Trudnoća i prvi dani dojenja

Sponzorisana objava

Od trenutka kada zatrudnite, u vašem tijelu počinje rasti jedno malo biće, a u roku od mjesec dana počinje se razvijati nevjerovatan novi sistem hranjenja.

Vaše grudi postaju potpuno zrele tokom trudnoće i dojenja, kada se počnu u većoj mjeri preoblikovati. Već u četvrtoj sedmici trudnoće, u vašim se grudima počinje formirati složena mreža razgranatih mliječnih kanala i ćelija koje proizvode mlijeko, zvanih laktociti. Od otprilike 15. sedmice ti laktociti počinju raditi, a od oko 22. sedmice počinju proizvoditi mlijeko. U vrijeme kada se vaše dijete rodi, vaše grudi mogu biti do 46% veće nego što su bile prije trudnoće.

Male grudi ne znače i malu količinu mlijeka, kao što velike ne garantuju da ćete biti prepune. Istraživanje veličine grudi i proizvodnje mlijeka pokazuje da količina mlijeka koju stvarate zavisi od količine žljezdanog tkiva koje imate, a ne od ukupnog volumena vaših grudi.

Vaša ishrana tokom trudnoće utiče na ukus amnionske tečnosti. Nakon što se vaše dijete rodi, hrana koju jedete takođe će uticati na ukus vašeg mlijeka. Doživljaj mnoštva ukusa kroz vaše mlijeko može poboljšati uživanje vaše bebe u različitim ukusima kasnije kada počnete uvoditi čvrstu hranu.

Postoji zabluda za žene koje su imale neku vrstu hirurške intervencije na grudima da ne mogu da doje. Mnoge žene mogu – ali to zavisi od vrste operacije koju su imale. Silikonski i fiziološki implantati sigurni su za dojenje, a hirurzi često koriste tehnike koje minimalno oštećuju žlijezde dojke, živce i mliječne kanale. Ako ste imali operaciju smanjenja dojke, ozljedu dojke ili operaciju iz medicinskih razloga, vaša sposobnost dojenja zavisiće od količine tkiva dojke koje je uklonjeno ili oštećeno. Svakako vrijedi pokušati, međutim, postoji mogućnost da vam se količina mlijeka smanji, stoga pažljivo pratite dobijanje na težini svoje bebe. Takođe biste mogli biti skloniji nadutosti i mastitisu.

Postavite jasne ciljeve i zahtjeve medivinskom osoblju u porodilištu kada krenete na porođaj. Budite jasni da čak i ako porođaj ne prođe glatko kako se nadate, i naglasite da očekujete da čine sve što mogu kako bi dojenje uspjelo, uključujući i obezbjeđivanje kontakta koža na kožu s vašom bebom odmah nakon porođaja, ako je moguće.

Majčino mlijeko je više od same hrane: tokom prvih nekoliko sedmica ono štiti vaše krhko novorođenče i počinje razvijati njegov probavni i imunološki sistem.

Ne samo da je vaše mlijeko prepuno bjelančevina, minerala, vitamina i masti u ravnoteži koja je potrebna vašoj bebi, ono je takođe ima hiljade zaštitnih ćelija, faktora rasta i ćelija koje se bore protiv infekcija, pomažu razvoju mozga vaše bebe i postavljaju temelje za njeno buduće zdravlje – i vaše takođe.

Napravljeno je po mjeri vaše bebe, u svakoj fazi njenog razvoja od novorođenčeta do malog djeteta, i mijenja se u skladu s njenim svakodnevnim potrebama.

DA LI STE ZNALI?

*Još uvijek otkrivamo nove hormone u majčinom mlijeku za koje se čini da pomažu u zaštiti od gojaznosti u kasnijem životu.

*Majčino mlijeko sadrži mnoge vrste živih ćelija– uključujući matične ćelije, koje imaju izvanrednu sposobnost razvoja u različite vrste ćelija.

*Kada se vi ili vaša beba razbolite, vaše tijelo proizvodi mlijeko koje sadrži više antitijela i bijelih krvnih zrnaca koje pomažu u borbi protiv infekcije.

*Dojenje znači da i vi i vaša beba imate manju vjerovatnoću da ćete razviti dijabetes tipa 2.

*Istraživanja pokazuju da djeca koja su dojena kao bebe bolje prolaze u školi.

Prvi sat s novom bebom razlikuje se od svega što ste do sada poznavali. Takođe vam nudi jedinstvenu priliku za početak dojenja. Ako vaše dijete prihvati dojku u tih prvih 60 minuta, to će pokrenuti lančanu reakciju u vašem tijelu kako biste mogli početi hraniti i štititi svoje novorođenče.

Kontakt koža na kožu – direktan kontakt vaše gole bebe s vašim golim grudima – pomaže oslobađanju još jednog hormona, oksitocina, koji takođe pomaže u započinjanju vaše proizvodnje mlijeka i isporuci malih količina kolostruma (vašeg ranog mlijeka). Prvih sat vremena nakon porođaja, nivo oksitocina i kod vas i kod vaše bebe su zapanjujuće visoki.

KOLOSTRUM je gusta, žuta tečnost koja je bogata hranjivim materijama i vrlo je lako varljiva – ali pruža mnogo više od same hrane. Zapravo mnogi ljudi misle da zapravo više štiti bebu nego što je hrani.

Prepun je:

*Bijelih krvnih zrnaca koji se nazivaju leukociti i koji se bore protiv infekcija i aktiviraju prirodnu odbranu vaše bebe. Oni zapravo čine 70% ćelija u vašem kolostrumu jer vašem novorođenčetu treba puno zaštite od života van vašeg tijela.

*Antitijela za zaštitu od bakterija i virusa. Jedan od njih, sIgA, oblaže nezrela i propusna crijeva vaše bebe, koja su osjetljiva na infekcije i bolesti. To mu smanjuje rizik od trbušnih tegoba i dijareje, kao i zaustavljanje ulaska štetnih materija u njegov krvotok.

Dakle, iako se možda ne čini mnogo, mala količina ovog ‘tečnog zlata’ prepunog proteina koje stvaraju vaše grudi upravo je ono što vašem novorođenčetu treba.

Prilikom dojenja vaše tijelo takođe luči često nazvan ‘hormon ljubavi’ ili ‘hemikaliju za maženje’, oksitocin koji se otpušta u vašem mozgu, a takođe i u mozgu vaše bebe, kad god dojite.  

Kada vasa beba sisa stimuliše receptore za dodir oko vaše bradavice i areole. Ovaj kontakt šalje impulse u hipofizu vašeg mozga, koja oslobađa oksitocin. Oksitocin zatim stimuliše ćelije koje okružuju alveole u kojima je nakupljeno mlijeko.

Stimulirane ćelije alveola se grče i istiskuju mlijeko kroz kanaliće prema bradavici. Osim što budi intenzivne osjećaje ljubavi, dobrobiti i smirenosti, pokazalo se da oksitocin smanjuje osjetljivost na bol, podstiče liječenje, smanjuje stres i snižava krvni pritisak kod majki i odojčadi.

Nakon što se uspostavi dojenje, mozak vaše bebe će ispuštati oksitocin kad god vas vidi ili pomiriše, ili čuje vaš glas, pa će i tada osjetiti njegove ugodne učinke. Oksitocin takođe igra ulogu u vašem oporavku od izazovnog porođaja.

Ako vaše novorođenče rano i često sisa, to pomaže kontrakciji vaše materice. To podstiče ‘treću fazu’ porođaja, izbacivanje posteljice, a zatim vas može zaštititi od gubitka previše krvi. Nastavak dojenja tijekom sljedećih dana znači da oksitocin može pomoći vašoj materici da se vrati u prvobitno stanje.

Ovaj nevjerojatni hormon takođe igra vitalnu ulogu u pomaganju da se povežete s novorođenčetom. Mame koje doje imaju veći nivo oksitocina od onih koje svojim bebama daju adaptirano mlijeko, a naučnici su to povezali s poboljšanim majčinskim ponašanjem, uključujući više kontakta očima, milovanja, nježnog razgovora i bržeg reagoranja.

Oksitocin takođe ima antidepresivna i anti-anksiozna svojstva – i može zaštititi od postporođajne depresije. Jedno je istraživanje pokazalo da su majke s višim nivoom oksitocina imale manje simptoma tjeskobe i depresije. Ali mentalno zdravlje daleko je komplikovanije od jednog hormona, a kada je riječ o dojenju i postporođajnoj depresiji, vrlo je važno postaviti jasne ciljeve i dobiti stručnu podršku čim je potrebna.

Zbog zajedničke dobrobiti vas i vaše bebe, najbolje što možete da uradite je da dojite. Zato se ne ustručavajte da tražite pomoć od vaših najbližih, medicinskog i stručnog kadra, jer su svi u obavezi da vam se nađu pri ruci u tom delikatnom stadijumu vašeg života.

VELEDROGERIJA

Bulevar Vojvode Stanka Radonjića bb, 81000 Podgorica, Montenegro

Tel: 00382 (0) 20 642 016, 00382 (0) 20 642 064

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply