U Institutu nijesu za otvaranje vrtića, ne znaju kada bi to moglo da se desi

Foto: Ministarstvo prosvjete

Institut za javno zdravlje smatra da još nije vrijeme za otvaranje vrtića i kada će početi da rade još ne mogu da kažu, saopštio je danas njegov direktor Boban Mugoša.

“Redovno procjenjujemo epidemiološku situaciju. Za sada još nije vrijeme za puštanje vrtića. Čim se stvore uslovi to će biti jedna od mjera koje ćemo preporučiti, jer znamo da predstavlja problem roditeljima, posebno ako rade u istim smjenama, ali za sad što se tiče vrtića, oni do daljnjeg ne rade”, kazao je Mugoša na konferenciji za novinare.

Udruženje Roditelji zatražilo je danas od Ministarstva prosvjete i Instituta da saopšte kada se može očekivati otvaranje vrtića, jer veliki broj roditelja svakodnevno pita kada se to može očekivati zbog organizacije radnog dana nakon popuštanja mjera uvedenih zbog koronavirusa.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da će se to dogoditi čim Institut procijeni da epidemiloška situacija to dozvoljava.

Vrtići kao i škole ne rade od početka marta, kada su uvedene posebne mjere protiv širenja koronavirusa.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kratko je komentarisala situacije u kojima poslodavci roditeljima/starateljima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djeteta do 11. godina starosti tretiraju kao pravo na odmor. Ona je najavila da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti zatražilo od Ministarstva rada i socijalnog staranja i Inspekcije rada tumačenje Zakona o radu u tom dijeli i da će se izjasniti u vezi sa tim nakon što ga dobije.

Plaćeno odsustvo zbog djeteta se može tretirati kao godišnji odmor

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply