Ispravi se i vježbaj! u nedjelju u Nikšiću

isprviseivjezbaj

Kampanja Ispravi se i vježbaj! koju sprovodi Udruženje fizopterapeuta Crne Gore biće nastavljena u nedjelju, u dvorani sportskog centra Nikšić od 10 do 14 sati.

U tom periodu fizioterapeuti (specijalisti primijenjene fizioterapije) će pregledati djecu i popunjavati Evaluacioni list koji sadrži, pored osnovnih sadrže I podatke o, između ostalom, tjelesnoj visini i težini, položaju glave i ramena, položaju savijenih laktova, liniji struka, prisustvu spuštenog svoda stopala… Evaluacioni listovi su numerisani i izrađeni na indigovanom papiru tako da će jedan primjerak (original) ovog lista dobiti roditelji.

Kampanja Ispravi se i vježbaj! je uspješno počela 15. marta u Podgorici i do sada je organizovana u Bijelom Polju, Cetinju, Baru, kada je urađeno 485 pregleda djece.

Prvi ciklus završava se posjetom Nikšiću, a naredni si najavljeni za maj i septembar.

Kampanja je osmišljena kao savjetovalište na javnim mjestima u više crnogorskih gradova, u nekoliko ciklusa godišnje, sa ciljem da se prepozna i na vrijeme identifikuje problem sa kičmom.

U toku kampanje roditelji u direktnom razgovoru sa specijalistima primijenjene fizioterapije mogu saznati što je zapravo deformitet kičmenog stuba, koji su znaci ovog oboljenja, kako ga prepoznati kod djeteta, kako preventivno djelovati i dobiti uslugu fizioterapeuta u javnom zdravstvu da bi se spriječilo napredovanje ili uopšte pojavljivanje nekog od oblika deformiteta.

Udruženje fizioterapeuta I njegovi partneri – Udruženje sportske medicine Crne Gore i Uprava za mlade i sport Crne Gore namjeravaju da Kampanja Ispravi se i vježbaj! postane tradicionalna i da se sprovodi svake godine kako bi efekti edukacije i prevencije pomogli što većem broju građana i spriječili širenje pojave deformiteta.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply