Zašto je važno uključiti djecu u pripremu hrane

Foto: Ilustracija

PIŠE: Vesna Zečević, nutricionista-dijetetičar

Uključivanje djece u „kuhinjske poslove“ zahtijeva više vremena, strpljenja i čišćenja, ali su ove aktivnosti veoma vrijedne truda. Što ranije i više uključite djecu u pripremu hrane i nabavku namirnica, biće spremniji da probaju i prihvate raznovrsnu hranu i naviknu se na razne ukuse.

Kako možemo uključiti djecu u pripremu hrane?

Kroz igru sa namirnicama, djeca ih upoznaju, postepeno stiču sposobnost da procijene koliko su svježe i da ih pretvore u ukusnu hranu. To je put formiranja navika pravilne ishrane i osnaživanja za dobar izbor hrane tokom čitavog života. Osim toga učešće u pripremanju hrane stvara kod djece osjećaj ponosa i samopouzdanja.

Za početak preporučljivo je spremanje jednostavnijih obroka, kroz aktivnosti primerene uzrastu djece.

Djeca uzrasta od dvije godine vole da se igraju namirnicama („oblikuju tijesto“, miješaju usitnjeno povrće ili druge namirnice u činijici) i budu degustatori dok vi pripremate hranu. Dajte im da probaju npr. očišćeno povrće ili voće, ili drugu hranu koju pripremate.

Djeca uzrasta od tri do šest godina mogu da peru voće i povrće, pomažu prilikom pripreme hrane (dodaju namirnice, miješaju sastojke u činiji), čiste radni sto – odnose otpatke i ambalažu, dodaju manje posude i pribor, oblikuju tijesto i kolače rukama i modlicama, pomažu u serviranju hrane ili raspremaju trpezarijski sto.

Djeca starosti od šest do deset godina će uživati u pisanju spiska za kupovinu potrebnih namirnica, čitanju recepata, pomaganju pri pripremi voća i povrća, odmjeravanju i dodavanju sastojaka tokom pripreme hrane, mućenju sastojaka električnim mikserom i slično.

Sa navršenih deset do trinaest godina djeca mogu pripremati jednostavna jela po receptu – uz malu pomoć, koristiti rende i noževe uz nadzor,aparate, mikrotalasnu pećnicu i šporet.

Ukoliko su od ranog uzrasta učili o hrani i bili uključeni u njeno pripremanje, kao tinejdžeri mogu sami vršiti izbor namirnica i pripremati zdrave obroke i hranu koju će posluživati svojim drugarima.

Pored kuvanja, veoma je važno naučiti dijete da održava higijenu u kuhinji.

U zavisnosti od uzrasta, dijete može da opere ili obriše posuđe, očisti radnu površinu i slično. Kuhinja mora ostati čista nakon pripreme hrane. Bezbjednost u kuhinji je takođe nešto o čemu treba da naučite djecu da vode računa.

Šta time učimo našu djecu?

Tako što uključujemo djecu u pripremu hrane, djeca jedu raznovrsnu nutritivno vrednu hranu– povrće, voće, integralne namirnice itd. Smanjuju konzumiranja inustrijske i brze hrane. Stiču znanja o namirnicama i načinima pripreme hrane.

Takođe, osjećaju se ponosno zbog davanja doprinosa porodici. Više uživaju u porodičnom obroku zbog učešća u njegovoj pripremi. Kvalitetno provode zajedničkog vrijeme sa roditeljima i osjećaju se relaksirano i zaštićeno. Dok kuvaju, djeca su aktivna i ne sjede ispred TV-a ili računara.

Roditelji treba da budu dobar uzor, jer djeca često hoće da probaju hranu koju mama i tata jedu. Pokažite djeci da jedete ono što njima nudite. Grickajte pred njima sirovo povrće (šargarepu, papriku, celer, kupus…) i zajedno pravite od njega salatu. Tokom zajedničke pripreme hrane pričajte djeci o namirnicama, koje su i zašto su dobre za njihovo zdravlje.

Smišljajte priče i recitujte im pjesmice o hrani. Evo jedne pjesmice od mene!

Zdrava hrana

Slatkiši, grickalice i slaniši, nisu zdrava hrana,
Umesto njih, povrće i voće treba jesti svakog dana.

Voćka zrela, slatka, slađa je
zdravija i jača od svakog kolača.

Povrće ima dosta minerla i vitamina,
za razliku od slatkiša i grisina.

Umesto iz kioska peciva, sendviča i kolača,
zdraviji su mleko, sir i mamina supa i pogača.

A sokovi industrijski, da li su od voćnog ploda?
Upamtite deco, najbolje piće je voda!

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply