Počinju Otvoreni dani nauke

daninauke

Otvoreni dani nauke u Crnoj Gori svečano će biti otvoreni večeras u Atlas kapital centru i do petka, 26. septembra posjetici će biti u prilici da vide izložbe, otvorene laboratorije, da učestvuju u radionicama, prisustvuju tribinama, i razgovaraju sa eminentnim naučnicima u nekoliko gradova.

Festival će ove godine prvi put ugostiti i Tesla konvoj, koji će u Crnu Goru dovesti i Tesla električne automo­bile, ali i veliki broj entuzijasta i zaljubljenika u nauku iz čitavog regiona. Konvoj će u Podgoricu ući u utorak u 12 sati, a glavni grad napustiće istog dana oko 15. Planirano je da se Konvoj zaustavi kod Atlas kapital centra.

U Atlas kapital centru posjetioci će od danas, narednih mjesec dana moći da vide interaktivnu izložbu Italija budućnosti, koja je oduševila Tokio, San Francisko i Los Anđeles, a koja je u Crnu Goru uspjela da dođe zahvaljujući ogromnom angažovanju Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR), italijanskog Ministarstva vanjskih poslova i Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva nauke, koje organizuje Festival, je objašnjeno da je Italija budućnosti inovativna izložba o nekim od najznačajnijih italijanskih naučnih i tehnoloških prim­jera izvrsnosti.

Robotika, fizika elementarnih čestica, tehnologije čuvanja i korišćenje arheološkog i kulturnog nasljeđa samo su neke od disciplina predstavljenih u sklopu interaktivnog puta koji posjetiocima nudi priliku da lično dožive neke od najvažnijih rezultata italijanske nauke.

Najveći edukativni IT događaj u regionu Fabrika znanja planiran za utorak i srijedu ulazi u šestu godinu postojanja, uz još više zanimljivih predavanja, radionica, nagradnih igara i pratećih aktivnosti, na Univerzitetu Donja Gorica.

Fabrika znanja započeta je sa idejom da se promovišu nove tehnologije i njihova uloga u obrazovnom procesu i predstavlja jedinstven događaj u Jugoistočnoj Evropi. U okviru projekta, oko tri hiljade učenika i studenata svake go­dine ima priliku da se iz prve ruke upozna sa aktuelnim trendovima na polju hardve­ra i softvera, uz pomoć više od 50 iskus­nih predavača i demonstratora, kao i pre­ko 100 volontera, kažu u Ministarstvu nauke.

Odsjeku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u četvrtak će otvoriti vrata svojih laboratorija. U okviru Čudesnog svijeta bilogije oni će pokazati: Svijet na mikroplanu: upoznaj svijet mikroorgani­zama; Šta je to toliko zdravo unutar biljke; Družimo se sa zmijama, ne ubijamo ih; Da li se u listu nalazi samo zelena boja?; Zašto se i kako radi prstenovanje ptica – park ispred zgrade, Na mjestu zločina se ne može ništa sakriti! – u saradnji sa Forenzičkim centrom Crne .

Izložba Arheologija Crne Gore biće upriličena u Atlas kapital centru od sjutra do 20. oktobara.

Istraživači Nacionalnog savjeta za nauku iz Italije prezentovaće svoj rad na Interaktivnoj mapi Cetinja, ap­likaciji koja je razvijena kao poklon prijestonici. Tim povodom biće održana i tribina Informacione tehnologije u promovisanju kulturne baštine u petak u Ministarstvu kulture na kojoj će stručnjaci iz zemlje sa kolegama iz Italije razmijeniti stavove i postojeća znanja o važnosti, modalitetima i kritičnim pitanjima u korišćenju informacionih tehnologija u promovisanju kulturne baštine i njene valorizacije kao privrednog resursa.

Tribina Razgovori o crnogorskoj arheologiji biće organizovana takođe u petak u Starom Baru (mala scena), i arehološke radionice na lokalitetu Duklja od sjutra do četvrtka.

Susret Oči u oči sa naučnikom najavljen je za četvrtak u Atlas kapital centru. Gost će biti naučnik Dragan Hajduković a teme su Kvantni vakum i virtualni gravitacioni dipoli – osnova za novi model Kosmosa. Tribina Neuronauke je planirana za četvrtak u Atlas kapital centru.

Noć istraživača koji će biti održan u Atlas kapital centru 26. septembra je tradicionalni događaj koji se održava posljednjeg petka u septembru u više od 300 gradova Evrope u okviru Otvorenih dana nauke.

Podgorica je šesti put jedan od njih. I ove godine u Noći istraživača dešavaće se mnogo toga zanimljivog za sve generacije: eksperimenti, performansi, otvorene laboratorije, istraživački izleti, naučne tribine, takmičenje osnovaca i studenata.

Istraživački brod Urania uploviće u vode Bokokotorskog zaliva u srijedu i prvi put svoje labaratorije otvoriti za javnost. Javnost će imati priliku da otkrije modalitete i sisteme istraživanja beskrajnih morskih dubina. Stručni tim će ovom prilikom posjetioce voditi kroz veliki broj geoloških, hemijskih i radioloških laboratorija, kao i kroz druga postrojenja ovog izuzetno značajnog pokretnog naučnog centra.

Za vrijeme održavanja manifestacije Otvoreni dani nauke Digitalizuj.me u saradnji sa Ministarstvom nauke organizuje događaj povodom prolaska Tesla konvoj 2014. kojom se popularizuje upotreba električnih i hibridnih vozila u jugoistočnoj Evropi.

Program Otvorenih dana nauke pogledajte na njihovom sajtu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply