Zabava za djecu i odrasle

Snijeg je rijetka pojava u južnim predjelima Crne Gore i veliki broj djece i roditelja nema često priliku da uživa u bijelim čarolijama u gradovima u kojima živi. Da zabava na snijegu sa djecom može biti isto tako interesantna kao u zimskim centrima pokazuje i nekoliko ideja koje smo za vas pronašli na netu.

Igre na snijegu, koje nijesu samo grudvanje i pravljenje snješka bjelića,  idealan su način da se zabave djeca, ali i odrasli.

Koju god igru izaberete, nećete pogriješiti. U hladnim zimskim danima, djeci je potrebno da su na svježem vazduhu. Ne zaboravite i da nakon igre u snijegu, djeca imaju bolji apetit i bolje će spavati.

Trka sa preponama

Napravite od snijega prepreke visine do koljena djeteta i utabajte stazu za trčanje na kojoj ćete praviti prepreke. Najbolje je da ih napravite u krugu, odnosno da „trkačka staza“ ima kružni tok. I to je to! Trka može početi. Učestvovati mogu svi od najmlađeg člana porodice, do baka i djedova. Pad preko meke prepreke neće biti opasan ni za koga, a dogodovštine prilikom uzbudljive trke djeca će prepričavati danima.

Povlačenje konopca

Ova jednostavna igra, na snijegu postaje urnebesna. Formirajte ekipe (ako vas je troje, tata može biti jedna „ekipa“). Djeca će uživati, a igra se može prekinuti i nastaviti bilo kada. Naravno, ne zaboravite debele rukavice.

Pronađi zastavu!

Za ovu igru potrebno je nekoliko igrača. Svaki igrač treba da dobije štap (slamku …) na koju je zavezana bijela zastava (komad odjeće, stare pelene ili nešto slično). Takmičari treba da postav svoju zastavu u snijeg (u okviru nekog zadatog prostora), tako da se u snijegu kamuflira što je bolje moguće, a opet da bude iznad površine. Cilj je da ostali takmičari traže zastave svojih suigrača. Pobjednika je onaj čiju zastavicu posljednju pronađu!

Gađanje

Napravite malo uzvišenje od snijega koje zapravo treba predstavljati stalak za metu. Dalje, poređajte prazne konzerve i limenke i to u nekoliko redova dok ne postavite samo jednu na vrh (u obliku piramide). Izmjerite razdaljinu u skladu sa godinama djece, u takmičenje može početi. Neka svako dijete dobije po pet grudvi snijega kojima će gađati limenke. Pobjednik je onaj koji obori najviše limenki.

Šešir i snješko

Pravljenje snješka je zabavno, ali nakon što ih napravite nekoliko, djeci prestaje biti interesantno. Iskoristite starog snješka za novu igru. Uzmite stari šešir (ili nešto što liči na šešir) i napravite takmičenje u bacanju šešira na snješkovu glavu. Kako bi igra bila interesantnija, označite obaveznu udaljenost od snješka.

Ko će veću!

Ovo jednostavno takmičenje može biti jako zanimljivo. Podijelite se u timove, a svaki tim ima zadatak napraviti što veću grudvu snijega. Igra će postati izuzetno zanimljiva kada grudva postane preteška za igrače.

Napravite iglo!

Napravite brdašce snijega (što više, to bolje) i dobro ga utabajte, da bude čvrsto. Onda izdubite ulaz u iglo i iz unutrašnjosti brdašca izbacite što više snijega (pri tome pazite sa “zidovi” ostanu dovoljno debeli da se kućica ne bi urušila). Djeca će biti oduševljena novim skrovištem. Zajedno, možete izgraditi i ostale “objekte”, ogradu, prilaz itd…

Sniježni fudbal

Sve što vam treba su dvije ekipe od tri ili više osoba za igru, uz sprej bocu napunjenu sa mješavinom vode i boje za hranu za označavanje polja za igru. Fudbal na snijegu prava je uživancija puna smijeha i nepredviđenih obrta. Djeca tako na najbolji način troše energiju u hladnim zimskim danima, a usput se druže sa vršnjacima, prijateljima i porodicom.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply