Kako da pomognete djetetu da lakše počne da priča

PIŠU: Logopedi Avramović

Da bi dijete počelo da priča potrebno je da najprije ostvaruje komunikaciju. Roditelj je osoba sa kojom dijete počinje da komunicira i važno je da se to odvija tako da se dijete osjeća prijatno. Kada su obrasci komunikacije prijatni dijete će u njoj uživati i željeće da se produži i produbi.

Ovo je 10 konkretnih savjeta koji će vam biti od pomoći.

1. Pričajte djetetu od rođenja

Novorođenče ne razumije vaš govor ali prepoznaje vaš glas. Ako mu se stalno obraćate počeće da pravi razlike i prepoznaje vaše namvere i emocije na osnovu intonacije. Pogled, izraz vašeg lica i ton vašeg glasa beba prepoznaje i počinje da reaguju na njih. Kasnije će pokušavati i sama da se izrazi glasom. Svaka mama umije da prepozna potrebe svoje bebe po načinu oglašavanja. Ovo su prvi koraci u ostvarivanju komunikacije.

2. Uvijek dajte odgovor na gukanje i oglašavanje djeteta

Kada beba guče ili se oglašava ona vas poziva na druženje. Priključite joj se. Uživajte u interakciji sa svojom bebom. Dovoljno je da je pogledate, osmjehnete se i obratite joj se. Možete ponoviti gukanje i npr. joj kazati: ,,aaa pa ti to meni nešto pričaš. Kako je nasmijan mamin/tatin anđeo.” Imajte na umu da ako odgovorite na bebin poziv Vi je nagrađujete i učite komunikaciji.

3. Gest i mimika neka prate vaš govor

Prije nego što počne da razumije riječi, beba će razumjeti mimiku i gest, a isto tako prije nego što počne da priča počeće da se izražava gestom i mimikom. Gest i mimika će bebi olakšati razumijevanje situacija, a kasnije i pojmova. Npr: ,,Hoćeš tu zvečku?” Pokažite prstom na nju i imajte izražajnu mimiku lica.

4. Objašnjavajte djetetu ono što upravo radite

Govorite djetetu ono što upravo radite. Ako vas beba gleda dok je presvlačite, pokažite joj čistu pelenu koju ćete joj staviti. Recite joj: ,,Sada ćemo zamijeniti pelenu.” Imenujte sve segmente ove radnje. Isto ćete uraditi i sa starijim djetetom kojem obuvate cipele. Neka svakodnevne aktivnosti i situacije budu osnovna stimulacija za razvoj vašeg djeteta. Obavljajte ih na pomenuti način i to će vam biti najbolji materijal za podučavanje djeteta.

5. Imenujte ono što dijete radi

Kada vaše dijete baci loptu, možete mu reći: ,,Oooo bacio si loptu! Ode lopta! Opaaa pade!” Na ovaj način vi dajete djetetu primjer da govor prati radnju, a ujedno mu omogućavate da shvati i poveže pojmove. Ovako će najlakše naučiti da se ono što je bacio zove lopta ili da se radnja označava sa baci, ode… Ponavljanjem ovih situacija djetetu postaje jasno značenje riječi.

6. Nemojte da insistirate da dijete nešto kaže ili ponavlja za vama.

Zlatna pravila su: djetetu koje ne govori ne postavljajte pitanja na koja ne može da odgovori ne govorite djetetu kaži mama, kaži lopta, kaži meda…

7. Slušajte svoje dijete. Gledajte u njega i dajte mu vremena da odgovori

Umjesto da insistirate da dijete nešto kaže, gledajte u njega dok mu se obraćate. Obraćajte mu se jednostavnijom formom. Ne govorite brzo. Napravite pauzu u govoru. Npr. Dok dijete jede možete kazati: ,,mmmm, njam, njam. Baš je ukusno.” Mnogo je važno da napravite pauzu u govoru. Izbrojte u sebi do 5 prije nego što ponovite isti iskaz. Ovako ćete dati priliku da dijete razumije i obradi ono što ste kazali a nakon par ponavljanja tokom čekanja vaše dijete će se ohrabriti da vas izimitira. Tako se dolazi do prvih riječi.

8. Proširujte ono što dijete kaže

Kada dijete počne da priča i kaže: ,,Njam, njam” Vi recite: ,,Njam, njam, jedeš.” ili kada kaže: ,,voda” Vi recite: ,, Hoćeš vodu?” Tako ćete postepeno doći do forme ,, Draga mama, molim te, daj mi čašu vode, veoma sam žedan.”

9. Nemojte da kritikujete dijete i ispravljate greške već mu dajte ispravan model

Vodite računa o emocijama djeteta. Dok je dijete srećno najspremnije je da uči. Gramatičke greške i neprecizan izgovor su sastavni dio razvoja jezika. Ako vaše dijete kaže ,,Oce odu“ potrebno je da vi kažete ,,Hoću vodu. Evo mama će ti dati vodu.” Na ovaj način niste osujetili dijete, a podučili ste ga.

10. Čitajte knjige svom djetetu

Vodite računa da se knjige čitaju na različite načine u zavisnosti od uzrasta. Koliko je stimulativno ovo raditi prilagođeno uzrastu toliko može da bude frustrirajuće ako se forma ne prilagodi. Više o ovome pogledajte u videu.

Comments

Leave a Reply