Igre na snijegu koje su korisne za razvoj govora

Neke igre na snijegu podstiču djecu na više načina, a ove koje je objavio Logopedski centar Čabarkapa korisne za razvoj govora, finu i grubu motoriku, vizuomotornu koordinaciju, bogaćenje rječnika, razvoj kreativnosti, istrajnost i razvoj takmičarskog duha.

Pravljenje Snješka Bjelića

Ono čemu će se svako dijete radovati jeste pravljenje ovog sniježnog čovječuljka. Pokažite djetetu prije nego što izađete na snijeg sliku Snješka i pričajte kako se pravi i šta ćete raditi. Možete ponijeti od kuće dugmiće, šargarepu za nos, šerpu za glavu (kapu možete napraviti i od kartona). Kada budete pravili Snješka objasnite djetetu da vam prvo treba jedna velika lopta od snijega, napravite je zajedno sa djetetom. Zatim, još dvije lopte različite veličine. Pokažite mu kako da ih stavi jednu na drugu ili mu vi pomozite. Izbrojite koliko lopti ima Snješko. Pitajte dijete šta je tijelo, a šta glava Snješka Bjelića, šta sve treba da ima na glavi? Ako ne može da nabroji sve djelove glave (lica), pomozite mu. Na taj način dijete uči nove i obnavlja djelove tijela koje već zna. Kada ste stavili djelove tijela koji čine glavu, pitajte dijete šta još treba da ima Snješko na svom tijelu, zajedno od grana koje nađete u okolini napravite ruke. Kada je Snješko Bjelić gotov zajedno izbrojite od koliko lopti se sastoji, koliko ima ruku, nogu, koliko očiju, noseva itd., tako ćete vježbati prebrojavanje i brojnost djelova tijela. Imenujte zajedno djelove tela na Snješku, uporedite da li su lopte od snijega koje ste pravili iste veličine, neka vam dijete kaže koja je najmanja, a koja najveća. Ovom igrom vaše dijete spoznaje djelove tijela, njihov međusobni odnos i brojnost, pojam broja kao količine, pojmove veliko/malo, vježba koordinaciju ruku, poboljšava konstruktivnu praksiju…

Anđeo

Lezite na snijeg zajedno sa djetetom. To je za dijete pravi doživaljaj i uživanje, a može dobro doći i vama. Pokažite djetetu da raširi ruke i noge i objasnite mu da istovremeno mora pomjerati i ruke i noge gore/dolje, odnosno da ih širi i skuplja. Ovom igrom vježbate koordinaciju ruku i nogu, a možete vježbati i pojmove desno/lijevo tako što ćete reći djetetu da pomjera samo desnu/lijevu ruku, samo desnu/lijevu nogu, istovremeno desnu/lijevu ruku i nogu ili desnu ruku i lijevu nogu. Prateći vaše instrukcije na ovaj način vaše dijete vježba i pažnju.

Šaranje po snijegu

Ako ste u parku ili na planini, pronađite jedan manji ravan dio negaženog snijega koji vam može predstavljati “tablu za pisanje”. Olovka vam može biti neka grančica koju možete naći u okolini. Pravite rupice u snijegu koje će dijete povezivati linijama. Možete mu reći da pravi talasaste ili nazubljene (cik-cak) linije, da nacrta krug, kvadrat, kućicu ili nešto što ono voli, tako će mu biti zanimljivije da vježba grafomotorne aktivnosti.

Prati moje korake

Na neutabanom, čistom, snijegu ostavite tragove svojih stopala odnosno koraka. Zadajte vašem djetetu da skače po tragovima vaših cipela, da stavlja u svaki trag po jednu nogu (npr. da krene prvo desnom nogom) ili da preskače vaše tragove i hoda između njih. Na ovaj način vježbate pažnju i koordinaciju nogu.

Grudvanje

Bez ovoga ne može proći ni jedna zima. Pokažite djetetu i zajedno sa njim pravite grudve. Napravite grudve različitih veličina, a zatim, kada napravite više, možete ih podijeliti u dvije grupe (gomile) – velike i male. Gađajte se grudvama. Možete pronaći zid zgrade (garaže) na kome nema prozora i da gađate sa vašim djetetom, takmičite se ko će dobaciti više ili bacajte grudve ka prostranstvu koje vas okružuje i vidite ko će dobaciti dalje. Ova igra pomaže djetetu u razvoju praksije šake, koordinacije oko – ruka, usvajanju pojma veliko/malo, visoko/nisko, blizu/daleko itd.

Pustite mašti na volju i, zajedno sa djetetom, prepustite se čarima zime i snijega. Vratite se u djetinjstvo i sjetite se čega ste sve vi voljeli da se igrate na snijegu. Sada se igrajte svega toga, ali sa vašim djetetom. Na taj način će mu vrijeme na snijegu biti zanimljivije, a u isto vrijeme ćete mu i pomoći da razvije neke sposobnosti koje su bitne za njega.

Izvor: Logopedsko edukativni centar Čabarkapa

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply