Ljetovanje u hotelima za prosječnu porodicu u Crnoj Gori nezamislivo

odmorprocjenaProsječna četvoročlana porodica da bi boravila sedam dana u hotelima na crnogorskom primorju treba da izdvoji najmanje hiljadu eura, a na sjeveru zemlje oko 700 eura. Zbog ovako visokih cijena ljetovanja, gosti na crnogorskom primorju su uglavnom stranci.

Iz turističke agencije Globe je portalu Roditelji.me rečeno da su najpopularnije porodične destinacije u Crnoj Gori Budva i Petrovac, a Istanbul u inostranstvu.

Kako su objasnili, cijena aranžmana za ljetovanje u Turskoj, u Alanji 7 noći, po principu all inclusive sa uključenim avio prevozom i transferima do hotela u julu iznosu hiljadu i po eura, a za za isti novac porodica može ljetovati i na našem primorju u jednom od hotela u Bečićima.

Dejan Lakićević kao jedini zaposleni u svojoj četvoročlanoj porodici, za televiziju Vijesti kaže da o odmoru ni ne razmišlja i da je pitanje odmora ono na šta mora da se nasmije. Sa platom od 300 ili 400 eura, smatra on, čovjek koji ima dvoje djece mora da se zaduži za knjige i za fakultet, a uz to je zaradu prepolovljena zbog kredita.

“Ako od 200 eura može da plati kiriju i da preživi, a i da planira ljetovanje to bi bio stvarno fenomen, moralo bi se zabilježiti u Ginisovu knjigu rekorda“, kaže Lakićević.

Zvanična statistika ni ne previđa troškove gorišnjeg odmora u minimalnoj potrošačkoj korpi koja je ionako duplo veća od prosječnih primanja i iznosi oko 800 eura .

Porodica koja želi da ljetuje u nekom od hotela u Budvi treba da izdvoji za sedam dana namjanje hiljadu eura.

Cijene zavise od vrste usluge, da li je to polupansion, noćenje sa doručkom, puni pansion, all inclusive, od uzrasta djece, kao i od kategorizacije hotela.

Odmor na sjeveru jeste jeftiniji ali je i dalje predaleko od mogućnosti većine. Za odmor na Žabljaku za četvoročlanu porodicu treba izdvojiti od nekih 700, 800 eura pa naviše, kažu u agencijama.

Lakićević objašnjava da su i jednodnevni izleti teško ostavarivi za porodicu jednog radnika.

”Najmanje 50 do 100 eura je jedan izlet da se napravi”, procjena je Lakićevića na osnovu cijena goriva, hrane, ulaznica koji se moraju platiti u nacionalne parkove..

Tih 100 eura je nerijetko čak četvrtina radničkih primanja, tako da je većini I izlet nezamislivo visok trošak.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply