Značaj majčinog mlijeka za prijevremeno rođene bebe

Sponzorisana objava

S obzirom na to da su prerano rođene bebe imale manje vremena u materici, moraju dodatno rasti i mogu biti osjetljivije na bolesti i infekcije. Vjerovatno će morati provesti neko vrijeme u neonatalnoj jedinici intenzivne njege. Majčino mlijeko, koje je važno za optimalan rast i razvoj djece, još je važnije za nedonoščad.

Važni činioci, kao što su DHA (masna kisjelina značajna za zdrav razvoj mozga i očiju) i imunoglobulin G (antitijelo), prenose se od majke do fetusa preko placente tokom cijele trudnoće. Budući da se rađaju rano, prijevremeno rođena djeca nisu u potpunosti primila ove važne materije u materici, ali mlijeko majki nedonoščadi sadrži više masti i sekretornih imunoglobulina nego mlijeko majki beba rođenih u terminu.

Prijevremeno rođene bebe takođe imaju nezreo gastrointestinalni trakt, što može uzrokovati poteškoće s probavom i apsorpcijom hranjivih materija, pa im je potrebna hrana koju njihova osjetljiva crijeva lako prerađuju. Vaše mlijeko sadrži enzime koji pomažu bebi pri probavi, kao i epidermalni faktor rasta, koji zauzvrat pomaže sazrijevanju crijeva. Prijevremeno rođene bebe koje se uglavnom hrane majčinim mlijekom imaju značajno nižu crijevnu propusnost od one kojima se pretežno daje adaptirano mlijeko, što znači da manje čestica (potencijalno uzročnika bolesti) može proći kroz sluznicu njihovih crijeva u njihov krvotok.

Vaše mlijeko sadrži zaštitne materije koje mogu spriječiti ozbiljna stanja kojima je vaše nedonošče podložno, kao što su teške infekcije, retinopatija nedonoščadi (koja može uzrokovati gubitak vida) i bronhopulmonalna displazija (hronična bolest pluća).

Što više majčinog mlijeka vaša beba ima, manji je rizik od bolesti. Svakih dodatnih 10ml dnevno po kilogramu bebine težine, smanjuje rizik od sepse za 19%. Rizik od nekrotizirajućeg enterokolitisa (NEC), potencijalno kobnog stanja crijeva, takođe je do deset puta niži kod nedonoščadi koja dobijaju majčino mlijeko u poređenju sa onima koji se hrane adaptiranim mlijekom. Dakle, svaka kap se broji!

Ono što je najvažnije, nedonoščad koja se hrane majčinim mlijekom u prosjeku se otpuštaju dvije sedmice ranije od onih koja se hrane adaptiranim mlijekom. Takođe imaju gotovo 6% manju vjerojatnoću da će biti ponovo primljeni u bolnicu u prvoj godini.

Majčino mlijeko takođe dokazano poboljšava mentalni i fizički razvoj – istraživanje pokazuje da novorođenčad s niskom porođajnom težinom koja su dobila majčino mlijeko na intenzivnoj njezi imaju čak pet IQ bodova prednosti u odnosu na onu koja nijesu, kao i bolji rad srca u kasnijoj životnoj dobi.

Majčino mlijeko obično ‘dođe’ oko dva do četiri dana nakon porođaja , ali ako ste prerano rodili, to ponekad može biti odgođeno. Međutim, nedavna studija pokazala je da su majke koje su izdajale mlijeko u roku od jednog sata od porođaja dobile mlijeko u očekivano vrijeme. Zbog toga je takođe važno početi izdajati majčino mlijeko što je ranije moguće. Mnoge bebe rođene prije 34. sedmice teško uspijevaju uskladiti sisanje, gutanje i disanje. Sve dok vaše dijete ne bude spremno, medicinske sestre će mu nježno stavljati cjevčicu u stomak kroz nos ili usta kako bi ga nahranile. Sav obrok vaše bebe može se davati na ovaj način dok ne bude spremno da sisa sa dojke. Ako je vaša beba preslaba da ostane vezana za vašu dojku i hrani se, možete upotrijebiti pumpu za grudi u bolnici ili porodilištu. Stimulacija vaših grudi tehnologijom pokretanja koji oponaša obrasce sisanja odojčadi – u prvim satima važno je za početak i održavanje količine mlijeka.

Moraćete izdajati mlijeko onoliko često koliko bi se normalno hranilo zdravo novorođenče. To znači pumpanje svaka dva do tri sata – drugim riječima, najmanje osam do 12 puta tokom 24 sata.

Neke mame mogu kapaljkom unijeti male količine izdojenog majčinog mlijeka u bebina usta. Ili možete staviti štapiće vate natopljene majčinim mlijekom u bebina usta. To omogućava vašoj bebi da proba vaše mlijeko – što može olakšati prelazak na potpuno dojenje – i prekriva njegova usta zaštitnim komponentama vašeg mlijeka koje jačaju imunitet. Postoji mnogo načina da se uključite, zato pitajte zdravstvene radnike što možete učiniti za svoju bebu.

Savjeti za izdajanje mlijeka

Ako se očekuje da vaše dijete neko vrijeme ostane na intenzivnoj njezi, neonatolozi preporučuju korištenje dvofazne pumpe (stimulacija i izmlazanje) za izdajanje mlijeka. U porodilištu može da se koristi Medela Symphony pumpa. Dvostruko izdajanje ne samo da vam omogućava brže izdajanje, već isporučuje i 18% više mlijeka u prosjeku od izdajanja iz jedne dojke odjednom. Što se tiče dvofaznih manjih varijanti odlična je Swing Maxi flex.

Normalno je da su sve mame s bebama na intenzivnoj njezi zabrinute ili pod stresom. Ova osjećanja ponekad mogu uticati na proizvodnju mlijeka, zato je jako važno zatražiti onoliko pomoći koliko vam je potrebno. Zapamtite, vaše je pravo da tražite podršku.

Bebe vole miris majčinog mlijeka, pa izdajanje na bradavicu prije nego što bebu stavite na dojku može pomoći da ono pronađe vašu bradavicu i natjerati ga da poželi da sisa. Možda čak može dobiti malo mlijeka kad sisa. Ne brinite ako vam se čini da uzima vrlo malo – svaki put uči. Na kraju može početi sisati jedan ili dva puta dnevno pa i preći na potpuno dojenje. Do tada ga možete hraniti mlijekom kroz sondu dok ga vi držite blizu svojih dojki, jer mu to može pomoći da puni stomačić poveže s vašim dojkama i mlijekom.

Ako je vaša beba rano rođena, vaš će kolostrum biti posebno bogat proteinima, zaštitnim materijama i faktorima rasta, kao i drugačijom ravnotežom hormona, masti i minerala u poređenju s mlijekom kod majki sa porođajem u punom terminu. Zato ćete hranjenjem svoje bebe njime omogućiti najbolji mogući početak života.

Članak je djelimično preuzet od prof. Katsumi Mizuna – direktora bolnice Koto Toyosu Univerziteta Showa u Tokiju.

VELEDROGERIJA

Bulevar Vojvode Stanka Radonjića bb, 81000 Podgorica, Montenegro

Tel: 00382 (0) 20 642 016, 00382 (0) 20 642 064

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply