Neobični simptomi trudnoće: Klimavi zubi, čudni snovi, začepljen nos…

Najčešći rani simptomi trudnoće su izostanak menstruacije, česte promjene raspoloženja, osjetljive grudi, mučnina i umor. Ne naziva se trudnoća uzalud drugim stanjem. Međutim, mnoge žene suočavaju se i sa drugim, ne tako uobičajenim simptomima.

Farmaceut dr Jamie Winn, za HuffPost otkriva koji su to najčešći neobični simptomi povezani sa trudnoćom.

Metalni ukus

Trudnoća može uzrokovati čudan metalni ili gorak ukus u ustima, zahvaljujući nivou hormona koji se igraju sa receptorima ukusa. Da biste se borili protiv toga, potrebno je jesti citruse ili se osvježite poslasticama od mente poput žvakaće gume ili paste za zube.

Povišena temperatura

Ako imate osjećaj da vam je u posljednje vrijeme više vruće nego inače, možda je razlog trudnoća. Za ovo stanje odgovoran je povećan protok krvi i metabolizam koji dolazi sa trudnoćom.

Čudni snovi

Sanjate o bebama vanzemaljcima? Snovi u trudnoći mogu biti izuzetno živi i divlji, ali obično su bezopasni. Opustite se uz opuštajuću rutinu prije spavanja kako biste spriječili noćne strahove.

Promjene ukusa i mirisa

Zbog hormona možete zavoljeti ili zamrzjeti određene ukuse i mirise. Isprobajte razne ukuse hrane, pronađite ono što vam golica receptore tokom trudnoće i klonite se mirisa koji bi vam mogli izazvati mučninu, savjetuje dr Winn.

Promjene mirisa tijela

Zbog hormona, mogli biste osjetiti neobičan miris tijela. Održavajte ga svježim uz adekvatnu ličnu higijenu.

Začepljen nos

U trudnoći se može začepiti nos ili curiti, ali ne zbog alergija ili infekcija, već zbog hormonskih promjena. Kako bi olakšali disanje, koristite ovlaživač vazduha, fiziološki rastvor i spavajte sa malo podignutim uzglavljem.

Povećani libido

Hormonske promjene mogu uticati na seksualnu želju, a neke žene mogu doživjeti povećanje ili smanjenje libida tokom trudnoće. Bilo da se radi o novoj iskri želje ili prilagođavanju na prekid, dr Winn predlaže da sa partnerom imati otvorenu i iskrenu komunikaciju.

Ubrzani otkucaji srca

Kod nekih žena tokom trudnoće dolazi do ubrzanih otkucaja srca, što može da ih uplaši. Do toga dolazi zato što se tijelo nosi sa većim volumenom krvi i hormonima. Dr Winn ističe da redovna fizička aktivnost može pomoći u održavanju otkucaja srca pod kontrolom i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Krvarenje iz nosa

Povećani protok krvi i hormoni mogu učiniti membranu unutar nosa osjetljivijom. Winn savjetuje da se unutrašnjost nosa održava vlažnom sprejevima kako bi se spriječilo krvarenje.

Osjećaj peckanja u dojkama

Promjene na grudima uobičajene su tokom trudnoće, a neke žene imaju osjećaj kako ih grudi peku. Nošenje dobro pripijenog grudnjaka i stavljanje hladnog obloga može olakšati neobičan osjećaj peckanja.

Klimavi zubi

Dr Winn ističe da su i klimavi zubi jedan od simptoma trudnoće. Povećani protok krvi i hormonske promjene mogu uticati na desni. Dobra oralna higijena i redovni stomatološki pregledi važni su za održavanje zdravlja zuba tokom trudnoće.

Izvor: roditelji.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply