Novi aparat u Kliničkom centru Crne Gore: Trudnice mogu da vide i osmijeh bebe

Klinika za ginekologiju Kliničkog centra Crne Gore dobila je najnoviji ultrazvučni aparat Voluson E8, ukupne vrijednosti skoro 100.000 eura, za koji su sredstva obezbijeđena iz budžeta. On će, kako je saopšteno, značajno unaprijediti pružanje zdravstvenih usluga trudnicama i pacijentkinjama uopšte.

“Ovo je značajan iskorak Klinike za ginekologiju što će omogućiti dodatno unapređenje zdravstvenih usluga našim pacijentkinjama na obostrano zadovoljstvo. Koristim priliku da se zahvalim menadžmentu Kliničkog centra Crne Gore na čelu sa direktoricom dr Ljiljanom Radulović, bez čije podrške i punog razumijevanja za potrebe naših pacijentkinja ovaj projekat ne bi bio realizovan“, saopštio je dr Srđan Medan, direktor Klinike za ginekologiju KCCG.

Odmah nakon isporuke aparata, uslijedila je edukacija ljekara, tako da je aparat već u upotrebi.

Uobičajena 3D i 4D ultrazvučna tehnologija je unaprijeđena i osmišljena je nova HD LIVE tehnologiju koja po nekim autorima predstavlja i 5D način snimanja. Karakteriše ga razrađeni softver obogaćen visokokvalitetnim prikazom slike, koja daje širok dijapazon dijagnostičkih mogućnosti u ginekologiji.

“Zahvaljujući HD LIVE, sistemu koji omogućava poseban podesivi izvor svjetlosti, ginekolog ima priliku da kreira efekte osvjetljenja i zasjenčenja, što omogućava detaljno prikazivanje sitnih djelova bebe kao što je bebino lice, koje može da se vidi u realnoj slici kao kada gledate osobu ispred sebe. Na ovaj način ginekolog ima uvid u same izraze lica i mimiku bebe poput zijevanja ili osmijeha koji beba može pokazati”, dodaje dr Medan.

Aparat je opremljen transabdominalnom i transvaginalnom ultrazvučnom sondom, tako da uz već standardni dvodimenzionalni (2D), omogućuje i trodimenzionalni (3D) i četverodimenzionalni (4D) ultrazvučni pregled, kao i već dobro poznati color i power dopler.

“Nova, dorađenija 3D/4D abdominalna sonda manje je voluminozna i fizički je lakša od prethodnih sondi što ljekaru omogućava lakšu manipulaciju sondom tokom pregleda. Ova sonda ubraja se u kategoriju tehnološki najnaprednijih ultrazvučnih sondi čiji kvalitet i čistoća slike predstavljaju novi iskorak u dvodimenzionalnoj, trodimenzionalnoj i četverodimenzionalnoj vizualizaciji ploda. Ovaj ultrazvučni aparat, što je i najljepši dio iskustva svake trudnice, osim kvalitetne dijagnostike, omogućava budućim mamama nevjerovatno realistične slike tako da tokom pregleda uživo može da posmatra svoju bebu kako se kreće unutar materice. Ona može da vidi kako se njena beba smiješi i pokreće, npr. nožnim prstima”, navodi doktor.

Od sada u Klinici za ginekologiju trudnice mogu uraditi 4D ultrazvuk kao i HD LIVE snimanje, koje omogućava najrealniju procjenu bebine anatomije srca, centralnog nervnog sistema, kao i sagledavanje cjelokupne anatomije ploda. Sve to, ističe dr Medan, obezbjeđuje da sa velikom sigurnošću mogu isključiti postojanje eventualnih anomalija i potvrditi uredan tok trudnoće bez komplikacija.

Ultrazvučni aparat je takođe umrežen sa računarom čime se obezbjeđuje trajno čuvanje snimljenog materijala u memoriju ultrazvučnog aparata što omogućava i njihov ispis u sklopu samoga specijalističkog nalaza uz snimanje na DVD koji trudnica može da dobije po završetku pregleda.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply