Tražiće 10 miliona eura kredita za vrtiće od 2014.

Ministarstvo prosvjete pripemiće u toku naredne godine potrebnu dokumentaciju I konkurisati za dobijanje kredita vrijednog 10 miliona eura kod Banke za razvoj Savjeta Evrope kako bi obezbijedili novac za gradnu novih vrtića u Crnoj Gori, najavili su njegovi predstavnici na sastanku sa članicama udruženja Roditelji ove sedmice.

Ministar Slavoljub Stijepović očekuje da će kredit biti odobren, I da će gradnja prvog vrtića iz tog aranžaman početi u toku 2014. godine.

On je kazao da bi tim novcem bili izgrađeni po jedan vrtić na jugu I sjeveru zemlje, kao i četiri u Podgorici I to na Starom Aerodromu, u Bloku šest, Tuzima i Zagoriču.

Ministarstvo je zatražilo od udruženju da im pomogne u dobijanju potvrde odnosno pokrića od Glavnog grada da će se uključiti u rješavanje problema prebukiranosti na teritoriji opštine dodjeljivanjem parcela koje će biti oslobođene komunalija I ostalih dažbina. Iz udruženja Roditelji je objašnjeno da su ranije tražili sastanak sa gradonačelnikom na u temu, ali da nikada nijesu dobili odgovor. Udruženje će se ponovo obratiti Glavnom gradu i zatražiti neophodne potvrde koje bi bile njihov doprinos.

Predstavnici Ministarstva su naveli da su svjesni problema prebukiranosti na čije hitno rješavanje ukazuje udruženje Roditelji, kao I da su otvoreni za saradnju sa roditeljima koje doživljajavaju kao partnere.

Ministar Stijepović je najavio da će se aktivno uključiti I raditi na obezbjeđivanju montažnog objekta u Podgorici, koji bi bio “brzo” rješenje, što se pokazalo kao dobar model u NIkšiću.

Iz Ministarstva su podsjetili da je u toku ove godine otvoreno u Podgorici nekoliko novih vaspitnih jednica, I da su povećali broj vaspitnog I medicinskog osoblja kako bi uticali na smanjenje prebukiranosti.

Najavili su i da će i toku januara predložiti Vladi odgovor na zahtjev udruženja Roditelji u peticiji koja je izglasana u novembru.

Peticijom je tražena hitna gradnja ili dogradnja novih vrtića u Crnoj Gori kao jedino adekvatno rješenje prebukiranosti koja postoji već godinama, a u toku koje je prikupljeno preko 6,6 hiljada potpisa crnogorskih građana.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply