U ponedjeljak naknadni konkurs za upis u srednje škole

 

Naknadni konkurs za upis u srednje škole biće raspisan u ponedjeljak, 31. jula, najavljeno je iz Ministarstva prosvjete uz napomenu da u svim opštinama u Crnoj Gori ima dovoljno mjesta.

Pročitajte još: Preostala slobodna mjesta u srednjim školama u Crnoj Gori

Ministarstvo prosvjete je obezbijedilo i mjesečne stipendije od 70 eura za svršene osnovce koji odluče da upišu neko od stručnih deficitarnih zanimanja i pritom ispunjavaju uslove stipendiranja. Prvi konkurs je bio raspisan u maju.

“Ministarstvo će, usljed značajnog interesovanja, i u avgustu raspisati naknadni konkurs za 43 stipendije za deficitarna zanimanja, i to: kuvare u Baru, kuvare i konobare u Budvi, montere telekomunikacionih sistema u Bijelom Polju, i vodoinstalatere i keramičare u Podgorici. Stipendije koje su predviđene za naknadni konkurs su kako slijedi: Bar – kuvar deset stipendija; Bijelo Polje – monter telekomunikacionih sistema – deset stipendija; Budva – konobar deset stipendija i kuvar deset stipendija. Biće ponuđene još tri stipendije kao dopuna do kvote koja nije ispunjena u prethodnom konkursu i to: Podgorica – vodoinstalater dvije i keramičar jedna stipendija,” navode u saopštenju.

Veljko Tomić, direktor diektorata u Ministarstvu prosvjete poručio je da učenike treba usmjeravati na zanimanja za koja imaju afiniteta i koja su tražena.

“Svjesni značaja stručnog obrazovanja, kao i potrebe da se naši mladi podstiču da biraju ona zanimanja za koja imaju i afiniteta i koja su tražena, odlučili smo se za ove podsticaje. Onda kada budemo shvatili da je taj izbor jedna od najvažnijih odluka u životu i da mu zato djeca ne smiju pristupati sa predrasudama prema stručnom obrazovanju, naše tržište će izgledati mnogo drugačije,” kazao je Tomić.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply