Naredne sedmice crtamo, istražujemo i razgovaramo sa roditeljima

U Razvojnom centru udruženja Roditelji u Podgorici naredne sedmice roditelji adolscenata imaće priliku da razgovaraju o njihovom odnosu, sa psihološkinjom. Osnovnoškolci će posebno uživati u toku nove radionice elektronike, koristeći Makey Makey. Predškolci će razvijati kreativnost osmišljavajući svoje slikovnice.

Besplatne radionice se održavaju u prostoru Igračkoteke i Razvojnog centra, u ulici Bracana Bracanovića 74/a u Podgorici. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezno je prijavljivanje na e-mail [email protected], broj telefona 020 22 10 00 ili u inbox Facebook stranice Igračkoteka i Razvojni centar.

Za ponedjeljak, 11. novembra pripremili smo novu zanimljivu Makey Makey radionicu, koju realizujemo u saradnji sa Američkim uglom.

Makey Makey, inovativni obrazovni kit radi na principu otvorenog tj, zatvorenog strujnog kola, baš kao što funkcioniše i tastatura.  Na radionicama spajamo  provodne kablove na voće i povrće (banane, pomorandže, krompir) i tako sviramo klavir, bongose, klavijature.  Osnovna ideja ovog programa jeste podsticanje logičkog razmišljanja, i promovisanje nauke, tehnike i elektronike na edukativan i zanimljiv način. Makey Makey uređaji su inovativni kitovi sa kojima djeca nisu imali priliku da se susretnu do sada i bude veliku zainteresovanost i posvećenost u istraživanju njihovog funkcionisanja. Radionicu će voditi koordinatorka programa u Američkom uglu Milena Vučelić. Namijenjena je djeci uzrasta od 7 do 12 godina, a broj mjesta ograničen na 15.

U srijedu, 13. novembra uslijediće kreativna radionica pod nazivom Slikovnica, namijenjena djeci predškolskog uzrasta.

Slikovnica je primijenjena likovna radionica posvećena ilustrovanju sa idejom da se serije ilustracija povezuju u cjeline – slikovnice. Teme prilagođene starosnim grupama kretaće se od jednostavnih kao sto je skup pojmova do onih složenijih gdje se tekst prenosi vizuelno. U procesu ilustrovanja djeca će istraživati različite tehnike i materijale putem kojih će praviti sopstvene slikovnice. Radionicu vodi grafička dizajnerka Ana Knežević. Mogućnost prijavljivanja imaju djeca uzrasta od 4  do 7 godina, a broj mjesta je ograničen na 15.

U petak, 15.novembra biće održana edukativna radionica za roditelje pod nazivom Komunikacija sa adolscentima-aktivno slušanje, a vodiće je psihološkinja Milica Pušonjić.

Kako brojni porodični problemi nastaju zbog teškoća u komunikaciji, na ovoj radionici će upravo fokus biti dobrobiti korištenja ispravnih tehnika komunikacije. Akcenat je na važnosti prihvatanja i podrške koristeći vještine aktivnog slušanja, a roditelji će se upoznati i sa stilovima odgovora koji mogu ometati uspješnu komunikaciju. Biće prikazano kako vještine aktivnog slušanja mogu da se koriste u komunikaciji sa adolescentima. Učesnici će takođe imati priliku da vježbaju primjenu ovih vještina na situacije iz svog života. Razgovaraće se I tome kako da rooditeji bolje razumiju  adolescenata, odnosno kako da promijene način na koji misle o njima.

Radionice realizujemo u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, u sklopu projekta Razvojna – edukativna učionica.

Leave a Reply