Dani, sedmice, mjeseci: Kako se stomak smanjuje nakon porođaja

Foto: Ilustracija

Prosječno novorođenče ima oko 3,4 kg. No, koliko kilograma ima majka nakon što izađe iz porođajne sale? I koliko dugo traje povratak na stari stomak? Portal Miss7mama objavio je kalendar promjena na tijelu koje žene očekuju nakon porođaja.

Iako je vrijeme povratka na staru težinu za svaku ženu drugačije i zavisi od brojnih faktora (u zavisnosti od toga koliko je kilograma dobila u trudnoći, doji li ili ne, kakva jo je ishrana i vježba li), postoje određene prekretnice koje se mogu označiti na kalendaru.

24 sata nakon porođaja

Žene gotovo odmah nakon poroda prosječno izgube 5 i po kilograma. “Tu su beba, izgubljena krv, tečnosti, plodova voda”, govori nutricionistkinja Sarah B. Krieger, koja radi s trudnicama i majkama. “U ovom 24-satnom periodu, vaš postporođajni trbuščić već se počinje smanjivati”, dodaje. Drugim riječima, puno težine od trudnoće je sama beba.

Jednu sedmicu kasnije

“Još izlazi puno tečnosti iz vas u obliku mokraće, posebno ako ste uzeli epiduralnu”, govori Krieger što znači da porodilja i dalje gubi težinu, ali ih savjetuje da se ne vagaju: “Fokusirajte se na to kako vam odjeća pristaje, a ne na to što vaga pokazuje.”

Dojenje, takođe, igra ulogu u gubitku kilograma. Iako žene savjetuju da konzumiraju dodatnih 500 kalorija na dan ako doje, često izgube dosta kilograma nakon porođaja upravo zbog dojenja. “Žene gube kilograme zbog dojenja jer dojenje zahtijeva i ‘uzima’ kalorije”, govori ginekološkinja Ashley Roman. No, nutricionistkinja Krieger naglašava kako to ne vrijedi za svakoga: “Neke žene će izgubiti više kilograma od drugih, bez obzira na to doje li ili ne.”

Dvije sedmice kasnije

Nutricionistkinja Krieger smatra da se nove mame ne bi smjele vagati prve dvije sedmice nakon poroda, u kojima možda još uvijek uspostavljaju rutinu dojenja, a hormoni se tek počinju smirivati. Drugim riječima, još uvijek su u tzv. ‘baby blues periodu’, gdje bi ih brojke na vagi mogle uznemiriti i vrlo lako rasplakati. Također, dodaje ‘broj koji pokazuje vaga obično nije odražavajuća slika vaše težine, stoga se nemojte obeshrabrivati’. Krieger preporučuje mjerenje struka krojačkim metrom jednom mjesečno kako bi pratili centimetre, a ne kilograme.

Jedan mjesec kasnije

Možda zvuči predobro da bi bilo istinito, ali uobičajeno je da nove mame izgube oko devet kilograma u prvom mjesecu nakon poroda. Budući da se većinu žena savjetuje da tokom trudnoće dobiju 11-15 kg, jedan mjesec kasnije, vrlo je vjerovatno da će gotovo vratiti svoju težinu prije bebe.

Šest sedmica kasnije

Materica se u potpunosti vraća u zdjeličnu šupljinu, a trbuščić izgleda ravnije i manje. “Ovo je velika promjena kad je u pitanju trbuh nakon poroda”, govori Krieger.

Nekoliko mjeseci kasnije

Ako porodilja održava zdrave prehrambene navike kojih se držala tokom trudnoće, blizu je svoje normalne težine. Želi li da ubrza proces, vježbanje će joj zasigurno pomoći u tome.

Devet mjeseci kasnije

Krieger tvrdi da postoji istina u često upotrebljavanoj frazi ‘9 mjeseci gore, 9 mjeseci dolje’. No, ako je žena dobila više od preporučenih 11 do 15 kg, trebaće joj malo više da ponovo izgleda kao prije trudnoće.

“Zaključak je da ne gubi svaka žena postporođajnu težinu jednako”, govori Krieger i upozorava na trend dijete koje neće uroditi dugotrajnim plodom. Još gore, brzinske dijete kojima se unosi malo, kako bi se izgubilo puno ne pružaju tijelu potrebne hranjive vrijednosti i oduzimaju bebi potrebne kalorije i hranjive tvari, ako žena doji.

“Dok god mama unosi dovoljno kvalitetnih kalorija, vitamina i minerala nužnih za zdravo tijelo i ako povremeno vježba, ne samo da je zdrava mama, već je i savršen uzor zdravog i kvalitetnog stila života svojoj djeci”, zaključuje nutricionistkinja Krieger. Uz takav stil života, izgled dolazi sam od sebe!

Izvor: miss7mama.24sata.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply