Blagodeti dojenja od prvog do šestog mjeseca

Sponzorisana objava

Do kraja prvog mjeseca bebinog života vaše mlijeko će biti potpuno zrelo. Iako se prilično razlikuje od kolostruma – ima više masnoće, a time i više kalorija i proizvodite ga u mnogo većoj količini – kada se radi o zadovoljavanju potreba vaše bebe, jednako je dobro u obavljanju više zadataka. I zapamtite, što vaša beba više sisa, više ćete mlijeka proizvoditi. To je sistem ponude i potražnje.

Kad beba napuni 14 dana, vaše dojke proizvode do 12 puta više mlijeka nego prvog dana.

Naučnici vjeruju da majčino mlijeko sadrži takozvani inhibitor povratne veze laktacije (FIL), koji usporava proizvodnju mlijeka. Kada vaša beba isprazni mlijeko iz dojke, količina FIL-a takođe se smanjuje, ostavljajući vaše laktocite (ćelije koje proizvode mlijeko) slobodnim da proizvode više mlijeka kako bi zadovoljili potrebe bebe. Dakle, ako se vaša dojka redovno prazni, dobija poruku da treba češće da se puni. A ako hranite blizance ili čak trojke, možete stvoriti dovoljno mlijeka da nahranite i njih.

Vaše zrelo mlijeko sadrži:

  • Više od 1000 proteina koji:

–  obezbjeđuju ishranu

– aktiviraju bebin imunološki sistem

– štite i razvijaju neurone u bebinom mozgu 

  • Više od 200 vrsta oligosaharida koji:

– hrane crijevnu floru

– razvijaju bebin imunološki sistem

– štite od infekcija

– smanjuju rizik od upale u bebinom mozgu

  • Matične ćelije koje mogu:

– pomoći u razvoju bebinih organa

– djelovati na proces regeneracije organa

  • 1400 mikroRNA za koje se smatra da:

– su ključni regulator ekspresije gena

– regulišu razvoj ili prevenciju bolesti

– pomažu u razvoju imunološkog sistema bebe

– igraju ulogu u razvoju i preoblikovanju dojki

  • Dugolančane masne kiseline koje:

– pomažu u razvoju mozga, očiju i nervnog sistema bebe

Sastav vašeg mlijeka može varirati zavisno od pola bebe, ali to nije sve. Izgleda da se prilagođava i u zavisnosti od majčinih okolnosti. Jedna mala studija otkrila je da su sinovi dobrostojećih žena u SAD-u dobijali bogatije i masnije majčino mlijeko, dok je u drugoj studiji u nekim kenijskim selima ova vrsta mlijeka išla djevojčicama.

U svakom slučaju, vaša beba će i dalje dobijati dosta masti iz vašeg mlijeka – ali ove studije su fascinantni pokazatelji kako bi se majčino mlijeko moglo prilagoditi zavisno od potreba beba i društva. U svakom slučaju, sve što je vašoj bebi potrebno u prvih šest mjeseci je majčino mlijeko.

Dojenim bebama ne treba voda

Ako je vaša dojena beba mlađa od šest mjeseci, ne treba joj davati vodu čak ni tokom ljetnjih vrućina. Istraživanja u toplim i suvim djelovima svijeta otkrila su da isključivo dojene bebe svu potrebnu tečnost dobijaju iz majčina mlijeka. Kada temperature poraste, jednostavno se morate dobro hidrirati i nastaviti da jedete po potrebi, jer vaša beba može biti žednija nego inače.

Bebe koje su isključivo dojene šest mjeseci imaju oko 43 % manju vjerovatnoću da će razviti infekciju srednjeg uha tokom prve dvije godine života.

Količina mlijeka koju stvarate vrlo brzo će se povećati tokom prvih nekoliko nedelja, ali se zatim skoro ne mijenja kako vaša beba postaje starija, sve dok ne počne da jede čvrstu hranu. Nevjerovatno je da dojena beba od četiri nedjelje pije istu količinu kao i dojena šestomjesečna beba. Hrani se rjeđe, ali tokom svakog podoja uzima više mlijeka. To znači da koristi istu količinu energije dnevno kako bi podržala svoje promjenjive faze rasta i razvoja.

Dojenje mamama donosi niz benefita:

– niži krvni pritisak

– niže nivo kortizola (hormona stresa)

Dugoročno gledano, dojenje šest mjeseci ili duže smanjuje rizik od:

– raka jajnika

– raka dojke

– raka endometrija

– srčanih bolesti

– moždanog udara

Nakon što vaša beba napuni dva do tri mjeseca, vaše mlijeko razvija sve više nivoe zaštitnog proteina laktoferina i antibakterijskog i antivirusnog enzima lizozima.

Dojenje pomaže u razvoju vilice vaše bebe i poravnanju njenih zuba koji će uskoro početi da niču. Malokluzija (pogrešni položaj zuba) smanjena je za 68 % kod dojene djece. Dojenjem se kod bebe vježbaju i njeni usni mišići, što će je kasnije pripremiti za jelo i govor.

Studije pokazuju da bebe od jednog do šest mjeseci koje doje noću obično konzumiraju 20 % svog ukupnog dnevnog mlijeka. Dakle, noćni podoji su važan dio bebine ishrane i pomažu vašem snabdijevanju da se zadovolje njene potrebe. Ona ne koristi vašu bradavicu samo kao utjehu!

Noćno dojenje ima i druge važne funkcije. Majčino mlijeko ima više nukleotida noću – ti blokovi za izgradnju naše DNK takođe imaju funkciju podsticanja spavanja, što pomaže bebi da razvije zdrave obrasce budnosti i spavanja.

Utvrđeno je da majčino mlijeko ima antimikrobna i protivupalna svojstva. Mnoge mame ga koriste na osipima i posjekotinama svojih beba,  za ublažavanje infekcija oka i uha, a takođe može pomoći u smirivanju bradavica ako su bolne. Svakako potražite savjet ljekara ako simptomi ne nestanu brzo. Takođe, možete koristiti majčino mlijeko za njegu pupka vašeg novorođenčeta – pokazalo se da njegovo nanošenje na patrljak pomaže bržem otpadanju.

Ako treba da provoditi vrijeme odvojeno od svoje bebe – možda zato što se vraćate na posao, idete na liječenje ili jednostavno u dobro zasluženi večernji izlazak – možete unaprijed izdajati mlijeko kako bi je vaš partner ili neko drugi mogao nahraniti kad vas nema.

Nakon što je dojenje dobro uspostavljeno, većina mama smatra da je električna ili bežična pumpa za dojke najprikladniji način stvaranja zaliha izdojenog mlijeka. Ali jeste li znali da možete dobiti više mlijeka u kraćem vremenu ako koristite pumpu za izmlazanje na dvije dojke? U testovima, istovremeno izdajanje iz obje dojke nije bilo samo mnogo brže, nego je takođe proizvelo 18 % više mlijeka u prosjeku nego izdajanje iz svake dojke pojedinačno, a proizvedeno mlijeko je imalo veći udio masti i kalorija. Dvostruko izdajanje takođe je nešto što treba uzeti u obzir ako želite da povećate količinu mlijeka ili se vaša beba ne može hraniti direktno iz dojke. Sjajne vijesti za zaposlene mame!

VELEDROGERIJA

Bulevar Vojvode Stanka Radonjića bb, 81000 Podgorica, Montenegro

Tel: 00382 (0) 20 642 016, 00382 (0) 20 642 064

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply