Korona okupila porodicu, češće ručali i večerali zajedno i bili bliskiji

Period izolacije, uslovljen globalnom pandemijom koronavirusa, doprinio je da se u porodici razvije veći stepen bliskosti, posebno tokom zajedničkih obroka, članovi porodice su mnogo češće nego ranije ručali i večerali zajedno, a više se pažnje obraćalo na kvalitet pripremanja hrane, pokazali prvi rezultati naučnog istraživanja profesora Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Profesor ovog fakulteta Dragan Krivokapić navodi da je istraživanje realizovano na osnovu dobrovoljnog anonimnog onlajn anketiranja 1.232 roditelja djece – učenika osnovnih i srednjih škola iz sve tri regije Crne Gore.

Ovi rezultati svakako, dodaje on, ukazuju na pozitivne aspekte homogenizacije porodice tokom protekla dva i po mjeseca , koja je zbog “savremenih trendova” i ubrzanog tempa života u savremenim uslovima života i rada, sve manje provodila vremena na okupu.

Privremeni prestanak odlaska učenika u školu i pridržavanje mjera ostajanjem kod kuće, djeca su se, kao i svi, suočila sa potrebom nove organizacije svakodnevnih aktivnosti i promjenom navika i ustaljenog načina provođenja slobodnog vremena.

“Roditelji su tokom prethodna dva i po mjeseca provodili sa svojom djecom mnogo više vremena nego prije uvođenja privremenih mjera radi sprečavanja širenja novog korona virusa. Ta okolnost je nesumnjivo omogućila roditeljima znatno objektivniji uvid u navike i načine na koje su njihova djeca provodila slobodno vrijeme tokom pomenutog perioda”, naveo je Krivokapić.

Uviđajući značaj razvijanja i jačanja imunološkog sistema kao prirodne odbrane organizma od virusa, bakterija i drugih mikroorganizama, preko 90 odsto anketiranih roditelja kazalo je da će u narednom periodu posvetiti znatno više pažnje jačanju imunog sistema svoje djece kroz odgovarajuću ishranu, fizičku aktivnost i formiranje zdravih životnih navika.

Period od uvođenja privremenih mjera kod roditelja je razvio svijest o značaju fizičke aktivnosti. Vremensko ograničenje mogućnosti boravka i kretanja na otvorenom prostoru, nemogućnost korišćenja sportsko-rekreativnih terena i slično, doprinijelo je shvatanju važnosti usvajanja aktivnog životnog stila kao i značaja redovnog sportsko-rekreativnog vježbanja.

Na pitanje da li će savjetovati svoje dijete da se mnogo više kreće i bavi sportsko-rekreativnim aktivnostima nakon što se potpuno prestane opasnost od novog korona virusa i budu ukinute privremene mjere, preko 95 odsto roditelja je odgovorilo potvrdno. Skoro isti broj anketiranih roditelja smatra da nedostatak fizičke aktivnosti može da uspori i naruši pravilan rast i razvoj djece, kao i da predugo sjedenje ispred računara, tableta, televizora uz stalno korišćenje smart telefona može da naruši pravilan rast i razvoj djece.

Krivokapić kaže da su ovo samo neka od zapažanja, nakon prvog uvida u dobijene odgovore.

“Detaljnija statistička obrada dobijenih rezultata, tek treba da uslijedi i omogućiće će objektivniji uvid u načine na koje su djeca provodila slobodno vrijeme tokom perioda od uvođenja privremenih mjera”, objasnio je on.

Izvor: Univerzitet Crne Gore

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply