Kako mobilni utiče na pisanje domaćeg i učenje

Foto: Ilustracija

Ukoliko dijete koristi mobilni telefon da se dopisuje s prijateljima i provjerava novosti na društvenim mrežama dok uči ili piše domaći zadatak to ometa koncentraciju i smanjuje produktivnost, tvrde stručnjaci.

U nedavnom istraživanju o uticaju mobilnih telefona na kognitivne sposobnosti, studenti koji su svoje telefone ostavili u drugoj prostoriji bolje su prošli na kognitivnim testovima od onih koji su ih imali na stolu ili u torbi, iako ih nijesu koristili. Čak su i oni koji su rekli da nijesu svjesno razmišljali o svojim telefonima, imali su lošije rezultate, što znači da se smetnja događa na nivou podsvijesti.

I odraslima je, dok rade, teško da zanemare poruke i notifikacije koje nas obavještavaju čim neko od naših prijatelja objavi nešto na društvenim mrežama, ili reaguje na nešto što smo mi objavili, no nekoliko je dodatnih razloga zbog kojih su djeca i mladi posebno vezani za svoje telefone.

Veliko dio socijalizacije mladih danas se dešava putem mobilnih telefona, posebno u periodu adolescencije, kada su ključni razvojni ciljevi oblikovanje sopstvenog identiteta odvojenog od roditelja i davanje prednosti prijateljstvima sa vršnjacima.

Takođe, u poređenju s odraslima, djeca imaju slabije razvijenu sposobnost kontrole impulsa. Zbog toga im je puno teže da daju prednost pisanju domaćeg ili učenju za ispit u odnosu na, primjera radi, dopisivanje s novim prijateljima.

“Djeca će započeti zadatak i pokušati da ga dovrše, ali neće uzeti vremena da razmisle i otkriju kako da ga obave na najbolji mogući način”, kaže dr sc. Matt Cruger, klinički psiholog i direktor Centra za učenje i razvoj u američkoj neprofitnoj organizaciji Child Mind Institute.

Možda će i uraditi sve što treba, ali će zbog multitaskinga razmišljati površnije i na kraju potrošiti više vremena na zadatak.

Na stranici Child Mind Instituta savjetuju uspostavljanje rutine pisanja domaćeg zadatka koja će smanjiti distrakcije, posebno ako dijete ima teškoće s pažnjom, ili mu pisanje domaćih traje puno duže nego što bi trebalo.

Roditelji treba unaprijed da dogovore kada će tokom dana i na kojem mjestu bez uređaja, osim ako to zahtijeva zadatak, dijete pisati domaći. Djetetu trba staviti do znanja da je cilj toga učiniti pisanje domaćeg lakšim i manje stresnim i omogućiti mu više pravog slobodnog vremena. Mogu isplanirati i redovne kratke pauze u kojima dijete može otići od stola na kojem piše domaći i provjeriti društvene mreže ili poruke na mobilnom telefonu.

Izvor: Medijskapismenost.hr

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply