Još dvije grupe roditelja iz Podgorice i Tivta uspješno završile program Brižne porodice

Objavljeno: 26.04.2024, 13:57h

Dvije grupe roditelja iz Podgorice i Tivta završile su dvanaestonedjeljni program roditeljstva Brižne porodice, koji je organizovalo udruženje Roditelji.

Dvije grupe roditelja iz Podgorice i Tivta završile su dvanaestonedjeljni program roditeljstva Brižne porodice, koji je organizovalo udruženje Roditelji. Ova dva ciklusa programa dio su projekta Pe2Pe, IPA Podrška zapošljavanju, socijalnoj inkluziji i socijalnom preduzetništvu, koji partnerski realizuju Udruženje Roditelji i Dječiji Dom Mladost Bijela. Projekat finansira Delegacija Evropske unija u Crnoj Gori, a kofinansira Vlada Crne Gore. Veliku podršku realizaciji ovih programa pružile su Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” i tivatska Gradska biblioteka, koje su obezbijedile prostor za okupljanje i rad sa roditeljima.

Tokom prethodna tri mjeseca, roditelji djece uzrasta od dvije do devet godina pohađali su besplatne radionice, tokom kojih su radili na unapređenju komunikacije i kvaliteta odnosa sa djetetom, ali i učili kako da riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju. Voditeljke programa u Podgorici bile su socijalne radnice udruženja Roditelji Katarina Čarapić i Tanja Ašanin, a u Tivtu psihološkinje Ivana Vukšić i Katarina Vukadinović.

Udruženje Roditelji realizuje ovaj program od 2018. godine, a roditelja koji su imali priliku da ga pohađaju ne kriju zadovoljstvo ovim iskustvom.  Saglasni su u ocjeni da je iskustvo koje su stekli tokom programa Brižne porodice pozitivno uticalo na njihov odnos sa djecom.

“Program je sveobuhvatan i vrlo kvalitetan. Osnova i temelj svega.  Iz nedjelje u nedjelju dobijale smo podršku, konkretne smjernice i nova rješenja. Bila sam motivisana da primjenjujem sve u svojoj porodici, što je rezultiralo konkretnim promjenama u odnosu sa djetetom”, utisci su jedne od polaznica programa koji je realizovan u Podgorici.

Jedna od mama, koje su prošle program, smatra da su svi alati koji se koriste odlično integrisani.Slušajući izazove svih roditelj iz sedmice u sedmicu dobijali smo podrstrek da budemo staloženiji i lakše dođemo do rješenja”, ističe ona.

Sve što je naučila tokom programa Brižne porodice jednoj mami će, kako kaže, biti od velike koristi na putu ka boljem roditeljstvu. Kaže da se promijenila, smirila i dobila puno podrške, razumijevanja i konkretnih smjernica.

I roditelja iz Tivta nose pozitivne utiske nakon tromjesečnog programa. Više njih imalo je smao jednu zamjerku – žao mi je što program ne traje duže.

“Voljela bih da se program nastavi u vidu podrške, podsjetnika i nečega na što možemo da se oslonimo, jer grupa razmije i može da nas vrati na mjesto i onu tačku koju možda trenutno ne vidimo”, kaže jedna mama iz Tivta.     

Prema riječima druge polaznice iz tog grada, program ima kontituitet i lijepo i praktično nadovezivanje tema.

“Jako je sve konkretno i odmah upućuje na primjenu”.

Program Brižne porodice realizuje se u maloj grupi, a svaki od roditelja na početku određuje jedan konkretan cilj u odnosu sa djetetom na kojem želi da radi tokom dvanaestonedjeljne obuke. Na taj način roditelj na konkretnom primjeru vježba nove vještine, koje kasnije može primijeniti na sve ostale poteškoće u vaspitanju. Osim toga, rješavajući konkretan problem, roditelj mijenja cjelokupan odnos sa djetetom.

Program je koncipiran tako da iz sedmice u sedmicu roditelji usvajaju po jedan princip u vaspitanju, počevši od izgradnje odnosa sa djetetom, pa sve do postavljanja granica. Dobijaju konkretne zadatke koje treba da vježbaju sa djetetom kod kuće, ali to nijesu aktivnosti koje iziskuju dodatno vrijeme, već se odnose na situacije koje se inače događaju i dio su svakodnevice.

Program Brižne porodice, ranije poznat pod nazivom Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, udruženje Roditelji realizuje od 2018. godine, uz podršku UNICEF-a i EU u Crnoj Gori.

Nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi u saradnji sa UNICEF-om i EU.

Komentari

Leave a Reply

Gledaj