Narednih dana naknadni konkurs za upis u srednje škole

Foto: Vijesti

Naknadni konkurs za upis u prvi razred srednjih škola u Crnoj Gori biće objavjen narednih dana, a u junskom roku upisano je 6.797 učenika.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, za upis u prvi razred srednjih škola u junskom roku prijavilo se 7.574 učenika.

U programe gimnazije upisano je 2.257 učenika, a u stručne škole 4.540 učenika, od toga u programe u četvorogodišnjem trajanju upisano 3.931.

U Ministarstvu kažu da je, kada je riječ o stručnim školama, poraslo interesovanja učenika za proizvodne profile i sektore elektrotehnike, građevine, mašinstva.

“U prvom upisnom roku popunjena su sva upisna mjesta na programima u četvorogodišnjem trajanju u Elektrotehničkoj školi „Vaso Aligrudić“ u Podgorici i poslije dužeg vremena upisani su učenici u odjeljenje elektroinstalatera”, navode iz Ministarstva.

U Srednjoj stručnoj školi „Ivan Uskoković“ u Podgorici za upis na različite smjerove prijavilo se 254 učenika, a upisano je 247.

U junskom upisnom roku popunjena su sva upisna mjesta na programima automehatroničar, automehaničar, tehničar drumskog saobraćaja, špeditersko-agencijski i carinski tehničar i poštansko-logistički tehničar.

Dio mjesta ostao je nepopunjen na programu tehničar za kompjutersko konstruisanje i upravljanje i mašinski tehničar za energetiku.

“U odnosu na prethodne godine, kada su se učenici na program automehaničar upisivali u avgustovskom roku, ove školske godine su u junskom roku popunjena sva upisna mjesta. Takođe, poslije dužeg perioda Škola je upisala učenike na obrazovni program zavarivač”, piše u saopštenju Ministarstva.

Za upis u prvi razred u Srednju stručnu školu „Spasoje Raspopović“ u Podgorici u junskom upisnom roku konkurisalo je 139 učenika, što je više u odnosu na prošlu školsku godinu, kada ih je bilo 105.

Najveće interesovanje bilo je za obrazovni program frizer i tehničar modnog dizajna.

Dobro interesovanje bilo je i za za programe tehničar zaštite životne sredine, grafički tehničar i poljoprivredni tehničar, a na ovim programima ima još slobodnih mjesta. Karakteristično je da su se ove godine za upis prijavljivali učenici sa boljim uspjehom u odnosu na prethodne godine, tvrde iz Ministarstva.

Kako dodaju, u Školi za više i srednje stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ u Podgorici popunjena su sva upisna mjesta na programima u četvorogodišnjem trajanju.

Saopšteno je da je zbog velikog interesovanja Ministarstvo odobrilo formiranje dodatnog odjeljenja za program kuvar.

Određen broj upisnih mjesta ostao je na programima konobar i poslastičar.

U Srednjoj mješovitoj školi „Bećo Bašić“ u Plavu u odnosu na prethodnuu godinu bilo je povećano interesovanje za upis u program kuvar. U Područnom odjeljenju ove škole u Gusinju upisano je jedno odjeljenje opšte gimnazije.

Za 112 upisnih mjesta u Medicinskoj školi „Br Branko Zogović“ u Beranama prijavio se 221 učenik. Zbog toga je odobreno formiranje dodatnog odjeljenja programa zdravstveni tehničar.

U Ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Nikšiću popunjena su upisna mjesta na programima u četvorogodišnjem trajanju iz oblasti ugostiteljstva, za program kuvar prijavio se dvostruko veći broj učenika od traženog, pa je toj školi odobreno formiranje dodatnog odjeljenja za ovaj program.

Formiranje novog odjeljenja odobreno je i Srednjoj ekonomskoj školi “Mirko Vešović” iz Podgorice, pravno-administrativni smjer.

Kao i prethodnih godina, za programe iz oblasti saobraćaja bilo je mnogo zainteresovanih pa su u ovom roku popunjena sva upisna mjesta.

Izvor: MINA

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply