Zloupotreba droga kod tinejdžera: Kako prepoznati problem i pomoći?

Zloupotreba droga kod tinejdžera dovodi do mnoštva problema, poput lošeg uticaja na normalni razvoj mozga, potencijalnih posljedica na uspjeh i narušenih ličnih odnosa. Nažalost, mnogi roditelji nijesu svjesni ozbiljnosti problema sa kojom se adolescenti i tinejdžeri suočavaju.

Znakovi da vaš tinejdžer možda zloupotrebljava drogu

Problem koji nastaje pri prepoznavanju zloupotrebe droga kod tinejdžera se ogleda u tome da oni simptomi kojih je većina ljudi svjesna, kod tinejdžera izgledaju kao normalno ponašanje.

Drugi problem je u tome što nijedan roditelj ne želi da vidi problematične uzroke ponašanja kao i zloupotrebu droge u početnoj fazi kod svoga djeteta (tinejdžera). Osim generalnog neraspoloženja i tajanstvene prirode većine tinejdžera, tu su i drugi simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju, jer možda vaš tinejdžer ipak koristi drogu.

Najčešći su sljedeći znakovi:

– Curenje iz nosa

– Nagli gubitak težine

– Gubitak interesovanja za omiljene aktivnosti ili zabavu

– Hronični kašalj

– Neprikladna odjeća (najčešće tinejdžeri pokušavaju da sakriju tragove igle noseći duge rukave)

Ostali znakovi:

– Naglo pogoršanje uspjeha u školi

– Neprikladno ponašanje kod kuće i u školi

– Izostajanje iz škole

– Promjene prijatelja

– Krađe

– Pretjerana glad

– Gubitak apetita

Kako roditelji mogu da reaguju?

Nemojte paničiti. Sada nije vrijeme za to. Vrijeme je za akciju. Ukoliko otkrijete da vaš tinejdžer zloupotrebljava droge, bitno je da zapamtite da je pomoć dostupna. Postoje grupe podrške u svim većim gradovima, koje pomažu roditeljima da se nose sa svojim tinejdžerima i koje takođe edukuju roditelje o zloupotrebi droga kroz adolescenciju i što mogu roditelji učiniti da im pomognu.

I ne igrajte igru optuživanja. Lako je upirati prstom i kriviti. To je čak i lakše nego nositi težinu cijelog problema na svojim ramenima. Razgovarajte sa vašim tinejdžerima i slušajte što on ili ona ima da kaže vezano za školu, drogu i sve ostalo o čemu želi da razgovara.

Razgovori su poželjni čak i ako je za vas bolno ono što vaše dijete govori. Jako je bitno da vaše dijete zna da ste uz njega bez obzira na sve, nego da se i dijete/tinejdžer osjeća manje usamljen u borbi protiv zavisnosti.

Ukoliko tinejdžeri ranije odu na tretman, velika je vjerovatnoća da će izbjeći put da postanu zavisni. Treba razmotriti mogućnost obraćanja ustanovi za rehabilitaciju od droga koja pruža poseban tretman i program za mlade koji zloupotrebljavaju drogu. Što više iskustva imaju sa mladima, to će biti bolji i djelotvorniji sa vašim djetetom/tinejdžerom.

Zloupotreba ljekova

Iako su alkohol i marihuana ono što najčešće koriste tinejdžeri, ljekovi koji se dobijaju na recept su na trećem mjestu konzumiranja. Tinejdžeri često lakše dolaze do ljekova sa receptom, nego do droge na ulici, jednostavno odlaze do članova porodice ili prijatelja od kojih mogu uzeti nekoliko tableta. Tinejdžeri takođe često misle da su ljekovi na neki način sigurniji za zloupotrebu nego droga sa ulice, zato jer ih propisuju ljekari. Ustvari, ljekovi protiv bolova propisani od strane doktora, mogu biti štetni za naše zdravlje jednako kao i heroin.

Mnogi tinejdžeri navode jednostavan pristup ljekovima kao jedan od razloga zašto ih vole više od ilegalnih droga danas. Međutim, jedan od najčešćih razloga kod tinejdžera može biti činjenica da je društvena stigma znatno manja prema ljekovima koji se izdaju na recept, nego prema ilegalnim supstancama.

Da li su tretmani i liječenje potrebni?

U specifičnim tinejdžerskim programima rehabilitacije, klijenti će biti okruženi sa drugim tinejdžerima koji se bore sa sličnim problemima zloupotrebe droge. Tokom grupne terapije mogu učiti kroz iskustva drugih i ponuditi podršku. Budući da uticaj vršnjaka igra veliku ulogu u životu tinejdžera, pa tako i u prvim iskustvima korišćenja droge, mladi mogu da upoznaju nove prijatelje koji će imati pozitivan uticaj na njh, pomažući im da se odupru povratku nakon što završe sa formalnim tretmanom.

Stručna pomoć je takođe jedna od osnovnih komponenti svakog programa odvikavanja kod tinejdžera. To osigurava da tinejdžeri dok prolaze kroz tretman, ne zaostaju sa svojim školskim obavezama, dok dobijaju pomoć koja im je potrebna kako bi se oslobodili problema sa zloupotrebom droge.

Istina je da je  teško izbaciti navike korišćenja droge, bez odgovarajućeg tretmana odvikavanja za mlade. Zavisnost je komplikovani problem koji često ide dublje od same radoznalosti. Zbog toga oporavak od zavisnosti za mlade često uključuje individualnu terapiju, grupnu terapiju i medicinsku brigu i tretman kao dio programa.

Ukoliko sumnjate da vaše dijete/tinejdžer zloupotrebljava droge, važno je potražiti pomoć u najkraćem mogućem roku. Što prije mlada osoba dobije pomoć, veće su šanse da će doći do potpunog oporavka.

Izvor: biramoporavak.me

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply