Vrste hrane koje negativno utiču na razvoj mozga beba i male djece

Poznato je da hrana ima veliki uticaj na naše sveopšte zdravlje, a kad su u pitanju bebe i mala djeca, taj uticaj je presudan, posebno za razvoj mozga i pamćenje. Baš kao što ih hranimo hranjivim i zdravim namirnicama za njihov fizički razvoj, tako treba pažljivo da biramo i hranu koja djeluje na njihov kognitivni razvoj.

Ipak, jedno je želja roditelja da dijete hrani “ispravnim” namirnicama, a drugo je stvarno stanje, jer bebe i mala djeca znaju biti izuzetno izbirljivi i nervozni zbog obroka i hranjenja. Neke mame i tate su sretnici jer njihove bebe i mala djeca uredno pojedu sve što im se ponudi, ali je veliki broj onih čija djeca uporno traže svoju omiljenu hranu, a ostalo odbijaju. Uglavnom ta omiljena hrana nije baš zdrava, ali svejedno je povremeno dajemo. S nezdravom hranom često potkupljujemo dijete da pojede onu zdravu.

Ono što valja znati je da ta nezdrava hrana nije problem samo zato jer je puna šećera, soli i aditiva i što je siromašna hranjivim sastojcima, već ona može naštetiti razvoju mozga i kognitivnih sposobnosti.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply