Dojenje nakon šest mjeseci štiti zdravlje za cijeli život

Sponzorisana objava

Kada napuni šest mjeseci, u uzrastu kada izbijaju i prvi zubići, beba počinje da jede čvrstu hranu, ali to ne znači da je spremna da prestanete sa dojenjem. Kada počnete da uvodite nemliječnu hranu u jelovnik vaše šestomjesečne bebe, kako bi izgradila zalihe hranjivih materija kao što su gvožđe, cink i vitamini B i D, nove namirnice bi trebalo da dopune, a ne da zamijene majčino mlijeko. Produženo dojenje i dalje štiti naše dugoročno zdravlje, a postoji niz studija koje to dokazuju.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje nastavak dojenja zajedno sa dohranom do dvije godine ili duže. Smatra se da su djetetovi prvi zubi poznati kao ‘mliječni’ upravo iz razloga jer se evolucijska dob odvikavanja od dojenja kretala do sedam godina. To se poklapa i sa vremenom kada djeci počinju da ispadaju prvi zubi.

Iako počinje da se pridružuje porodičnim obrocima, beba će još dugo vremena dobijati većinu hranjivih materija iz vašeg mlijeka. U uzrastu od sedam mjeseci, 93 % kalorija dolazi iz mlijeka, a između 11. i 16. mjeseci mlijeko će i dalje obezbjeđivati oko polovinu bebinog dnevnog unosa kalorija.

Bez obzira gdje živite i koliko ste bogati ili siromašni, duže dojenje će nastaviti da štiti vašu bebu od infekcija donjih disajnih puteva i uha, dijareje, dijabetesa tipa 1 i gojaznosti. Čak se pokazalo da dojenje duže od šest mjeseci štiti i od karcinoma, poput akutne limfocitne leukemije i Hočkinovog limfoma.

A dobrobit nije samo za vašu bebu.  Što duže dojite, manja je vjerovatnoća da ćete oboljeti od raka dojke, materice i jajnika, bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Osim toga, jedno istraživanje je pokazalo da je indeks tjelesne mase majke 1 % niži za svakih šest mjeseci koliko doji.

Dojenje je i nakon šest mjeseci veoma zgodna opcija. Sve je već pripremljeno, nemate što da pamtite ili sterilišete, i iako su vam se grudi možda vratile na veličinu otprilike prije trudnoće, one i dalje proizvode onoliko mlijeka koliko je potrebno. Ako ste se vratili na posao, ili to planirate uskoro, možda ćete moći i da izdajate mlijeko kako bi vaša beba i vi mogli nastaviti da gradite dugoročne dobrobiti.

Izdojeno majčino mlijeko zadržava svoja svojstva ubijanja bakterija dugo nakon izlaska iz tijela. Istraživanja pokazuju da je ono sigurno za piće za zdravo rođenu bebu ako se nalazi i do četiri sata na sobnoj temperaturi ili tri dana u frižideru. To je još jedna nevjerovatna činjenica o majčinom mlijeku.

Vaše mlijeko ima ukus svega što jedete ili pijete. Iz tog razloga potencijalno može dati vašoj bebi ukus za zdravu ishranu u kasnijem životu. Studije pokazuju da dojene bebe majki koje redovno jedu voće i povrće, uživaju više u toj vrsti hrane, nego bebe majki koje to ne jedu. To sada možda ne izgleda kao velika stvar, ali veoma je važno kada u svojim rukama imate potencijalno nervozno dijete! Omogućavanje vašem djetetu da proba zdravu hranu mogao bi biti još jedan razlog zašto dojenje pomaže u smanjenju gojaznosti u odrasloj dobi, iako veza još nije dokazana.

Izdojeno majčino mlijeko takođe može biti hranjiva komponenta prve čvrste hrane vaše bebe. Koristite ga sa žitaricama i u pireima kako biste svom mališanu dali poznati ukus vašeg mlijeka za vrijeme obroka. Ako je moguće, koristite svježe izdojeno (ne odmrznuto) mlijeko i dodajte ga u hranu neposredno prije pripreme, kako biste sačuvali žive komponente i sve hranjive materije.

Dojenje djeluje umirujuće na vašu bebu. Tokom cijele prve godine vaše bebe, dojenje prije i tokom injekcije pomoći će mu da se nosi sa bolom, a dojene bebe u prosjeku i manje plaču. Dugo vremena su naučnici mislili da je to isključivo zbog DHA dugolančanih masnih kiselina koje se nalaze u majčinom mlijeku, ali jedna velika studija iz centara širom SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije otkrila je da dojena djeca imaju bolji dubinski vid od one koja su hranjena formulom sa dodatkom DHA. Izgleda da majčino mlijeko ima dodatne prednosti i svojstva koja još ne razumijemo.

Ono pomaže u i izgradnji organa u grudima vaše bebe koji je vitalan za imunološki sastav tokom djetinjstva i kasnije. To je timusna žlijezda zadužena za proizvodnju posebnih, takozvanih T -ćelije, od kojih se neke bore protiv infekcija, dok druge stvaraju antitijela ili štite od autoimunih bolesti. U uzrastu od četiri mjeseca, bebe koje su isključivo dojene imaju timusne žlijezde dvostruko veće od onih koje se hrane adaptiranim mlijekom. A ako još uvijek dojite sa 10 mjeseci, timus vašeg djeteta biće znatno veći nego da ste prestali s osam ili devet mjeseci.

Za razliku od bilo kojeg drugog organa, timus vašeg djeteta će početi polako da odumire kada ono uđe u pubertet. Ali zaštitne T-ćelije koje stvara trajaće cijeli život.

Vaše mlijeko koristi mozgu bebe i na druge načine. Istraživanja pokazuju da isključivo dojene bebe imaju 20 do 30 odsto više bijele supstance u mozgu nego bebe hranjene adaptiranim mlijekom. A ta dodatna bijela supstanca koncentrisana je u područjima koja upravljaju jezikom, razmišljanjem, emocijama, društvenošću i motoričkim vještinama. Možda je to razlog zašto su studije širom svijeta otkrile da bebe koje su isključivo dojene imaju veću vjerovatnoću da će imati veći koeficijent inteligencije i biti bolje u školi nego bebe koje se hrane adaptiranim mlijekom, čak i kada se u obzir uzmu društveno – ekonomski faktori.

Dojenje smanjuje rizik od raka dojke za 4,3 % za svakih 12 mjeseci koliko proizvodite mlijeko. Taj učinak je kumulativan, pa na primjer ako imate troje djece i svako od njih dojite godinu dana, vaš rizik bi se smanjio za 12,9 %.

To može biti zato što proizvodnja mlijeka smanjuje stopu ovulacije ili čak može biti da proces laktacije mijenja i obnavlja ćelije u grudima, pomažući im da se vrate u prirodno stanje. Ipak, za sada tačan razlog ostaje misterija.  Normalno je izgubiti gustinu kostiju tokom trudnoće i dojenja jer niži nivo estrogena utiče na apsorpciju kalcijuma. Jedna finska studija iz 2011. godine pokazala je da su mame koje su dojile 33 mjeseca (bez obzira na to koliko su djece imale) imale veću čvrstoću kostiju kuka od majki koje su dojile manje od 12 mjeseci. Ta mjerenja su obavljena 16 do 20 godina nakon što su žene prestale da doje. Naučnici su vjerovali da je to zato što niski nivo estrogena dopušta spoljnim djelovima kostiju da rastu, što dovodi do ukupnih većih kostiju i njihove veće čvrstoće u kasnijem životu.

Dijabetes tipa 2 u porastu je u cijelom svijetu, ali dobra je vijest da dojenje smanjuje rizik od razvoja ove bolesti kod vaše bebe u kasnijoj životnoj dobi, kao i da je vaš rizik da obolite smanjen do 32 %.

Ako ste tokom trudnoće imali gestacijski dijabetes, veća je vjerojatnost da ćete kasnije razviti dijabetes tipa 2, ali isključivo dojenje takođe smanjuje rizik u ovoj situaciji. Nedavna studija u Japanu pokazala je da isključivo ili gotovo isključivo dojenje tokom najmanje šest mjeseci uveliko poboljšava abnormalnu toleranciju glukoze kod majki koje su imale gestacijski dijabetes.

Analiza različitih medicinskih studija pokazala je da djeca koja su dojena najmanje šest mjeseci kao bebe imaju 19 % manji rizik od razvoja leukemije od one koja su dojena kraće od šest mjeseci ili uopšte nisu dojena.

A nedavna istraživanja dječjeg limfoma sugerišu da što su bebe duže dojene, manje su šanse za razvoj ove bolesti.

Putovanje života

Koliko god da ste dojili dijete, znajte da ste mu dali nešto nezamjenljivo u njegovom životu.

Vaše mlijeko ga je nahranilo, zaštitilo, izgradilo njegovo tijelo i mozak i pripremilo ga za cijeli život boljeg zdravlja. Svaki je dan bio nevjerovatan.

VELEDROGERIJA

Bulevar Vojvode Stanka Radonjića bb, 81000 Podgorica, Montenegro

Tel: 00382 (0) 20 642 016, 00382 (0) 20 642 064

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply