Žale li vam se djeca na neobičan bol u nogama? Možda osjećaju bol rasta

Jesu li se vaši mališani žalili na neobjašnjive bolove u koljenima, listu ili potkoljenici, posebno u toku noći? Ukoliko jesu, moguće je da se suočavaju sa bolom rasta koji nastaje jer im kosti rastu, a mišići ih ne prate izduživanjem, barem ne u mjeri koju mišići žele.

Pedijatri smatraju da će svako treće dijete u nekom trenutku osjetiti bolove uzrokovane rastom. Za roditelje je važna infomacija kako ih razlikovati od bolova koji mogu upućivati na neki zdravstveni problem.

Ako mišić presporo reaguje, proces može biti bolan. Redovno se pojavljuje krajem dana, a ujutro djeca ustanu kao da nije ništa bilo. Obično bole obje noge. Naučnici tvrde da su za ove bolove odgovorni hormoni rasta koji se luče tokom noći. Oni podstiču brži rast, uzrokujući jednu vrstu bolova na vezivnoj opni koja obavija kosti.

Djeca imaju najmanje dva perioda ubrzanog rasta, od četvrte do sedme godine, a nešto rjeđe od 8 do 12 godina. Kod neke djece postoji još jedan period – pred kraj puberteta ali je to individualno.

Ako bol potraje duže od dvije sedmice u kontinuitetu, roditelji moraju dijete odvesti ljekaru. Isto važi i ako bol ne jenja danju ili ako je povezana s oteklinama ili s crvenkastim fllekama. To mogu biti simptomi preloma ili dječjeg artritisa. Razlog opreza svakako su moguće reumatoidne bolesti i promjene u zglobovima koje se mogu javiti kod djece. Zato treba ispitati gdje se tačno bol javlja, na primjer u nožnom zglobu ili više u nozi u području cjevanice, javlja li se simetrično u obje noge ili samo u jednoj, ima li kakvih oteklina na nogama. Na ta pitanja treba naći odgovor, a zatim ako se radi o bolovima zbog rasta, pokušati ih ublažiti i pomoći djetetu da se osjeća bolje.

Ortopedi savjetuju roditeljima da prije nego što zaključe da njihovo dijete boluje od rasta, konsultiraju ljekara koji će napraviti anamnezu, a po potrebi i druge dijagnostičke metode, poput ultrazvuka, skeniranja ili magnetne rezonance. Svrha je isključiti sve ostale potencijalne uzroke.

Djeca koja osjećaju bolove rasta mogu se baviti svim fizičkim aktivnostima, ako one ne utiču na jačanje bolova. Ljekari se slažu da je uvijek veća šteta od toga što se dijete ne bavi fizičkom aktivnošću nego ona koja bi mogla nastati od eventualnih posljedica kretanja. Poželjne su sve vrste kretanja, od igre, šetnje ili organizovane rekreacije.

Za olakšavanje bolova postoje različite metode. Naravno uvijek možemo dati paracetamol ili ibuprofen ali je kao i u mnogim drugim situacijama, ključno da osjete podršku roditelja i osjećaj da se roditelj zaista trudi da mu pomogne i ozbiljno ga shvata. U tom smislu roditelji djetetu imasirati bolno područje, uveče mu prije spavanja napraviti toplu kupku i pomoći tijelu da se opusti prije spavanja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply