Principi pravile ishrane I

Princip broj 2 – Vitaminski dodaci nijesu recept za dobro zdravlje

Posto ishrana dijeluje kao beskrajno složen biohemijski sistem koji uključuje na hiljade hranljivih sastojaka i hiljade efekata na vaše zdravlje, besmisleno je tvrditi da izolovane materije uzete u vidu dodataka mogu da zamijene cjelovite namirnice. Dodaci neće dovesti do dugoročnog zdravlja i mogu da izazovu nepredvidive sporedne efekte. Oni koji se oslanjaju na dodatke, odlažu korisnu i dugoročnu promjenu ishrane. Opasnosti zapadnjačke ishrane se ne možw prevazići korištenjem dodataka u vidu pilula.

Kada se posmatra eksplozija interesovanja za dodatke ishrani postaje brzo jasno zašto se pojavila tako velika industrija. Veliki profit predstavlja odličan podstrek, a novi propisi su popločali put za profitabilno tržište. Štaviše, potrošači žele da nastave da jedu svoju uobičajnu hranu, a uzimanjem nekoliko dodataka se osjećaju bolje u vezi potencijalno štetnih efekata. Prihvatanje dodataka znači da mediji mogu da kažu ljudima ono što žele da čuju, a doktori imaju šta da ponude svojim pacijentima.

Kao rezultat toga, multimilijarderska industrija dodataka sada je sastavni dio naših života, i većina potrošača je uvjerena da kupuje zdravlje. To je formula pokojnog dr Etkinsa. On je zastupao ishranu bogatu proteinima i mastima, žrtvujući dugoročno zdravlje zarad kratkoročnog uspjeha – a zatim zastupao uzimanje dodataka zbog kako ih je sam nazivao “čestih problema pri dijeti” uključujući zatvor, želju za šećerom, glad, zadržavanje tečnosti, zamor, nervozu i nesanicu. Međutim, ova strategija ostvarivanja i očuvanja zdravlja uz pomoć dodataka ishrani je počela da se ruši između 1994. i 1996. godine sa obimnim istraživanjem efekata dodataka beta-karotina (prekursora vitamina A) na rak pluća i druge bolesti. Nakon četiri do osam godina upotrebe dodataka, rak pluća se nije smanjio kao sto se očekivalo – povećao se! Nikakve koristi nisu ustanovljene od dodataka vitamina A i E ni u prevenciji srčanog oboljenja.

Od tada je izvršen veliki broj dodatnih istraživanja koja su koštala na stotine miliona dolara kako bi se utvrdilo da li vitamini A, C i E sprječavaju srčana oboljenja i rak. Nedavno su objavljena dva značajna pregleda ovih istraživanja. Istrazivači, kako sami kažu, “nisu mogli da odrede ravnotežu korisnih i štetnih efekata rutinske upotrebe dodataka vitamina A, C ili E,  multivitamina sa folnom kiselinom ili antioksidativnih kombinacija u sprječavanju raka ili kardiovaskularnih oboljenja”.

Zaista, čak su bili protiv korišćenja betakarotinskih dodataka. Ne radi se o tome da ovi sastojci nisu značajni. Jesu – ali samo kada se unose hranom, a ne u vidu dodataka. Izolovanje hranljivih materija i pokušaji da se ostvare korisni efekti podjednaki korišćenju neprerađenih namirnica otkriva nepoznavanje načina na koji hranljive materije djeluju u tijelu. Noviji specijalni članak u časopisu New York Times, dokumentuje ovaj neuspjeh dodataka ishrani u obezbjeđivanju bilo kakvih dokazanih koristi po zdravlje.

Ubijeđen sam da ćemo vremenom nastaviti da “otkrivamo” da korišćenje izolovanih dodataka ishrani radi očuvanja zdravlja, uz zadržavanje uobičajene zapadnjačke ishrane, ne predstavlja samo bacanje novca već je i potencijalno štetno.

 

Pages: 1 2

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply