Kada je vrijeme za prvi dezodorans i kakav izabrati?

Većina djece dezodoranse počinje koristiti s početkom puberteta ali neka i prije puberteta imaju izražen i neugodan tjelesni miris i potreban im je dezodorans. Održavanje redovne higijene primarno je i djecu treba navikavati na nju od najranijih dana, a izbor prvog dezodoransa zavisi od nekoliko faktora.

Neugodan tjelesni miris ispod pazuha povezan je s pubertetom pa je prvo važno utvrditi je li vaše dijete ušlo u pubertet.

Djevojčice uglavnom ulaze u pubertet između 8 i 13 godina, a dječaci od 9 do 14 godina. Ostali znakovi puberteta uključuju rast dojki, promjene u glasu, dlake ispod pazuha i na polnim organima. Ako neke od ovih znakova primijetite prije navedenog uzrasta, obratite se ljekaru da bi provjerio je li riječ o preuranjenom pubertetu, koji je sve češći.

Moguće je i da vaša dijete još nije u pubertetu, ali se znoji više od druge djece ili ima neku bakteriju koja utiče na neugodan miris. Učenje djeteta o redovnosti lične higijene je izuzetno važno. Ona uključuje svakodnevno tuširanje, posebno nakon sporta i fizičke aktivnosti. Davanje veće pažnje pranju određenih djelova tijela poput stopala i pazuha. Svakodnevno mijenjanje donjeg veša i čarape i nošenje odjeće od prirodnih materijala.

Dezodorans na prirodnoj bazi

Ako redovna higijena ne pomaže u smanjenju neugodnog mirisa, vrijeme je da dijete krene koristiti dezodorans. Na tržištu su dostupni razni dezodoransi namijenjeni djeci, ali sastavom nisu puno drugačiji od onih za odrasle.

Najbolja je opcija potražiti dezodorans sa što manje hemikalija, kao što su ftalati i parabeni, a dostupno je sve više dezodoranasa na prirodnoj bazi, napravljenih s kombinacijama eteričnih ulja koji smanjuju neugodan miris.

Imajte na umu da dezodorans samo sprječava neugodan miris ali ne zaustavlja znojenje. Antiperspiranti zaustavljaju znojenje ali su obično rađeni na aluminijumskoj bazi, čije se korištenje povezuje s nastankom nekih hormonskih bolesti i rakom dojke.

Izvor: Roditelji.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply