Potrebni bolji uslovi u vrtićima i školama za djecu sa Daunovim sindromom

 

daun2

 

Crnogorske prosvjetne ustanove trebalo bi da stvore bolje uslove za integraciju djece sa Daunovim sindromom u vrtićima i školama, ocijenila je izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Marina Vujačić.

Ona je danas, nakon šetnje koju je UMHCG organizovalo u Ulici Slobode povodom Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom 21. marta,  kazala da veliki broj djece sa Daunovim sindromom ne ide u školu, u dnevnim je centrima ili nije uključen u društvo.

„Mislim da je to prvi korak, da se stvore uslovi da se djeca uključe od najranijeg perioda u vrtićima i u školama da se stvore uslovi za ne samo obrazovanje nego socijalizaciju kroz obrazovanje, kao i da se stvaraju uslovi za zapošljavanje i samostalan život“, rekla je Vujačić u izjavi za PR Centar.

U zemljama regiona i Evrope, kako je navela, postoje primjeri u kojima su osobe sa Daunovim sindromom same sebi poslodavci.

„U Astriji, na primjer, imamo restoran koji drže osobe sa Daunovim sindromom“, dodala je Vujačić.

Ona je poručila roditeljima i porodicama koje imaju djecu sa Daunovim sindromom da ih prihvate na najbolji mogući način, “kao i bilo koje drugo svoje dijete”.

„Pored toga bih poručila generalno društvu da mnogo više prihvata osobe sa Daunovim sindromom, da ne zazire od osoba sa Daunovim sindromom, za sve informacije koje žele da saznaju uvijek mogu dobiti na pravi način i iz prve ruke“, kazala je Vujačić.

Na kalendarski dan početka proleća, 21. marta, u svijetu se obilježava Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom, a brojke koje označavaju taj datum – 21.3. predstavljaju oznaku hromozoma koji je jedinstven za osobe s Daunovim sindromom. Simbol tog dana su i šarene ili različite čarape. UN od 2012. godine obilježavaju Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply