Vaše dijete grize druge, kako da ga odučite od toga

Kako bi ispoljila svoje nezadovoljstvo i frustracije djeca jaslenog uzrasta ali i vrtićkog pribjegavaju “metodi griženja”‘ protivnika. Ako to radi i vaše dijete, ne očajavajte. Ljekari kažu da oko četvrtina djece u nekoj fazi ima naviku da grize druge ljude. Srećom, ta je faza prolazna, ali za roditelje i vrlo iscrpljujuća. Uglavnom se to događa između druge i treće godine života.

Može li se griženje zaustaviti?

Kad vaše dijete ugrize nekoga, osjećate se gore nego kad vam napravi scenu u supermarketu. Roditelji ostale djece ostanu zgroženi ponašanjem vašeg djeteta, a vi samo želite propasti u zemlju.

Ima djece koja samo nekoliko puta ugrizu i krenu dalje, ali ima i onih kojima to pređe u naviku, a to je ozbiljan problem, ne samo zato što to boli osobu koju vaše dijete ugrize, nego i okolina to sigurno neće odobravati. Opet, to ne znači da je vaše dijete bezobzirno. Mnoga djeca koja imaju tu naviku nježna su i društvena.

Zašto onda grizu?

Kako biste pobijedili taj problem, važno je da razumijete njegove razloge. Ne grizu sva djeca iz ljutnje, ili želje da povrijede druge. Zapravo, mališani niti ne razumiju koliko bola time uzrokuju.

Stručnjaci roditeljima savjetuju da ugrize pokušaju doživljavati kao način komunikacije, a ne samo kao loše ponašanje. Ako tako pristupimo problemu, imaćemo više izbora kako na njega reagovati.

“Za početak, morate se zapitati što dijete postiže kada nekoga ugrize”, kaže psihološkinja Lyn Fry. “Razmislite koju nagradu ono time dobija, privlači li veliku pažnju?’

Pratite koga vaše dijete grize, kada grize i u kojim situacijama. Reagujte u zavisnosti od situacije, to će biti učinkovitije od toga da uvijek postupite na isti način.

Izražavanje osjećanja: Zvuči čudno, ali mala djeca mogu gristi kako bi pokazala svoju ljubav.

“Mališani imaju zaista intenzivna osjećanja, ali ne znaju kako da ih izraze”, kaže psiholog Dirk Flower. Dodaje da ugriz može biti način izražavanja osjećanja. Prema njegovim riječima, majke često ne razumiju zašto samo njih grizu.

Eksperimentisanje: Djeca uče kako funkcioniše njihovo tijelo: stavljaju stvari u usta, a ponekad i grizu. To čine impulsivno, bez želje da naude. Dijete često grize i kad mu rastu zubi. Ponekad mališani grizu kada su pretjerano uzbuđeni.

Obrana: Mala djeca koriste griženje i kao način obrane, pogotovo ako još ne znaju da govore. Ponekad promjene ili uznemiravajući događaji kod kuće mogu dovesti do potrebe za griženjem. “Takva djeca pokušavaju da uspostave svoju sigurnosnu zonu. Kada ugrizu, njihova se žrtva udalji. Za njih je to dobar način obrane”, ojašnjava Dirk Flower.

Kontrola: Neka djeca znaju da će ugrizom natjerati drugu djecu da naprave ono što oni žele. To ne čine uvijek svjesno. To se može dogoditi kad se grupa djece svađa oko toga ko će biti vođa. Ponekad najmlađe dijete u porodici grize da bi steklo moć. I kao što je naučilo svako dijete koje je ikad probalo nekoga da ugrize, griženje je fantastičan način privlačenja pažnje. Pa što ako je ta pažnja negativna?

Frustriranost ili iritiranost: Vaše dijete želi da mu vrate igračku. Možda želi keks ili samo pažnju odraslih. Ili, ne zna da se nosi sa situacijom. Možda se situacija kod kuće promijenila pa je dijete pod stresom. Vaše dijete ne mora nužno htjeti da učini nekome nešto nažao, ali ne može pronaći riječi kako bi izrazilo ono što osjeća.

Kako zaustaviti ugriz?
U takvim situacijama uvijek reagujte brzo i ostanite mirni. Nemojte nikada, ali baš nikada ugristi dijete ili ga udariti. Odmazda može biti jako opasna. “Time ih samo učite da nasilje izaziva nasilje”, upozoravaju stručnjaci. To ne znači da treba da pređete preko problema, jer djeca moraju znati da je ono što su učinili pogrešno.

Intervenišite: Pratite koliko su takve situacije intenzivne, koliko često dijete grize i što ga motiviše da grize. Jedan od najboljih načina je djelovanja prije nego što vaše dijete uopšte dobije priliku da nekoga ugrize. “Roditelji se u tome najčešće ne snalaze i spori su u reakcijama, ali to je jedan od najboljih načina”, kaže Lyn Fry.

Savjtuje im da udalje dijete od osobe koju bi moglo ugristi. Nemojte dijete voditi u velike grupe ljudi ako se to stalno događa. Unaprijed planirajte njihovo ponašanje. Fry navodi da djeca često stisnu zube prije nego što nekoga ugrizu. “To je nepogrešiv znak. Odvedite dijete negdje na mirno mjesto da se smiri. Ako dijete koje kojem rastu zubi, iskušava svoje zube, pronađite igračke koje može gristi i žvakati”, dodaje ona.

Naučite ih da gristi druge ljude nije u redu: Kada vaše dijete nekoga želi da ugrize, koristite jednostavne, ali odrješite riječi. Recite mu: “To je pogrešno” ili samo “Ne”. Objasnite djetetu da takvim ponašanjem drugima nanosi bol i da vam se ne sviđa da to radi.

Naučite ih da se izraze: Kad se stvari smire, pokušajte pomoći djetetu da pronađe manje bolan način da izrazi svoja osjećanja. To dobro funkcioniše s djecom koja grizu kako bi izrazila svoju ljubav. Ako vaše dijete griženjem izražava ljubav, naučite ga da kad god osjeti snažne emocije prema nekoj osobi, tu osobu zagrliti, a ne ugrize.

Isto tako, ako vaše dijete grize iz obrane, pokažite mu kako će nekome dati do znanja da ga ne želi preblizu sebi. Naučite ga da podigne ruku kao znak stop. Može i nježno odgurnuti rame drugog djeteta, što neće boljeti ali će poslati jasnu poruku. Možete ih naučiti i da kad su ljuti potraže vas.

Smanjite učinkovitost: Ako dijete grize kako bi privuklo pažnju, s takvim se ponašanjem teže suočiti. Nakon što s njim o tome razgovarate, ne objašnjavajte mu dalje. Samo čvrsto recite “NE”.

Ako ste u prilici, uvijek se prepriječite između svog djeteta i njegove ‘žrtve’. Dajte djetetu jasno do znanja da je to neproduktivan način privlačenja pažnje.

Uvijek pohvalite dijete za dobro ponašanje: Kada se dijete dobro ponaša, i ne grize kako bi ostvarilo svoj cilj, pohvalite ga. Pritom mu nemojte samo reći: Ti si dobar dječak ili dobra djevojčica. Umjesto toga, recite mu: Baš se lijepo igraš, Tako si ljubazan/ljubazna i nježan/nježna prema svom malom bratu i sl.

Što kad ništa od navedenog ne uspije?

Brojni su razlozi zbog kojih navedene metode možda neće funkcionisati. Djeca uče različitom brzinom i neće odmah shvatiti neke stvari, moratćete jednostavno biti istrajniji.

Držite se svojih pravila: Pridržavanje pravila teže je nego što se čini. Ove metode nisu naučna fantastika, ali trebaju planiranje i odlučnost. U sastavljanje svog plana uključite čitavu porodicu i vaspitačice u vrtiću. Maloj djeci je teško kad dobijaju miješane poruke.

Dajte jasne naredbe i budite pozitivni: Kad vaše dijete nekoga ugrize, pokušajte ne povisiti na njega glas, ali obratite mu se odlučno. Ne pretjerujte s objašnjenjima. Prvi ugriz može biti impulsivan, ali dijete ubrzo nauči da kad god nekoga ugrize za to dobije punu pažnju. Jedna od najvećih grešaka je dijete stalno upozoravati.

Izvor: Roditelji.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply