Pustite ih da se dosađuju

Raspust tek što je počeo, a vas vjerovatno već boli glava od dječjeg „Mama, dosadno mi jeeee“ i „Tata, meni je dosadnoooo“. Šalju vam poruke i zovu vas na posao po pet puta da vas pitaju šta da rade, jer sami ne mogu ništa da smisle, a od trenutka kad uđete u kuću, traže da im organizujete neku zabavu. Najgore od svega je što se vi zbog toga, ma koliko se trudili, osjećate loše i što oni, ma šta vi predložili, znaju da kažu samo „To je dosadno“.

E, pa dosta je bilo. Ako im je dosadno, nek se dosađuju!

Današnja djeca se, kažu psiholozi, dosta razlikuju od starijih generacija koje su bile prinuđene da se same zabavljaju. Imali su manje igračaka, ograničen broj TV kanala, nije bilo ni računara ni mobilnih telefona, pa su dane provodili napolju, čitajući knjige, igrajući društvene igre, crtajući, pišući… A kako je nešto i do vaspitanja, djeci nije padalo na pamet da se žale roditeljima i da od njih, kad dođu s posla, očekuju da ih oni zabavljaju.

“Današnja djeca su lijena i za sve traže instant rješenje, pa i za zabavu, a to ne bi trebalo da bude vaš problem”, poručuju dječji psiholozi.

Mnogim roditeljima je lakše da se, ma koliko bili bezvoljni, umorni ili zauzeti, dodatno angažuju nego da slušaju dječje žalopojke, iako time samo produbljuju problem. Dijete koje nikad ne mora da mobiliše svoje kapacitete i da se angažuje kako bi se izborilo sa dosadom, to neće ni pokušati, jer će uvijek od drugih očekivati da ga zabave.

“Umjesto da im nabrajate šta sve mogu da rade, što će oni svakako odbiti jer je “dosadno”, stvorite im okruženje i okolnosti u kojima će moći da se zabave sami”, poručuju stručnjaci.

Čak i ako je dijete malo, ono može samo da se zabavi. Može da crta, da boja, da se igra kockicama, plastelinom, lutkama ili autićima, da sluša muziku i da đuska i pjeva, a starijima je još lakše, jer mogu sama ispred zgrade ili u dvorište, mogu da uče jezike ili da sviraju neki instrument, a mogu i da čitaju.

A ako im baš ništa nije po volji i ako mislite da treba da ih razmrdate, uradite to tako da ih naučite pameti – tražite da vam pomažu u svemu što radite ili na njih prebacite dio poslova. Ako se „upecaju“, eto dva dobra za vas.

Zadužite ih da prostru ili da pokupe veš dok ste vi na poslu, da postave sto i podgriju ručak za sve, da bace smeće i odu u prodavnicu po hljeb, da usisaju cijelu kuću i da obrišu prašinu. Sve ovo bez problema mogu da rade i desetogodišnjaci, a mlađima jednostavno nađite društvo. Pozovite njegovog druga ili drugaricu s kojim dobro funkcioniše i lijepo se igra bez asistiranja odraslih, obezbijedićete sebi malo mira.

A ako vaše dijete odbije i ovaj predlog, potpuno ga ignorišite. Pustite ga da se smara, jer ni to nije loše. Kad mu dosadi, uposliće svoje vijuge, pa će samo doći novih i uzbudljivih ideja.

Izvor: Dečjisajt.rs

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. A kod nas je obrnuto. Toliko zabave nadju dok nisam u kuci, da poslije za njima moram spremati po dva sata. 😂😂😂😂 Inspiracije im ne fali, prave, kroje, sastavljaju , rastavljaju…pitaju me juce mogu li da farbaju kosu barbikama dok sam ja na poslu?! 😂😂😂😂

Leave a Reply