat izjednačavanja hormona nakon trudnoće, tokom koje žene obično imaju više nivoe estrogena i progesterona. Dok osoba prirodno gubi oko 80 dlaka dnevno tokom procesa rasta, nije neuobičajeno da žena doživi i tri puta više od toga, u periodu poslije porođaja.

Gubitak kose se obično usporava oko šest mjeseci nakon porođaja, ali ako ne vidite nikakve znake usporavanja, možda bi bilo dobro da uradite analizu krvi da biste videli da li druga neslaganja utiču na vaše tijelo.

U međuvremenu, vodite računa o uravnoteženoj ishrani, sa puno proteina, kalcijuma, željeza i drugih minerala i minimizirajte stres što je više moguće kako biste nivo hormona držali pod kontrolom.

Razdvajanje stomačnih mišića nije toliko strašno koliko zvuči

Diastasis recti je odvajanje trbušnih mišića koje se javlja nakon trudnoće. Ovo je normalan proces gdje rastuća materica uzrokuje da se veći mišići u stomaku istegnu i na kraju razdvoje kada se napetost oslobodi.

Iako je to uobičajeno stanje, posebno kod starijih majki, ili onih koje su rodile više djece, svakako je frustrirajuće imati izbočinu u stomaku, ili srednjem dijelu koja tvrdoglavo odbija da se pomjeri.

Iako u težim slučajevima može biti potrebna intervencija fizioterapeuta, većina slučajeva dijastaze rekti može se identifikovati jednostavnom provjerom kod kuće i tretirati specifičnim vježbama (koje se mogu raditi i kod kuće).

Može doći do postpartalnih infekcija – zato slušajte svoje tijelo

Kako se vaše tijelo oporavlja od porođaja, može se pojaviti potencijal za komplikacije kroz niz različitih infekcija. Neke uobičajene infekcije koje pogađaju nove majke su infekcije ožiljka od carskog reza, mastitis (infekcija dojke koja se obično javlja tokom dojenja) i infekcije urinarnog trakta.

Simptomi uključuju:

 • Groznicu
 • Drhtavicu
 • Bol
 • Umor
 • Tvrda ili bolna područja, obično samo na jednoj dojci
 • Otežano ili bolno mokrenje, zamućen ili krvav urin

Pobrinite se da slušate svoje tijelo i odmah se obratite svom ljekaru ako osjetite nešto od gore navedenog. Većina infekcija se može lječiti jednostavnim uzimanjem antibiotika i konzumiranjem puno tečnosti.

Borba protiv postporođajne depresije je teška, ali pomoć je dostupna

Nažalost, uobičajeno psihološko stanje koje pogađa nove majke je postporođajna depresija, a povezana je sa brzim fluktuirajućim nivoima hormona koji izazivaju hemijsku neravnotežu u mozgu, nedostatak sna i stres.

Uobičajeni simptomi uključuju:

 • Plakanje bez očiglednog razloga, ili više od normalnog
 • Osjećaj neraspoloženosti, nemir, ili razdražljivost
 • Preterano spavanje ili nemogućnost spavanja uopšte
 • Problemi sa koncentracijom ili pamćenjem detalja
 • Teškoće u povezivanju sa bebom
 • Sumnja u sebe, da možete da se brinete o bebi
 • Misli o ugrožavanju sebe ili bebe

Pošto su ovi simptomi širokog spektra, postporođajnu depresiju ne treba sami da dijagnostifikujete. Važno je da se konsultujete sa ljekarom i psihologom, koji mogu da uzmu u obzir vaše specifične okolnosti i donesu najbolju odluku o tretmanu.

Zbog ozbiljnosti ovog stanja, ljekar će obično preporučiti plan lječenja koji može uključivati terapiju i ljekove, što može u velikoj mjeri poboljšati sposobnost nove majke da se nosi sa situacijom. Imati prijatelje i porodicu koji djeluju kao podrška je takođe neprocjenjivo.

Napomena: Ukoliko vam je potrebna podrška možete se obratiti i Centru za mame u kojem osim stručne podrške možete računati i na podršu vršnjačke grupe.

Ukratko, što je nova majka više informisana o tome šta može da očekuje, to će biti bolje pripremljena za fizičke i emocionalne promjene koje se mogu javiti poslije porođaja. Iako oporavak poslije porođaja ponekad može biti izazovan, zapamtite da su promjene kroz koje tijelo prolazi rezultat nevjerovatne moći majčinstva i da nema čega da se stidite!

Izvor: Ringeraja.rs

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply