Kako sačuvati djecu od nezgoda (II dio)

U saobraćaju

Prilikom svake vožnje kolima, smjestite dijete na sjedište koje odgovara njegovom uzrastu. Nikada ne vozite dijete na mjestu suvozača. To je uostalom zakonom zabranjeno. Neka vrata automobila uvijek budu zaključana kada je dijete unutra, bez obzira na to da li je automobil u pokretu ili je parkiran.

Nikada ne ostavljajte dijete samo u kolima. Dijete može nehotično da pokrene automobil i izazove nesreću. Osim toga, ljeti u zatvorenom automobilu, temperatura za desetak minuta može da poraste toliko da direktno ugrozi život djeteta.

Dobro se pripremite ako putujete na ljetovanje ili planirate duže putovanje. Bezbjednost u toku vožnje najviše zavisi od vozača, ispravnosti automobila i dobro isplanirane maršute. Odmorite se prije puta. Isplanirajte pogodno vrijeme za polazak na put, približno vrijeme dolaska na odredište, vrijeme i mjesta za odmor i osvježenje. Informišite se o lokacijama zdravstvenih ustanova na putu kojim prolazite, kao i o odmorištima, hotelima, trgovinama, pijacama, izvorima pitke vode, restoranima. Ponesite dovoljno pitke vode.

Ne dajte djeci da budu pomoćni vozači na poljoprivrednim mašinama kao što su traktor ili motokultivator. Nemojte voziti djecu u pikolici ili u zadnjem dijelu pik-ap vozila. Provjerite da li je sjedište na biciklu, triciklu sigurno. Bicikl vozite pažljivo ako dijete nosi naočare. Najbolje je da ono za vrijeme vožnje nosi plastične naočari i li kontakt sočva.

Insistirajte da djeca nose zaštitnu kacigu kada vozite bicikl, motocikl ili kada skijaju. Takođe insistirajte da nose štitnike za zglobove kada su na skejtbordu, skijama, trotinetu ili rolerima.

Budite oprezni u vožnji. Vozite polako, sigurno, i nikada nemojte piti alkohol kada vozite dijete. Posebno vozite oprezno u zimskim uslovima, noću i praznicima.

Uvijek držite dijete za ruku, bilo da idete trotoarom ili ulicom. Ako ga ne držite za ruku, idite između njega i kolovoza kako biste mogli pravovremeno da reagujete i da ga zaustavite ako krene prema ulici. Ako ste primorani da se sa djetezom krećete po koloviozu, hodajte lijevom stranom, tako da vam vozila dolaze u susret a dijete neka ide sa vaše lijeve strane (uz spoljnu ivicu kolovoza). Ne puštajte dijete da samo prelazi ulicu prije nego što navrši deset godina.

Brojni su primjeri neogovornog javnog ponašanja koje na različite načine može da naškodi djeci: od emitovanja programa sa nasiljem na televiziji, distribucije video i kompjuterskih igara sa nasiljem i pornografskim sadržajem, do vlasnika pasa koji šetaju pse bez štitnika. Zahijevajte uvođenje dodatnog poreza na te proizvode i kazne za neogovarajuće ponašanje. Zahtijevajte da novac od tih kazni bude usmjeren na opremanje dječjih igrališta.

Učite djecu da se sama staraju o svojoj bezbjednosti

Osnovne potrebe djeteta s jedne strane čine ljubav, nježnost i prihvaćenost, a s druge strane istraživanje, aktivnost i izražavanje sopstevene autonomije. Ova potreba se obično zadovoljava u porodici.

Glavni »zadatak« djetinjstva je saznavanje. Osnovno sredstvo učenja je igra. Djeca uče i gledanjem i slušanjem. Međutim, djeca ne uče samo slušajući ono što ste rekli, nego i gledajući šta radite. Svojim ponašanjem morate uvijek davati dobar primjer.

Djeca treba da znaju kako da postupe u slučaju opasnosti. Naučite dijete kako da vodi računa o zdravlju i sigurnosti drugilh ljudi. Pametna djeca mogu naučiti druge šta da rade u slučaju opasnosti i riječju i djelom. Isto tako i sama mogu da pomognu kada vide ako je neko u opasnosti. Djeca mogu biti spasioci.

Učite djecu zdravim navikama, da uvijek peru ruke vodom i sapunom, posebno prije jela ili nakon upotrebe toaleta, da peru zube redovno i pravilno, da jedu namirjnice koje daju odnosno održavaju snagu i zdravlje. Učite ih da budu aktivna. Učite ih zdravim navikama u životu. Objasnite im koliko je po ljudsko zdravlje štetno konzumiranje alkohola, pušenje i uzimanje droge.

U stanu ili kući

Malu djecu ne ostavljajte samu u kući, ali to ne znači da ne treba da ih podučite  šta da rade ako se desi da moraju, makar i za kratko vrijeme, ostati sami u kući. Vaši savjeti će ostati u njihovim glavicama i kada odrastu i stasaju da mogu ostati sami.

Naučite ih da vrata stalni drže zaključana, da ih ni u kom slučaju ne otvaraju nepoznatim ljudima. Naučlite ih da nepoznatim osobama nikada ni telefonom ni na bilo koji drugi način ne smiju reći da su sami kod kuće.

Pokažite im šta da rade u slučaju opasnosti. Uvjerite se da su naučili gdje da potraže imenik i koje brojeve da okrenu u slučaju opasnosti. Ostavite im ime neke bliske osobe koju mogu da pozovu u pomoć ili kod koje mogu da odu ako se iz bilo kog razloga u kući osjete nesigurnim ili ako se plaše.

Naučite dijete da u slučaju požara kada odjeću zahvati plamen ne treba bezglavo juriti već odmah leći na zemlju i valjati se sve dok se vatra na odjeći ne ugasi. Vježbajte sa njim, lezite i valjajte se.

Insistiurajte da djeca uvijek jedu sjedjeći i da se ne igraju, ne trče i da ne šetaju sa hranom u ustima. Naučite ih da ne trpaju u usta sitne predmete kao što su kuglice, perlice, novčići.

Izvan stana ili kuće

Naučite dijete da nepoznat čovjek može biti opasan. Naučite ga da kada je samo ili u društvu vršnjaka, da ne smije da razgovara sa nepoznatim ljudima ili da bilo kuda sa njima ide. Naučite ga da, ako nepoznata osoba pokuša da ga prisili da pođe sa njom, zavrišti što jače može i da što brže potrči prema nekom starijem ko može da mu pruži pomoć.

Vježbajte, sport je zdrav. Naučite djecu da vole sport. Djeca treba da vježaju i sa stručnim osobama. Nemojte dozvoliti djeci da se bave ekstremnim sportovima. Neka to postane njihov izbor kada postanu punoljetna.

U saobraćaju

Naučite dijete da ulicu prelazi samo kada je upljeno zeleno svjetlo na semaforu ili na pješačkom prelazu ali oprezno. Naučite ga da prije nego što pređe ulicu najprije pogleda ulijevo, pa udesno, pa opet ulijevo. Naučite dijete osnovnim saobraćajnim znacima.

Naučite dijete da kolovozom ide samo kada je to stvarno neophodno i to uvijek lijevom stranom.

Zimi klizav kolovoz ne dozvoljava vozačima da uvijek kontrolišu situaciju,  a kapa i šal koji djeca nose smanjuju i zvučni i vizuelni pregled situacije. Naučite ih da tada »otvore četvoro očiju«, i da budu oprezniji nego inače.

Izvor: Nezgode se dešavaju, šta uraditi kada se dese i kako ih spriječiti; priručnik za roditelje i one koji vode računa o djeci.

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply