Da li je bezbjedno farbati kosu tokom trudnoće?

Mnoge trudnice se na početku trudnoće nađu u dilemi – farbati kosu ili ne?

Hormonske promjene u trudnoći mogu uzrokovati drugačiju boju, teksturu i debljinu vlasi. Nije čudno što većina trudnica tada poželi promjenu frizure, ali pitaju se i da li je farbanje kose bezbjedno.

S obzirom na to da studije nisu pokazale direktnu vezu sa bilo kakvim urođenim anomalijama kod djeteta ili dječjim kancerom, većina eksperata se slaže da je farbanje kose jednom do tri puta u toku trudnoće generalno bezbjedno. Savjetuju da treba čekati da se završi prvo tromjesečje, kako bi se izbjeglo nepotrebno izlaganje hemikalijama tokom perioda u kom se organi bebe tek formiraju.

 Odlučite se za provjereni frizerski salon. Takođe razmislite o tome da umjesto farbanja cijele kose probate tehnike gdje se boja nanosi na dlaku, a ne na kožu glave (preliv, hajlajt). Provlačenje kose kroz kapu prije nanošenja boje na pramenove je manje uobičajen metod, ali jednako siguran, jer poklopac pokriva kožu glave.

Koristite blage, biljne boje koje mogu da se kupe u bolje snabdjevenim apotekama. Pitajte svog frizera za boje bez amonijaka. Korišćenje čiste kane se takođe smatra sigurnim, jedina loša strana ove metode je to što izaziva nered prilikom korišćenja, mora se ostaviti na relativno duži period, i daje kosi crveno-narandžastu boju koju možda ne volite. Ako imate plavu kosu, ne možete da farbate kosu ovom metodom, kao ni ukoliko želite da prekrijete sijede vlasi. Kana takođe ne može da prekrije šatirane pramenove ni već ofarbanu kosu. Dakle jedino svoju prirodnu boju možete prekriti ovom metodom farbanja. Provjerite sastojke na tzv. prirodnim i biljnim preparatima prije kupovine. Pored raznih “prirodnih” supstanci često ćete vidjeti jednu ili više istih sintetičkih hemijskih jedinjenja (kao što je p-fenilendiamin, dihidroksibenzen i aminofenol) koje kozmetičke kompanije stavljaju u boje.

Ukoliko se odlučite da sami obojite svoju kosu, obavezno nosite rukavice. Ako ste u salonu, tražite da budete smješteni u prostoriju sa dobrom ventilacijom. Ako ste kod kuće, otvorite prozore kako biste udisali svjež vazduh, a ne toksična isparenja. Ne ostavljajte boju duže nego što je potrebno i temeljno isperite glavu od farbe. Izbjegavajte upotrebu blanša, jakih hidrogena i svih agresivnih sredstava, od kojih vam može biti muka. Takođe, i sa izvlačenjem pramenova treba sačekati, zbog jakih hemikalija, ili recite frizeru da pramenove izvlači na 1 cm od korijena kose. Termin zakažite ujutro onda kada je najmanja gužva jer tako nećete biti previše izloženi isparavanju raznih hemikalija.

 Ako je moguće, prije početka farbanja testirajte jedan pramen. Ne zaboravite da hormonske promjene mogu učiniti da vaša kosa reaguje drugačije nego inače, pa postoji mogućnost da ne dobijete ono što očekujete – čak iako je do sada uvijek uspevalo.

Svakako je važno da se žena osjeća zadovoljno svojim izgledom tokom trudnoće. Hoće li joj farbanje kose pomoći u tome da se osjeća dobro ili će joj samo prouzrokovati brigu, to je nešto o čemu sama treba da razmisli.

Izvor: https://bebo.club/

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply