Odabrani najbolji radovi na literarnom konkursu festivala Upadaj u bajku

U okviru prvog festivala dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu – Upadaj u bajku, koji će biti otvoren u petak, 26. maja, odabrani su najbolji radovi pristigli na konkurs.

Organizatori su saopštili da žiriju nije bilo lako da od pristiglih bajkovitih radova izdvoji najbolje, ali je odluka pala i izabrano je ukupno sedam pjesam i priča, odnosno dodijeljene su nagrade za tri rada u obje kategorije (proza i poezija) i jedna pohvala za poeziju.

Odlukom žirija dobitnik prve nagrada, u kategoriji poezije, pripala je Blagoju Karadžiću, III/3, OŠ “Olga Golović” iz Nikšića, za pjesmu Ružno pace, a njegov mentor bila je Slavica Vuković Ognjenović

Na drugom mjestu našao se Vasilije Kadrić II-2, OŠ ,,Vladimir Nazor’, Podgorica, kojem je mentor bila Sanja Kažić. On je nagrađen za pjesmu Skakućem od bajke do bajke. Trećeplasirana je Marija Đurđević iz V razreda podgoričke OŠ „Pavle Rovinski“, koja je uz mentorstvo učiteljice Maje Petričević, napisala pjesmu Snežin naopaki dan.

Za pjesmu, pod nazivom Priroda, pohvalu je dobila Nikolija Nikčević iz II razreda nikšićke OŠ „Milija Nikčević“, čiji je mentor bila Ljiljana Perišić.

U kategoriji proze prvu nagradu osvojio je Gavrilo Petrović iz III razreda OŠ „Pavle Rovinski“ iz

Podgorice, a mentor je Violeta Džarić. On je autor priče Mogli i ja u čarobnoj priči, dok je Hajdana Đurišić iz IV razreda OŠ Oktoih na drugom mjestu sa pričom Crvenkapa na telefonu. Treća nagrada pripala je Iliji Tomaševiću iz III razreda OŠ “Braća Ribar”, Nikšić, koji je uz mentorsku podršku Dragane Manojlović, na konkursu učestvovao sa pričom Moje putovanje s Petrom Panom.

Organizatori Festivala pozvali su nagrađenu djecu, njihove mentore i roditelje na svečano otvaranje ove manifestacije koje je zakazano za 26. maj u 17 časova, kada će biti dodijeljene  nagrade.

Prvi Festival dječijeg stvaralašta i stvaralaštva za djecu Upadaj organizuje Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ iz Podgorice u saradnji sa Kulturnim centrom Čigralište, Udruženjem crnogorskih pisaca za djecu i mlade, udruženjem Roditelji i medijskim sponzorom portalom Roditelji.me.

Glavni ciljevi Festivala su približavanje umjetnosti i kulture djeci, podsticanje kreativnosti kod najmlađih, te promocija i podrška talentovanoj djeci. Bajke čine važan dio odrastanja svakog djeteta, pa je Festival ove godine u potpunosti posvećen ovom vidu stvaralaštva za djecu. Crvenkapa, Snježana i sedam patuljaka, Pinokio, Aladinova čarobna lampa ili bilo koja klasična ili savremena bajka koja inspiriše mlade stvaraoce poslužiće kao polazna tačka za njihovo stvaralaštvo.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply