Mogu li i kako pumpice pomoći u dojenju

Sponzorisana objava

Iako nijedna pumpica za izmlazanje ne može zamijeniti bebinu sposobnost da izvuče dovoljno mlijeka i uspostavi pravu mjeru ponude i potražnje ove dragocjene prve hrane, postoje situacije u kojima su mamama ipak neophodne. Najčešće se to dešava prilikom razdvojenosti od bebe, kao i kada mama želi da održi laktaciju tokom privremenog prekida dojenja zbog određenih terapija.

Izmlazanje se može obaviti i ručno, bez pomoći pumpica, ali ovi proizvodi, prema iskustvima majki koje su ih koristile, olakšavaju te dane.

Tehnikom ručnog izmlazanja bilo bi dobro ovladati neposredno poslije porođaja. Tako ćete biti sigurni da ćete izbjeći neke nepredviđene situacije i da ćete uvijek biti spremne da, ukoliko se preskoči podoj, i održavate laktaciju u istoj mjeri. Neke porodilje to i nauče da rade još u porodilištima, uz pomoć medicinskog osoblja, a to je jedno od najčešćih pitanja kojim se bave i patronažne sestre u prvim danima nakon dolaska kući.

Ručno izmlazanje ipak nije najpraktičnije rješenje ako nijeste kod kuće, ako ste prinuđeni to da uradite zato što ste na poslu ili nekom drugom mjestu. Zbog komfora i brzine kojom se u takvim situacijama obavlja izmlazanje nezamjenjive su pumpice. Njihova praktičnost se ogleda i u tome što se mlijeko, bez prolivanja, čuva u sterilnoj posudi  i minimalan je rizik da bakterije iz spoljašnje sredine dopru do njega.

Budite svjesne da izmlazanje i ručno i pumpicom podrazumijeva da vam je potrebno “staža” u izdajanju da bi mlijeko izlazilo u dovoljnim količinama, odnosno da ne znači da ćete odmah na početku uspjeti da dobijete željene mililitre. Važno je znati i kada vam se čini da su se, nakon uspješnog izmlazanja dojke ispraznile, to ne znači da jesu već nakon pauze od nekoliko minuta, možete nastaviti i dopuniti količinu mlijeka.

Osim za obezbjeđivanje mlijeka za bebu dok ste razdvojeni, pumpice vam mogu pomoći i u prvim danima, dok se laktacija ne uspostavi. Mogu vam pomoći da nakon ručnog, blagog masiranja i toplih obloga, izvučete mlijeko iz začepljenog kanala, da oslobodite prepunjene dojke ako se beba uspavala, ali morate voditi računa da ne upadnete u zamku i prečestim izmlazanjem ne povećate proizvodnju mlijeka više nego je potrebno vašoj bebi. Zato, izmlazajte mlijeko zbog neprijatog osjećaja prepunjenih dojki samo onoliko koliko je potrebno da on nestane.

Iako uspostavljanje laktacije, odnosno dovoljne ponude i potražnje majčinog mlijeka jeste glavni zadatak novorođenih beba, u prvim danima života, ponekad zbog fiziološke žutice, ali i zbog dohranjivanja u porodilištima, one nemaju snage da “isprazne” dojke. Iako mame mogu biti sigurne da je beba i tada uzela dovoljno za sebe, moraju se osloboditi osjećaja prepunjenosti dojki, kako bi se spriječili problemi. Ponekad, moraju preuzeti na sebe i dio bebinog zadatka da podstakne laktaciju.    

Kako izabrati pumpicu?

Na crnogorskom tržištu može se naći veliki broj modela pumpi, kako ručnih, tako i savremenijih električnih. Sve one su u većoj ili manjoj mjeri napravljene tako da imitiraju bebino sisanje. Savremeni materijali od kojih su napravljene garantuju udobnost i dobro prijanjanje bez obzira koja je veličina dojki i oblik bradavice. Da je svaka majka drugačija od oblika njenih grudi i prema zahtjevima njenog načina života upravo je i moto kompanije Medela, proizvođača pumpe Swing Flex. Rađena po savremenoj 2 Phase Expression tehnologiji, ova električna pumpica za izmlazanje daje, kako poručuju iz Medele, i mami i bebi optimalnu podršku za vrijeme perioda dojenja. Zasnovana je na dugogodišnjem istraživanju, oponaša bebin prirodni ritam sisanja kako bi se dobilo više mlijeka za manje vremena.

Njenu upotrebu karakterišu dvije faze – stimulacije i izmlazanja, a proizvođači smatraju da je idealna za majke koje žele da skladište mlijeko za kasniju upotrebu, za one koje treba da se oslobode osjećaja napetosti, kao i za svakodnevnu potrebu izmlazanja.

Prednosti za mame

Rezultati kliničkog testiranja ovog proizvoda pokazali su, kako poručuju iz Medele, da su majke bile jednoglasne u ocjeni da FlexTM štitnik za dojke pruža osjećaj ugodnosti na koži.

Ugao otvaranja od 105° i mekan obod obezbjeđuju prirodan osjećaj, a rotacija štitnika omogućava majki da prilagodi položaj izmlazanja kako joj odgovara.

Osim ovih prednosti za mame, kliničko testiranje Swing Flex pumpe pokazalo je da su kod ovog proizvoda poboljšani i efikasnost i kvalitet.

“Dizajn štitnika pomaže u postizanju 11 procenata više mlijeka u odnosu na tradicionalni štitnik od 90°. Zaštita od prelivanja na svim flex pumpama uklanja potencijal za povrat mlijeka”, poručuju iz Medele, uz napomenu da je jedinstveni Flex štitnik dostupan u četiri različite veličine.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply