Šta očekivati u prvoj sedmici dojenja

Dojenje je prirodan nastavak trudnoće. Kao što je majčino tijelo bilo izvor hrane za bebu dok je boravila u stomaku, sada joj to obezbeđuje dojenjem.  Evo kratkog vodiča za mlade majke i one koje očekuju svoje bebe o tome kako će vjerovatno izgledati prvi dojenački dani i spisak izazova sa kojima se na samom početku mogu sresti.

Dan 1

Odmah po rođenju, novorođenče je u stanju jake budnosti, tako da UNICEF preporučuje da se tokom ovih prvih sat vremena inicira dojenje i kontakt koža na kožu između majke i bebe. Nakon toga bebe padaju u dubok san, koji obično traje naredna 24 sata. Ipak, kod nas u porodilištima nije moguće podojiti bebu u prvim satima po rođenju i zbog toga majke od prvog podoja u porodilištu treba da nude uspavanim bebama dojku, kako bi odmah počela da dobija neprocjenjivi kolostrum, a i da bi sisanjem stimulisala majčino tijelo na proizvodnju mlijeka.

U našim porodilištima se bebe često dohranjuju, tako da vas ne obeshrabri ako bebu za vrijeme perioda predviđenog za podoj ne budete uspjele probuditi i podojiti, već to pokušavajte pri svakom sljedećem podoju. Štipkajte ih za prstiće nogu, mazite ili dodirnite vlažnom pelenom– Budite uporni.

Dan 2 i 3.

Tokom drugog dana, novorođenče je češće budno i većina majki će uspjeti da podoji svoju bebu na pravi način. Tokom boravka u porodilištu tražite pomoć kako bi bebu postavili na dojku na najadekvatniji način.  Tokom podoja u prvih par dana ćete osjećati kontrakcije materice, slične menstrualnim bolovima, jer dojenje pomaže ispuštanje hormona oksitocina koji matericu vraća u prvobitno stanje. Kontrakcije nijesu toliko jake nakon prvog porođaja, pa oh većina prvorotki ni ne osjeti, ali svaki sljedeći put znaju da budu vrlo neprijatne i bolne.

Mlijeko koje beba dobija u prvih nekoliko dana se zove kolostrum i žute je boje. Nazivaju ga još i ‘prvom vakcinom’ jer sadrži antitijela koja bebi pomažu da napravi  balans u svom organizmu koji polako koloniziraju bakterije.

Beba će vjerovatno izgubiti na težini u prvih par dana, što je normalno. Bebe koje isključivo doje gube i do deset odsto svoje težine na rođenju u prvim danima, ali se ne bojte, brzo će nadokanditi.

Dan 3-4.

Bebe su u porodilištu uglavnom mirne. One se tek negdje trećeg dana bude iz stanja opijenosti, češće plaču i često traže da sisaju, tako da se mnoge majke nađu iznenađene ‘Šta bi sa onim mirnim djetetom iz porodilišta?’, čemu u prilog ide i dohranjivanje u porodilištu koje smo već pominjali, i naravno odmah posumnjaju u kvalitet svoga mlijeka, posebno ako mlijeko još nije nadošlo u dojkama.

Mlijeko obično naglo nadođe drugog ili trećeg dana po porođaju, kada dojke odjednom postaju bolne i prepunjene. Kolostrum zamjenjuje takozvano prelazno mlijeko, koje će preći u zrelo negdje oko petnaestog dana po porođaju. Pomažu masaže i stavljanje obloga – toplih pred podoj, hladnih poslije podoja. Ne treba se zabrinuti ni ako mlijeko ne nadođe i do petog dana po porođaju, već nastaviti sa čestim podjima kao i do tada, jer samo adekvatnim stimulisanjem dojki sisanjem, mlijeko će se zaista i proizvesti u količini koja je bebi potrebna.

Novorođenčad ove dobi često sisaju, od 8 do 12 puta dnevno. Mnoga, na primjer usljed žutice, puno spavaju, pa je takve bebe neophodno buditi na svaka dva sata i održavati budnim da aktivno sisaju na grudima. Pomaže presvlačenje pred podoj ili čišćenje mokrom krpicom.

Bradavice svih dojilja su osjetljive tokom prvih desetak dana po porođaju, što je posljedica hormonalnih promjena u organizmu. Ako bol u bradavicama pri dojenju prođe nakon prvih 15-20 sekundi od početka dojenja, nema razloga za brigu. Ukoliko bol traje tokom cijelog podoja, beba vjerovatno ne prihvata dojku kako treba, tako da treba povesti računa da zahvati što više areole, tamnog dijela oko bradavice, da stomakom bude okrenuta prema majci, i da su bebine usne izvrnute ka spolja dok sisa i prislonjene odnosno “stopljene” sa kožom majke.

I bebina stolica se mijenja. Oko trećeg-četvrtog  dana to više nije crni mekonijum, već braonkasto-zelenkasta stolica, a nakon toga, oko petog dana postaje žućkasta ili boje senfa, žitka, kakva će biti i  dalje. Broj stolica će se povećavati sa svakim danom. Bebe u prvim nedeljama često kake, uglavnom poslije svakog podoja, jer je majčino mlijeko prirodni laksativ.

Dan 5-7.

I broj upiškenih pelena se polako povećava, tako da do kraja prve nedelje bi trebalo da imate 6 upiškenih jednokratnih pelenica, i tako će se nastaviti i dalje. Ovaj broj upiškenih pelenica je siguran pokazatelj da beba dobija dovoljno mlijeka.

Ovako male bebe imaju periode tokom dana kada vrlo često sisaju i zato bi bebama dojku trebalo nuditi na zahtjev, a nipošto po satnici. Bebe koje dosta spavaju je potrebno buditi i ne dozvoljavati da prođe duže od tri sata između podoja, što smo već pominjali.

Svaka beba je drugačija, i svaka majka je drugačija. Proces dojenja nije isti kod svakoga, zato jednostavo pratite ritam svog tijela i svoje bebe.  Ukoliko mislite da ima ikakve brige za zabrinutost, konsultujte pedijatra. Vjerujte u sebe i da je vaše tijelo sposobno da nahrani vaše dijete i zapamtite da se problemi sa dojenjem rješavaju upravo dojenjem, a ne preskakanjem podoja.

Izvori:

http://kellymom.com/bf/normal/newborn-nursing/

‘Breastfeeding Made Simple’, Nancy Mohrbacher

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply