Kako da podržite svoje dijete na putu profesionalnog sporta

Foto: Ilustracija

PIŠE: Ana Jovanović

Put profesionalnog sporta je pun prepreka i izazova, koje mogu prouzrokovati kod djeteta razne emocije sa kojima ono ne umije da se izbori na dobar način. Zato je podrška roditelja u tome ključna.

U takmičarskom okruženju kakav je put profesionalnog sporta, punom napetosti, stresa, i velikih očekivanja, a u želji za postizanjem što boljih rezultata, djeca često znaju da se osjećaju uplašeno. Tada emociju straha pokazuju kroz izlive bijesa, a ponekada i tuge, ukoliko dođe do poraza koji je sastavni dio sporta i jednako važan za napredak kao i pobjeda.

Kako bi roditelji mogli u tim situacijama da pruže podršku svom djetetu na pravi način, važno je da razumiju i prihvate takvu vrstu ponašanja kao normalnu reakciju na “ekstremne okolnosti” i stres, koje su sastavni dio bavljenja sportom.

Zato danas želimo da se bavimo temom emocionalne inteligencije kod djece u sportu, odnosno da pružimo podršku roditeljima na ovom putu, kako bi što lakše i bolje mogli i sami da je pružaju svojoj djeci.

Kada budete djetetu pružili razumevanje i prihvatili da meč ili utakmica koju igraju nije nimalo lak zadatak, ni mentalno a ni fizički, napravićete pravu bazu za prevazilaženje ovog problema. Takođe, što je mnogo važnije, ojačaćete njihovo samopouzdanje i mentalnu snagu.

Ako dijete i samo prihvati takmičenje kao nešto što sa sobom nosi mnogo izazova, onda i samo postaje mnogo sposobnije da se sa tim izazovima izbori i da ih prevaziđe, kroz različite tehnike samoregulacije i koncentracije.

Ono što je takođe važno imati na umu jeste da kao što nije svako dijete predodređeno da bude profesionalni muzičar, ili naučnik, tako ni svako dijete nema sposobnosti za profesionalno bavljenje sportom. Zato svaki roditelj treba da pristupi realno i odgovorno u proceni potencijala svog djeteta, kroz različita merenja, testove kao i mišljenje stručnjaka.

Takođe, važnu ulogu igra i prepoznavanje želje kod djeteta za bavljenjem određenim sportom. Ukoliko posle izvesnog vremena vaše dijete ne uspijeva da se izbori sa mentalnim ili fizičkim zahtjevima koje profesionalni sport iziskuje, ohrabrujemo vas da preispitate da li ste izabrali pravi put za vaše dijete, i kojim ste se kriterijumima i vrijednostima vodili kada ste birali određeni sport.

Što ranije prepoznate svoje motive, to će vam biti lakše da svoje dijete usmjerite na pravi put i profesiju u kojoj će biti uspješno, zadovoljno i samouvjereno.

Ukoliko vaše dijete ipak posjeduje veliku želju, i sportski potencijal i želite da ono krene putem profesionalnog sporta, imajte na umu da vas čeka jedan lijep, ali izuzetno dugačak i mukotrpan put, pun odricanja, na kome treba da budete svjesni sta sve očekuje vas, vaše dijete, a često i cijelu porodicu.

O autoru: Ana Jovanović je bila član Fed Cup teniske reprezentacije Srbije od svoje 16. do 26. godine. Tokom svoje teniske karijere, zauzela je 207. mjesto na WTA rang listi sa 12 profesionalnih međunarodnih titula. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, imala je priliku i da radi na pozicijama sportskog direktora i glavnog trenera Teniske Akademije Novak i kao Savezni selektor juniorske reprezentacije Srbije do 14 godina za djevojčice. Kao dio tima Fondacije Novak Đoković usmjerena je na razvoj projekata na temu roditeljstva u sportu.

Izvor: Fondacija Novak Đoković

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply