Podrška majkama da dobiju provjerene informacije i pripreme se za dojenje

Uručenjem Vodiča za dojenje porodilištu Kliničkog centra Crne Gore, predstavnice Komiteta za podršku dojenju pri Ministarstvu zdravlja, započele su obilazak porodilišta u zdravstvenim ustanovama, kako bi svakoj od njih predale vodiče, a s ciljem adekvatnog informisanja i pripreme porodilja za ovaj važan čin kako za majku tako i za novorođenče.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, povodom Svjetske sedmice dojenja, koja se obilježava od 1-7. avgusta, vodiči će, osim Kliničkom centru Crne Gore, biti uručeni i kliničko – bolničkim centrima Berane i Kotoru,a dobiće ih i sva porodilišta u zemlji , kojih ima osam.

Ažuriranu verziju Vodiča izradile su vršnjačke savjetnice za dojenje udruženja Roditelji u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Komitetom, a uz podršku UNICEF-a i Evropske unije u Crnoj Gori.

“Prioriteti Ministarstva zdravlja su unapređenje pristupa zdravstvenoj zaštiti od najranijeg doba, pa je u skladu sa tim ciljem, a uz podršku UNICEF-a, oformljen Komitet za podršku dojenju. Njegov glavni cilj je unapređenje zdravlja majki, novorođenčadi i odojčadi i od svog osnivanja radi na podršci dojenju i zdravom okruženju”, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, dr Slađana Ćorić.

Izvršna direktorica udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da će Vodić biti na raspolaganju u svim porodilištima kako bi majke dobile tačne i provjerene informacije i kako bi bile pripremljenje za dojenje.

”Ipak, presudno je važno i da dobiju ispravan savjet i potrebnu podršku od prvog dana bebinog života, počev od porodilišta do savjetovališta. Nadamo se da će u narednom periodu ta dva cilja biti ujedinjena i da ćemo imati konkretne pomake u ovoj oblasti”, poručila je Mihailović.

Svjetska sedmica dojenja obilježava se duže od tri decenije u više od 170 zemalja svijeta tokom prve sedmice avgusta.

Svjetska alijansa za podršku dojenju pokrenula je ovu kampanju kako bi skrenula pažnju na značaj dojenja, istakla njegove prednosti i obezbijedila podršku u cijelom svijetu.

Ovogodišnja tema Svjetske sedmice dojenja je Dojimo i radimo, učinimo to mogućim!

Njen glavni cilj je apel državama da produže porodiljsko odsustvo na najmanje 18 sedmica, a idealno na više od 6 mjeseci.

 Kampanjom se pozivaju i poslodavci da radno okruženje nakon tog perioda prilagode majkama kako bi mogle da doje svoje bebe do kad god to žele.

rpt

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply