Ljeto je prilika da se djeca uče odgovornosti

Ljeto je odlično vrijeme za razvijanje osjećaja odgovornosti kod djece. Mnogi roditelji planiraju različite zanimljive aktivnosti koje će zaokupiti njihovu djecu tokom ljeta.

Kampovanje, kupanje, odlazak u park, odlazak na ljetovanje – sve su to važne porodične avanture. U takvim događajima skupljaju se drage porodične uspomene.

Ali, ljeto može biti još i važnije u smislu razvijanja odgovornosti kod djece, a za to kod kuće postoje prilike ljeti svakog dana.

Djeca vrlo rano počinju da razumiju šta znači kada se druga osoba osloni na njih. Kao odrasle osobe, ljudi se oslanjaju na nas svakodnevno. Na primjer, mi nećemo zaboraviti da odemo po svoju djecu nakon škole, kupićemo namirnice za večeru, opraćemo veš da bi porodica imala čistu odjeću.

Možemo nastaviti s ovim popisom stvari koje radimo zbog toga što se odrasli oslanjaju na nas da ih uradimo. Mi smo pouzdani, drugi se mogu osloniti na nas.

Sposobnost da budemo pouzdani ne dolazi sama od sebe.

Za učenike koji imaju poteškoća da zapamte stvari koje treba da urade ili druge koji imaju poteškoća s odrađivanjem zadataka postoji nekoliko strategija koje mogu pomoći.

Prvo i najvažnije, vaše dijete mora da zapamti ono što treba da uradi.

Ono treba da ima poslove koje mora obavljati svakog dana. To može biti briga o hrani za kućnog ljubimca, punjenje ili pražnjenje mašine za veš/suđe, spremanje svog kreveta itd.

Neki od nas ponekad treba da naprave spisak i stave ga na neko vidljivo mjesto, da bismo zapamtili i prisjetili se stvari koje moramo da uradimo. Drugi se snalaze uz pomoć elektronskih kalendara poput Google-ovog. Većina današnjih pametnih telefona ima aplikaciju kalendar.

Drugo, vašem djetetu možda treba određeni podsticaj koji će ga ohrabriti da uradi ono što bi trebalo.

Treće, ono što želite da vaša djeca urade treba da bude vrlo jasno. Djeca moraju razumjeti za šta su odgovorna i koja će biti nagrada za obavljanje te dužnosti, ako će uopšte biti nagrade. Adolescenti nijesu svjesni toga kako mogu doprinijeti porodici, a da ih tome niko prethodno ne uči.

Učenje ovih stvari učiniće njihov život lakšim. Jednog dana kada budu imali svoju porodicu oni će biti odgovorni roditelji i naučiće svoju djecu kako da budu odgovorna.

Neka ovo ljeto bude prekretnica vašoj djeci. Naučite ih kako da budu odgovorni članovi porodice.

Takođe, zapamtite da za vašu djecu ne postoji veća nagrada od velikog zagrljaja i riječi „volim te“.

Izvor: Školski portal

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply