Savjeti za roditelje i djevojčice: Što kada dođe prva menstruacija?

menstruacija

Iz pozicije odrasle osobe možda nam može biti neugodno pričati s djetetom o pojavi prve menstruacije ali važno je napomenuti da je i toj mladoj djevojci jednako teško postaviti sva pitanja na koja nema odgovore.

Kako bi olakšali svima koje čeka taj zadatak, u nastavku teksta nalazi se jedan primjer kako se postaviti kada je riječ o prvoj menstruaciji.

U višim razredima osnovne škole primjetićeš da se tvoje tijelo mijenja – postaje zaobljenije, ženstvenije a uz te promjene dolazi još jedna – menstruacija. Prva menstruacija zapravo označava ulazak u jedan novi period i polnu zrelost.

Znam da ti je možda neugodno pričati o menstruaciji ali imaj na umu da je menstruacija normalan i prirodan proces tvog organizma koji se javlja kod svih djevojčica. Kao što je normalno da su ti porasli zubi, tako je normalno i da dobiješ menstruaciju. Neke djevojčice dobiju menstruaciju dosta rano (oko 10. godine), a neke kasnije (u srednjoj školi): ni jedno ni drugo nije nenormalno ili čudno. U svakom slučaju, ona će stići i zato je najbolje sve saznati o njoj.

Takođe, nekim ženama mentruacija traje duže, nekima kraće; neke osjećaju bolove, neke ne. Ako na primjer tvoje baka, mama i sestra imaju kratke menstruacije, postoji velika vjerovatnoća da će i tvoje biti takve. Ako su im menstruacije bolne i postoji nešto što im tada pomaže, njihovi savjeti će ti sigurno dobro doći ukoliko i tvoje menstruacije budu pratili bolovi.

Ako ti je neugodno razgovarati pred muškim članovima porodice, uvijek možeš nasamo pozvati nekoga od ženskih članova porodice i reći im da bi voljela da saznaš više o menstruaciji. Možeš pitati sve što te o njoj zanima – ako bude nedostajalo informacija, uvijek ih možemo zajedno potražiti na internetu.

Savjeti za roditelje:

  • Imajte na umu da neke djevojčice zaista rano dobiju menstruaciju i kako se ne bi preplašile bilo bi dobro da što ranije dobiju informacije. Na primjer,  i manje dijete može zajedno s vama kupovati uloške i možete objasniti djetetu za što oni služe.
  • Menstruacija ne bi trebalo da bude tabu – djetetu treba prenijeti poruku da je ona sastavni dio odrastanja i kako nam ispadaju mliječni zubi, a rastu trajni, tako je prirodno i da djevojčice dobijaju menstruaciju.
  • Osim “tehničkih” detalja oko menstruacije, svakako je važno pojasniti i što ta menstruacija znači: iako možda smatrate da je prerano da razgovarate o seksualnosti, sama pojava menstruacija znači da je vaša ćerka polno zrela i da može da zatrudni. Kako je bitno da dobije tačne informacije, najsigurnije je da te informacije dobije od vas.
  • Budite podrška ćerki, savjetujte je kako da sebi olakša menstrualne tegobe (ukoliko ih ima), budite otvoreni za nju, bez predrasuda i osuda.

Izvor: Ordinacija.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Koliko ovaj clanak ukazuje na lose stanje u komunikaciji izmedju roditelja i djece 🙁 Znaci ja sam mojim cerkama o svemu pricam, kupila sam im “Knjiga za svaku devojcicu” (postoji ista verzija i za djecake, jer i njima treba razgovor o njihovim promjenama) i posle toga smo pricali o tome sta im nije jasno i sta treba da znaju. Otvorena su vrata za svaku komunikaciju, i sad kad tema nije tabuu onda mogu ladno sve sami, uklapaju sportske i druge aktivnosti, i takmicenja – pomazu svojim drugarima na ovu temu koji nemaju komunikaciju kuci. Na svaku i sve teme treba pricati sa svojom djecom, i dati im ne samo otvorena vrata i podrsku, nego i alate da se snadju za zivotne situacije.

Leave a Reply