Održite jak imunitet i spremite dijete za školu u vrijeme pandemije

Sponzorisana objava

PIŠE: Marija Arnaudova, nutricionistkinja

Djeci je potreban odličan sistem podrške dok drže svoje oštre umove u školi. Ta podrška dolazi od njihovih porodica, njihovih nastavnika i njihovog imunološkog sistema! Sa početkom školske godine i pandemijom COVID-19, posebno je važno da imuni sistem vašeg djeteta bude snažan i funkcionalan.

Stres, nedostatak sna, vitamina i esencijalnih mikronutritijenata su samo nekoliko aspekata našeg zdravlja koji mogu negativno uticati na imunološki sistem. Iako ne postoji jedinstveno rješenje za jačanje imuniteta, postoji puno zdravih izbora hrane koji mogu podržati funkciju imuniteta na duži rok.

Započinjanje dana sa proteinima, voćem i zdravim mastima i ograničavanjem šećera je od vitalnog značaja za zdrav imunološki sistem, ali i za učenje i pažnju. Zdravo i praktično rješenje sa ovsenim kašama koje se pripremaju samo za 2 minuta sa dodatkom mlijeka, jogurta, vode ili voćnog soka. One predstavljaju prirodni izvor biljnih vlakana koja poboljšavaju digestiju, a ujedno su obogaćeni sa 8 B vitamina koji su neophodni za održavanje moždane funkcije i zdravog imuniteta.

Za energično jutro vašeg djeteta odličan izbor može biti ovsena kaša sa čijom i karamelom, sa samo 0.3g šećera u porciji, zaslađenu steviom, prirodnim zaslađivačem.

https://www.vitalia.com.mk/
https://www.vitalia.com.mk/

Ako vaše dijete ima želju za nečim hrskavim, slatkim, a istovremeno bogatim biljnim vlaknima i obogaćenim kalcijumom i magnezijumom, pripremite mu doručak od Crunchy Muesli. Formulisan različitim tipom voća i dostupan u 5 različitih ukusa, ovaj doručak će donijeti zdravlje, energiju i osmijeh na licu vašeg djeteta.

https://www.vitalia.com.mk/
https://www.vitalia.com.mk/

Za užinu, umjesto klasičnih čokoladica, unesite u ishranu vašeg djeteta sirove pločice, bez dodatog šećera i glutena, a istovremeno ukusne i na bazi urme. Upravo su takvi Vitalia Raw Bars, koji sadrže preko 80% voća i povrća, minimalno su prerađeni što znači da sadrže sve originalne enzime i hranjive materije za kompletnu zaštitu imunog sistema.

https://www.vitalia.com.mk/

Nadopunite njihov “lunch box” zelenim lisnatim povrćem (spanać, blitva, zelena salata, rukola) pripremljenim u kombinaciji sa sjemenkama suncokreta, tikve, čije kao i jezgrastim plodovima (badem, lješnik, orah). Ove sjemenke i jezgra sadrže Omega-3 masne kiseline za koje je naučno dokazano da pomažu u borbi sa infekcijama kod djece, kao i u prirodnom detoks procesu i poboljšavaju kognitivnu funkciju.

Osim balansirane ishrane, ohrabrite dijete da bude fizički aktivno i učinite fizičku aktivnost zabavnim događajem za cijelu porodicu. Pješačenje, sportske aktivnosti, vožnja bicikla… mogu pomoći u eliminaciji bakterija iz pluća i disajnih puteva, te poboljšanju cirkulacije antitijela i smanjenju rizika od infekcija i bolesti.

Na kraju, ne zaboravite da motivišite vašu djecu da redovno i temeljno peru ruke, koristeći sapun i vodu. Ne zaboravljajte da dezinfikujete i stvari koje nose u školu, kao što su ranac, knjige i sama odjeća.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply