Šta raditi kada vaše dijete mrzi čitanje?

Foto: Ilustracija

Da li bi vaše dijete radije ispraznilo mašinu za suđe ili slagalo čisti veš umjesto da čita knjigu? Da li je potrebno da molite dijete da uzme da čita – za školu ili iz razonode? Kada vidite drugu djecu zadubljenu u čitanje, da li se pitate zašto nikad ne vidite i svoje dijete kako radi to isto? Teško je ispravno reagovati kada vaše dijete mrzi čitanje, a još teže otkriti kako da ga motivišete.

Pokušajte s ovim jednostavnim ali važnim savjetima da biste svog nevoljnog čitača usmjerili ka budućnosti ispunjenoj knjigama.

Procijenite djetetova intresovanja

Prije nego što bilo šta preduzmete proučite šta to interesuje, uzbuđuje ili jednostavno budi radoznalost kod vašeg djeteta. Znanje o njegovim interesovanjima umnogome olakšava izbor u vrsti tekstova koji bi u njemu probudili uživanje u čitanju.

Počnite skromno

Samo zato što vaše dijete voli da jaše konje, ne znači da treba da počne da iščitava Istoriju jahanja od A-Z. To može da ga prepadne, posebno jednog nevoljnog, neinspirisanog čitaoca. Pokušajte umjesto toga da sa djetetom gledate konjičke trke, zatim pričajte o džokejima, rezultatima, vlasnicima, trenerima… Narednih dana pogledajte neki film o konjima. Zatim, nađite neki članak blizak ovoj temi, ili tekst o poznatim džokejima.

Interaktivni, pouzdani i sigurni onlajn izvori takođe mogu da probude radoznalost i izgrade intresovanje i most ka knjigama za male nevoljne čitaoce.

Ako pak za dječija intresovanja ne postoje relevantni filmovi ili programi, potražite časopise ili stripove koji se dotiču teme. Čitanje i ne mora da počne čitanjem romana, već mnogi drugi tekstovi i različiti žanrovi mogu da pomognu u buđenju interesovanja kod djece.

Foto: Ilustracija

Uvedite praksu zajedničkog čitanja

Zajedničko čitanje je ili čitanje dok naizmenično čitate stranicu po stranicu ili poglavlje, kao i kad vi i vaše dijete čitate istu knjigu, i varira od uzrasta djeteta, kao i od njegovih specifičnih potreba i afiniteta.

Zajedničko čitanje je često zanemareno i nedovoljno cijenjeno kao tehnika za privlačenje mladih čitalaca bliže svijetu knjiga. Većina klinaca zapravo želi da provodi vrijeme sa roditeljima, ali kada napune sedam ili osam godina, mnogi roditelji uopšte ne vide zajedničko čitanje kao opciju za kvalitetno zajedničko vrijeme, već smatraju da je ova aktivnost rezervisana isključivo za predškolsko ili niže osnovno obrazovanje.

Za idealno zajedničko čitanje odaberite tekstove koji su privlačni, kvalitetni i sasvim sigurno vode ka razgovoru o pročitanom. Veliki dio „dijeljenja“ u zajedničkom čitanju je baš taj razgovor o pročitanoj knjizi ili tekstu. Možda možete sa još nekim roditeljima drugara vašeg mališana osnovati i čitalački klub gdje bi se tekstovi zajednički čitali, a zatim se o njima i razgovaralo u prijatnoj i opuštenoj atmosferi. Ako čitalački klub nije opcija, potražite pouzdan sajt, pogodan za djecu, gde vaše dijete može da postavi svoj prikaz knjige ili ga/je ohrabrite da samo započne dnevnik pročitanih knjiga.

Početnici u čitanju se često muče, imaju razne teškoće i tremu, pa zato stvorite prijatno okruženje, udobnu atmosferu u kojoj se razvija tečno čitanje, i tako djecu postavite na put ka uspjehu. Iako ne postoji lak odgovor, uz malo truda i jasnog fokusa možete svom djetetu da pružite podršku i podsticaj koji mu je potreban. Nije to nikakva magija, ali svaki, pa i najmanji korak se računa.

Izvor: laguna.rs

Comments

  1. To se postize licnim primjerom i od malena. Dok je jos od 7-8mjeseci ,pa lijepo zajedno slikovnicu,pa mu citate svaku vece pred spavanje… Ali i da vas vidja kako citate. Ne zaboravimo da djeca nas kopiraju.

  2. Tako je dijete se ugleda na nas sve sto mi radimo ne mozemo ocekivati da nasa dijeca rade ,moj sin ima 3 godine jos mu se nikad nije desilo da izbuca list slikovnice a kamoli izguzva je itd a nacitala sam se stotine prica

Leave a Reply