Prvi ginekološki pregled vaše kćerke: kako se pripremiti i što očekivati?

Ginekološki pregled i odlazak ginekologu kod većine mladih djevojaka izaziva strah, nervozu i nelagodnost. Prvi polni odnos nije neophodan da bi se ostvario prvi kontakt s ginekologom i upoznalo tijelo, njegove funkcije, moguća odstupanja, ali i prve spoznaje o odgovarajućoj kontracepciji i prevenciji polno prenosivih bolesti.

Kada na prvi pregled?

Posjeta ginekologu preporučuje se svim djevojkama već u tinejdžerskom uzrastu. To ne bi trebalo da bude pravi pregled nego više jedan razgovor tokom kojeg treba da se uspostavi povjerenje i smanjiti strah od pravog pregleda. Roditelji djevojaka mogu izabrati ginekologa za svoju kćerku nakon što napuni 12 godina, a sa 16 godina to može i djevojka sama bez pratnje roditelja.

Problemi koje ne smijete zanemariti

Roditelji i tinejdžerke svakako bi trebalo da obrate pažnju, ukoliko se djevojčica ili djevojka nalazi ili žali na pojedine situacije kao što su:

  • ima 16 godina, a nije dobila prvu menstruaciju;
  • pojačani iscjedak iz vagine ili pojačani svrab;
  • znatna odstupanja u dužini, intenzitetu i trajanju menstruacionog ciklusa i nakon 2 godine od nastupanja prve menstruacije;
  • izostanak menstruacije;
  • jako bolne menstruacije i jaki bolovi u donjem dijelu stomaka koji nisu povezani s menstruacijom;
  • osjetljivost i svrab na području spoljnog dijela polog organa;
  • bolovi  i peckanje prilikom mokrenja.

Kako izgleda prvi ginekološki pregled?

Ukoliko djevojka nije imala polni odnos pregled se radi uz pomoć transabdominalne ultrazvučne sonde koja prislanjanjem na kožu stomakamože raspoznati matericu, debljinu njene sluznice i izgled i veličinu jajnika.

Ukoliko je djevojka seksualno aktivna, ginekološki pregled će se sastojati od nekoliko faza. Prvo se pregleda spoljni dio polnog oragan, potom slijedi pregled vagine i grlića materice i uzimanje njihovog otiska (PAPA test), a zatim pregled unutrašnjih polnih organa prstima što se naziva palpacijskim pregledom. Prilikom ovog pregleda važno je da djevojka bude opuštena kako palpacija ne bi bila neugodna ili bolna.

Ukoliko posjeta ginekologu tinejdžerka nije obavila prije prvog polnog odnosa bilo bi idealno da se on “obavi” barem u toku 3 mjeseca nakon njega.

Kako ublažiti strah od prvog pregleda? 

Glavnu ulogu preuzima ginekolog koji svojom verbalnom i neverbalnom komunikacijom može ublažiti strah djevojke od prvog pregleda. Ocjenom njenog psihofizičkog zdravlja, odmjerenim pristupom, objašnjavanjem toka pregleda kao i postupaka, ginekolog itekako doprinosi uspostavljanju izuzetno važnog povjerenja prilikom ginekološkog pregleda.

Određenu ulogu mora preuzeti i roditelj na način da razgovara sa svojim djetetom o polnom životu u svakodnevnici i da pokuša demistifikovati ginekološki pregled i predstaviti ga kao sastavni dio u očuvanju polnog zdravlja.

Mnogim tinejdžerkama odlazak ginekologu stvara veliki pritisak, zato im treba naglasiti da pregled ne traje dugo, nije bolan i prijeko je potreban za očuvanje njihova zdravlja. Na ginekološki pregled se ne bi trebalo ići samo kada nastane neki problem već redovno tj. jednom godišnje.

Izvor: KLinfo

Leave a Reply