Devet godina nakon dobijanja kredita radiće se projekti za vrtiće u Baru i Ulcinju

Devet godina nakon što su kreditom Banke za razvoj Savjeta Evrope obezbijeđena sredstva za izgradnju vrtića u Baru i Ulcinju, naredne sedmice trebalo bi da budu raspisani tenderi za izradu glavnih projekata za te objekte.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, Crna Gora je, preko tog resora, pokrenula inicijativu za realizaciju investicije pod nazivom Predškolska infrastruktura u Crnoj Gori – 2.

“Samim tim je zatražila zajam od Razvojne banke Savjeta Evrope za finansiranje troškova koji su neophodni, a finansijski ugovor je potpisan 2019. godine. Ministarstvo prosvjete je kao prioritetne projekte za realizaciju, kandidovalo vrtiće u Baru i Ulcinju, koji su bili planirani kroz Okvirni ugovor o kreditu, potpisan između države Crne Gore i Banke za razvoj Savjeta Evrope, 6. januara 2014. godine (CEB 1)”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici Vlade 22. septembra 2022. godine, kako su dodali, usvojen je predlog Ministarstva prosvjete da se kao prioriteti uvrste objekti u Baru i Ulcinju.

“U međuvremenu, dok se čeka na odobrenje Centralne banke Savjeta Evrope u vezi sa utvrđenim prioritetima, Projektni odbor za realizaciju ugovora sa CEB-om je na prošlonedjeljnoj drugoj sjednici donio odluku da se uputi zahtjev prema Upravi za kapitalne projekte za raspisivanje tendera za izbor projektanta za izradu glavnog projekta izgradnje vrtića u Baru i Ulcinju. S tim u vezi očekujemo da će u toku sledeće sedmice biti raspisani tenderi za izradu glavnih projekata za vrtiće u Baru i Ulcinju”, zaključuje s eu saopštenju Ministarstva prosvjete.

Vrtići u Baru i Ulcinju dva su od ukupno sedam za koje je država Crna Gora dobila 2014. godine kredit od Banke za razvoj Savjeta Evrope. Vlada je odluku o zaduživanju donijela nakon što je preko šest hiljada građana tražilo hitnu gradnju novih vrtića zbog problema prebukiranosti, prvom ePeticijom koju je pokrenulo udruženje Roditelji.

Do sada su iz tog kredita sagrađena tri vrtića u Podgorici (Mali princ, Simba i “Dragan Radulović”) i po jedan u Tuzima i Pljevljima. Vrtići u Ulcinju i Budvi su zbog dugih procedura za izbor lokacije, idejnog rješenja, u Baru promjene lokacije, projekta … čekali od tada sa otpočinjanjem gradnje.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply