Principi pravile ishrane I

PIŠE: Žarko Vučinić, kuvar i nutricionista

U ovom tekstu nastojaću da malo bolje objasnim principe pravilne ishrane. Za početak ću se bazirati na prva dva principa.

Princip broj 1  – Ishrana predstavlja kombinovane aktivnosti bezbrojnih supstanci iz hrane

Cjelina je veća od zbira njenih djelova. Da bih ilustrovao ovaj princip potrebno je samo da vam iznesem biohemijski sastav obroka. Recimo da pripremate spanać sa đumbirom i tjesteninu od integralnih žitarica punjenu tikvicama i začinima, prelivenu sosom od paradajza. Sam spanac sadrži izobilje različitih hemijskih sastojaka. Kao što su na primjer
minerali (kalcijum, natrijum, gvozđe,cink, magnezijum, bakar, fosfor, mangan, kalijum, selen), makronutrijenti (voda, puno vrsta masti i proteina, kalorije, ugljeni hidrati, vlakna), vitamini (C, B6, B1, FolatB2, A, B3, E), masne kiseline (miristimska, oleinska, palmitinska, eikozanoinska, stearinska, linolna, palmitoleinska, linoleinska).

Sve ovo možete da pronađete u ustima poslije zalogaja spanaća. Dakle, unijeli ste mnoštvo hranljivih materija u svoje tijelo. Pored ove veoma složene mješavine, pojedete zalogaj tijestenine sa sosom od paradajza i punjenu tikvicama, dobijate na hiljade i hiljade dodatnih sastojaka, koji su spojeni na različite načine u različitim namirnicama – zaista pravo biohemijsko bogatstvo. Čim se ova hrana pomiješa sa vašom pljuvačkom, vaše tijelo započinje svoj nevjerovatan proces varenja. Svaki od ovih sastojaka iz hrane reaguje sa drugim hranljivim materijama koje su već u vašem organizmu, na veoma specifične načine. To je beskrajno složen proces. Suština je da se svi hranljivi sastojci koje dobijamo iz hrane koju jedemo sjedinjuju sa reakcijama koje djelujući zajedno proizvode dobro zdravlje vašeg organizma.

Ovim hranljivim sastojcima pažljivo upravljaju složeni kontrolni mehanizmi unutar naših ćelija širom našeg tijela, a oni odlučuju gdje koja hranljiva materija ide, kolika je njena količina potrebna i kada će se svaka od reakcija odigravati. Oni koji su u zabludi često ističu vrline pojedinačne hranljive materije. Naša tijela znaju kako da koriste hranljive sastojke u hrani koji su upakovani zajedno, odbacujući neke, a koristeći druge. Ovo se ne može prenaglasiti, jer predstavlja osnov za razumijevanje dobre ishrane.

Pages: 1 2

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply