Po deset karata za predstave Kinez i gostovanje Danskog teatra Paolo Nani

mitfestival

U Kraljevskom teatru Zetski dom u toku je MIT festival 2016. a 15. i 16. maj biće izvedene predstave Kinez, Gradskog pozorišta iz Podgorice kao i komad Pismo, Danskog teatra paolo Nani koje su predviđene za nešto stariju djecu (14+), a Kraljevski teatar Zetski dom posjetiocima Portala Roditelji poklanja po deset karata za obje predstave. Karte će dobiti osobe koje budu poslale poruku sa nazivom predstave koju žele da gledaju na mail adresu [email protected].

 

Predstava Kinez, u režiji Anje Šuše, po tekstu Maje Todorović, rađena je po tekstu nagrađenom 2013. godine na prvom konkursu za najbolji dramski tekst za djecu i mlade ASSITEJ centra Crna Gora. Kroz naizgled malu priču o nastajanju jednog prijateljstva između dječaka i djevojčice i pronalaženja zrna smisla i razuma u svijetu surovih predrasuda i neprepoznavanja i neuvažavanja drugih i drugačijih, reflektuje se daleko složenija priča o savremenom društvu koje nije naklonjeno nježnosti, iskrenosti i koje, iznad svega, prezire slabost.

Predstava Pismo ili The Letter je veoma jednostavna priča ispričana na petnaest potpuno različitih načina: pijano, u western stilu, u stilu nijemog filma, bez ruku, kao horor, cirkusantski, iznenađeno, vulgarno, magično… No, sve varijacije imaju zajedničke dvije stvari – ni riječ nije izgovorena, a rezultat je veoma duhoviti “krešendo” igara i iznenađenja. Internacionalna štampa predstavu The Letter naziva Kultom i Klasikom. Paolo Nani je nadaleko poznat po svom izvanrednom osjećaju za vrijeme, duhovitom i preciznom govoru tijela i majstorstvu u facijalnim ekspresijama.

Festival MIT su 20. aprila otvorili The books of knjige, dok je 26. aprila publika na Cetinju uživala u premijeri predstave Leptir u produkciji Zetskog doma. Do kraja festivala,  koji traje do sredine juna, u Kraljevskom teatru pripremili su bogat muzički i dramski program.

Do kraja festivala biće odigrana još jedna predstava za najmlađe, i to 13. juna Guliver, u režiji Petra Pejakovića u produkciji Kotorskog festivala za djecu. U čuvenom romanu Guliverova putovanja, Guliver je čovjek koji na svojim putovanjima srijeće najrazličitija stvorenja i upoznaje njihov način života. U kotorskoj predstavi Guliver rađenoj po motivima romana, Guliver je džinovska lutka, veća od grada, koja se srijeće sa djecom – Liliputancima. Gigantska marioneta budi se na obali stvarnog svijeta, a djeca se igraju države i društva po uzoru na odrasle. Lutka se kreće kroz grad malih ljudi i svojom veličinom podsjeća nas na pitanje koliko je važno biti (dobar) čovijek. Podsjeća nas i na to kakve uzore postavljamo pred djecu i ko ima više (izgubljene) ljudskosti, lutke ili ljudi.

MIT je publika već prepoznala kao ambiciozan i kvalitetan projekat, a da bi MIT učinili dostupnim publici, Kraljevski teatar Zetski dom omogućio je besplatan prevoz tokom trajanja festivala iz Podgorice. Zborno mjesto za polaske za sve programe MIT-a je parking ispred TC Delta city, u 19 sati, a propusnica za ovaj besplatan prevoz je rezervacija putem telefona na biletarnici Zetskog doma na telefon  +382 67 428 655. Studenti imaju 5o odsto popusta za karte, uz indeks, osim za koncerte.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply